Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tažený štrúdl s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do 90 minut Snadné Na 2 štrúdly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2389 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 405 g
Tuky 45 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava taženého štrúdlu je nadmíru relaxační záležitost. Těsto na začátku odolává, ale čím více ho vytahujete, tím více povoluje a je jemné a lehké jak pavučinka. Když se upeče, je dokonale křupavé a lístkuje.

Suroviny

+ na poprášení
voda 220 ml
rostlinný olej 1,5 PL
+ na potření těsta
sůl 1 ČL
rozpuštěné, na potření těsta
na poprášení
Na náplň
podle chuti
mletá, podle chuti
piškoty 1 hrst
drcené

Postup

1

Do robotu s hákem dejte všechny ingredience na těsto kromě másla a hněťte alespoň 10 minut, aby vzniklo hladké, nelepivé, pružné těsto. Dejte ho do mísy, potřete olejem a nechte zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií několik hodin odpočívat. Těsto můžete klidně udělat den dva dopředu a uchovávat v lednici.

2

Připravte náplň: jablka oloupejte, překrojte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a nakrájejte na silnější plátky. Dejte do mísy, přidejte cukr, skořici, pokrájené ořechy a piškoty. Promíchejte.

3

Na stůl rozprostřete ubrus a poprašte ho moukou. Do středu dejte těsto a lehce jej vyválejte. Poté pokračujte v natahování rukama – vsuňte ruce pod těsto tak, aby dlaně směřovaly ke stolu a hřbetem ruky těsto pomalu vytahujte tak, aby nakonec bylo průsvitné a sahalo přes všechny 4 rohy stolu (jde to ale i obráceně, prsty směrem k těstu, jen musíte být opatrní a těsto neprotrhnout. Těsto potřete nebo jen pokapejte máslem.

Tažený štrúdl s jablky
ZDROJ: Apetit
4

Náplň naneste ke kraji kratší strany. Přehněte přes ni částečně delší strany a poté od kratší strany zarolujte. Dejte na plech, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 ° C na 30–40 minut. Podávejte poprášený moučkovým cukrem.

JAK NA TAŽENÉ TĚSTO

  • Těsto tahejte pomalu, nespěchejte. Při vyvalování může být trochu pružné a vracet se, ale po chvíli se poddá a při vytahování rukama bude nádherně povolovat.
  • Musí být opravdu průhledné, čím tenčí, tím lepší. Pokud někde praskne, tolik to nevadí, štrúdl bude mít mnoho vrstev, které jej podrží.
  • Těsto na 1 nohu štrúdlu vytáhnete přes celý jídelní stůl, bude-li někde přečnívat přes okraje, odstřihněte jej (tak se zbavíte i silnějších krajů). Na zabalení náplně použijte opravdu celou plochu těsta na stole, cílem je, aby štrúdl měl mnoho vrstev.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč