Příprava taženého štrúdlu je nadmíru relaxační záležitost. Těsto na začátku odolává, ale čím více ho vytahujete, tím více povoluje a je jemné a lehké jak pavučinka. Když se upeče, je dokonale křupavé a lístkuje.
Suroviny
Postup
Do robotu s hákem dejte všechny ingredience na těsto kromě másla a hněťte alespoň 10 minut, aby vzniklo hladké, nelepivé, pružné těsto. Dejte ho do mísy, potřete olejem a nechte zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií několik hodin odpočívat. Těsto můžete klidně udělat den dva dopředu a uchovávat v lednici.
Připravte náplň: jablka oloupejte, překrojte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a nakrájejte na silnější plátky. Dejte do mísy, přidejte cukr, skořici, pokrájené ořechy a piškoty. Promíchejte.
Na stůl rozprostřete ubrus a poprašte ho moukou. Do středu dejte těsto a lehce jej vyválejte. Poté pokračujte v natahování rukama – vsuňte ruce pod těsto tak, aby dlaně směřovaly ke stolu a hřbetem ruky těsto pomalu vytahujte tak, aby nakonec bylo průsvitné a sahalo přes všechny 4 rohy stolu (jde to ale i obráceně, prsty směrem k těstu, jen musíte být opatrní a těsto neprotrhnout. Těsto potřete nebo jen pokapejte máslem.
Náplň naneste ke kraji kratší strany. Přehněte přes ni částečně delší strany a poté od kratší strany zarolujte. Dejte na plech, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 ° C na 30–40 minut. Podávejte poprášený moučkovým cukrem.
JAK NA TAŽENÉ TĚSTO
- Těsto tahejte pomalu, nespěchejte. Při vyvalování může být trochu pružné a vracet se, ale po chvíli se poddá a při vytahování rukama bude nádherně povolovat.
- Musí být opravdu průhledné, čím tenčí, tím lepší. Pokud někde praskne, tolik to nevadí, štrúdl bude mít mnoho vrstev, které jej podrží.
- Těsto na 1 nohu štrúdlu vytáhnete přes celý jídelní stůl, bude-li někde přečnívat přes okraje, odstřihněte jej (tak se zbavíte i silnějších krajů). Na zabalení náplně použijte opravdu celou plochu těsta na stole, cílem je, aby štrúdl měl mnoho vrstev.