Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tažený štrúdl s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do 90 minut Snadné Na 2 štrúdly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2389 kcal
Bílkoviny 61 g
Sacharidy 405 g
Tuky 45 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava taženého štrúdlu je nadmíru relaxační záležitost. Těsto na začátku odolává, ale čím více ho vytahujete, tím více povoluje a je jemné a lehké jak pavučinka. Když se upeče, je dokonale křupavé a lístkuje.

Suroviny

+ na poprášení
voda 220 ml
rostlinný olej 1,5 PL
+ na potření těsta
sůl 1 ČL
rozpuštěné, na potření těsta
na poprášení
Na náplň
podle chuti
mletá, podle chuti
piškoty 1 hrst
drcené

Postup

1

Do robotu s hákem dejte všechny ingredience na těsto kromě másla a hněťte alespoň 10 minut, aby vzniklo hladké, nelepivé, pružné těsto. Dejte ho do mísy, potřete olejem a nechte zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií několik hodin odpočívat. Těsto můžete klidně udělat den dva dopředu a uchovávat v lednici.

2

Připravte náplň: jablka oloupejte, překrojte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a nakrájejte na silnější plátky. Dejte do mísy, přidejte cukr, skořici, pokrájené ořechy a piškoty. Promíchejte.

3

Na stůl rozprostřete ubrus a poprašte ho moukou. Do středu dejte těsto a lehce jej vyválejte. Poté pokračujte v natahování rukama – vsuňte ruce pod těsto tak, aby dlaně směřovaly ke stolu a hřbetem ruky těsto pomalu vytahujte tak, aby nakonec bylo průsvitné a sahalo přes všechny 4 rohy stolu (jde to ale i obráceně, prsty směrem k těstu, jen musíte být opatrní a těsto neprotrhnout. Těsto potřete nebo jen pokapejte máslem.

Tažený štrúdl s jablky
ZDROJ: Apetit
4

Náplň naneste ke kraji kratší strany. Přehněte přes ni částečně delší strany a poté od kratší strany zarolujte. Dejte na plech, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 ° C na 30–40 minut. Podávejte poprášený moučkovým cukrem.

JAK NA TAŽENÉ TĚSTO

  • Těsto tahejte pomalu, nespěchejte. Při vyvalování může být trochu pružné a vracet se, ale po chvíli se poddá a při vytahování rukama bude nádherně povolovat.
  • Musí být opravdu průhledné, čím tenčí, tím lepší. Pokud někde praskne, tolik to nevadí, štrúdl bude mít mnoho vrstev, které jej podrží.
  • Těsto na 1 nohu štrúdlu vytáhnete přes celý jídelní stůl, bude-li někde přečnívat přes okraje, odstřihněte jej (tak se zbavíte i silnějších krajů). Na zabalení náplně použijte opravdu celou plochu těsta na stole, cílem je, aby štrúdl měl mnoho vrstev.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/11

Apetit magazín