Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4365 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 494 g
Tuky 219 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nejlepší na světě!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 170 g
máslo 130 g
změklé
sůl 1 špetka
smetana ke šlehání 15 g
žloutek 1 ks
Na náplň
rozinky 50 g
propláchnuté vodou
rum
na zalití rozinek
vlašské ořechy 100 g
krupicový cukr 50 g
med 1 PL
toustový chléb 2 plátek
jablka 750 g
třtinový cukr 1 PL
z jednoho citronu

DEN PŘEDEM

1 Odvažte 60 g mouky a propracujte ji s máslem. Směs vytvarujte do čtverce o síle 1cm a dejte vychladit do lednice.

2 Mezitím ze zbylé mouky, soli, smetany, žloutku a 50 ml vody vypracujte těsto hněťte ho a bouchejte s ním o vál, až bude hladké a jemné. Můžete ho dát i do kuchyňského robotu s hnětacím hákem. Hotové těsto přikryjte a v lednici nechte 15 minut odpočinout. Potom ho na pomoučněné ploše vyválejte do tvaru kříže (viz obr. 1).

3 Doprostřed položte čtverec másla s moukou a přeložte přes něj cípy těsta. Smetáčkem či štětečkem omeťte přebytečnou mouku a rozválejte (postupujte ze středu) na obdélník. Rozdělte ho na pomyslné třetiny a přeložte (viz obr. 2). Vzniklý obdélník opět omeťte od mouky, přikryjte fólií a znovu nechte vychladit.

4 Těsto rozválejte na obdélník a tentokrát si ho pomyslně rozdělte na čtvrtiny. Od krajů ho přeložte vždy ke středu tak, aby se hrany těsta setkaly uprostřed. Pak těsto přiklopte na sebe – jako když zavíráte knihu. Nechte aspoň 12 hodin v chladu (viz obr. 3).

5 Krupicový cukr nasypte do pánve, postavte na střední plamen a rozpusťte na světlý karamel. Když se začne dělat bílá pěna, přilijte 100 ml vody a přihoďte ořechy. Promíchejte, přidejte lžíci medu a nechte vychladnout. 

6 Rozinky zalijte rumem. Toustový chleba namelte najemno a nechte ho proschnout. 

LISTOVÉ TĚSTO

Potřebujete: odhodlání, dostatek času a náš postup.

1. ,Vodové‘ těsto vyválejte do kříže a zabalte do něj máslovou kostku.

2. Odpočinuté těsto rozválejte na 1cm silný obdélník a přeložte ho na třetiny. Nechte vychladit.

3. Těsto opět rozválejte na obdélník a přeložte ho na čtvrtiny. Po vychlazení se můžete pustit do výroby štrúdlu.  

DEN D

1 Předehřejte troubu na 190 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte, znovu přeložte na třetiny. Rozdělte na poloviny a každou vyválejte na plát silný asi 4 mm. Těsto by mělo být co nejtenčí, ale zároveň by nemělo nikde prosvítat, natož se trhat. Do středu těsta nasypte pás strouhanky. 

2 Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Pokapejte je citronovou šťávou, promíchejte s třtinovým cukrem, slitými rozinkami a ořechy. 

3 Náplň naneste na strouhanku. Jednu stranu těsta přehněte přes náplň a zasuňte ji pod jablka. Pak přehněte i druhou část těsta a zasuňte ji pod štrúdl. Konce ohněte dolů. 

4 Štrúdly přeneste na plech a pečte 30–40 minut tak, aby byly zlaté nejen shora, ale i zespodu. Při podávání pocukrujte.

Co dělat, aby těsto lístkovalo, neprasklo a náplň ze štrúdlu nevytekla?

Tipy Edity Paulusové, šéfcukrářky kavárny Savoy, která je autorkou štrúdlu. Recept z kuchařky z roku 1890 ladila měsíc, než byl ideální.

  • Štrúdl z domácího těsta není před pečením potřeba propichovat. Naopak kupované (Edita doporučuje Babické, my z Marks & Spencer) si propíchnutí žádá. Pokud se při pečení vytvoří na povrchu boule, propíchněte ji špendlíkem.
  • Praskl vám štrúdl při pečení? Ihned prasklinu pomocí kovové karty či stěrky zasuňte směrem dolů – zacelí se.
  • Těsto při pečení ničím nepotírejte.
  • Strouhanka pod jablky nasákne přebytečnou šťávu – množství záleží na šťavnatosti jablek (čím šťavnatější jablka, tím víc dejte strouhanky).
  • Rozinky namočte do libovolného rumu – Edita používá třtinový, ale uznává, že Češi jsou zvyklí na tuzemák.
  • Chybí vám v receptu skořice? Opravdu tam není, ale můžete ji přidat dle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit