Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štrúdl z kavárny Savoy
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 84
Do hodiny Snadné Na 2 štrúdly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4373 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 496 g
Tuky 219 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledali jste recept na nejlepší štrůdl na světě? Právě jste na něj kápli!

Suroviny

máslo 130 g
změklé
sůl 1 špetka
Na náplň
propláchnuté vodou
na zalití rozinek
med 1 PL
jablko 750 g
třtinový cukr 1 PL

Postup

1

DEN PŘEDEM

Odvažte 60 g mouky a propracujte ji s máslem. Směs vytvarujte do čtverce o síle 1cm a dejte vychladit do lednice.

2

Mezitím ze zbylé mouky, soli, smetany, žloutku a 50 ml vody vypracujte těsto hněťte ho a bouchejte s ním o vál, až bude hladké a jemné. Můžete ho dát i do kuchyňského robotu s hnětacím hákem.

3

Hotové těsto přikryjte a v lednici nechte 15 minut odpočinout. Potom ho na pomoučněné ploše vyválejte do tvaru kříže (viz obr. 1).

 
4

Doprostřed položte čtverec másla s moukou a přeložte přes něj cípy těsta. Smetáčkem či štětečkem omeťte přebytečnou mouku a rozválejte (postupujte ze středu) na obdélník. Rozdělte ho na pomyslné třetiny a přeložte (viz obr. 2). Vzniklý obdélník opět omeťte od mouky, přikryjte fólií a znovu nechte vychladit.

5

Těsto rozválejte na obdélník a tentokrát si ho pomyslně rozdělte na čtvrtiny. Od krajů ho přeložte vždy ke středu tak, aby se hrany těsta setkaly uprostřed. Pak těsto přiklopte na sebe – jako když zavíráte knihu. Nechte aspoň 12 hodin v chladu (viz obr. 3).

6

Krupicový cukr nasypte do pánve, postavte na střední plamen a rozpusťte na světlý karamel. Když se začne dělat bílá pěna, přilijte 100 ml vody a přihoďte ořechy. Promíchejte, přidejte lžíci medu a nechte vychladnout. 

7

Rozinky zalijte rumem. Toustový chleba namelte najemno a nechte ho proschnout. 

8

LISTOVÉ TĚSTO

Potřebujete: odhodlání, dostatek času a náš postup.

příprava listového těsta

  • Hodové‘ těsto vyválejte do kříže a zabalte do něj máslovou kostku.
  • Odpočinuté těsto rozválejte na 1cm silný obdélník a přeložte ho na třetiny. Nechte vychladit.
  • Těsto opět rozválejte na obdélník a přeložte ho na čtvrtiny. Po vychlazení se můžete pustit do výroby štrúdlu.  
9

DEN D

Předehřejte troubu na 190 °C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte, znovu přeložte na třetiny. Rozdělte na poloviny a každou vyválejte na plát silný asi 4 mm. Těsto by mělo být co nejtenčí, ale zároveň by nemělo nikde prosvítat, natož se trhat. Do středu těsta nasypte pás strouhanky.

10

Jablka očistěte a nastrouhejte nahrubo. Pokapejte je citronovou šťávou, promíchejte s třtinovým cukrem, slitými rozinkami a ořechy.

11

Náplň naneste na strouhanku. Jednu stranu těsta přehněte přes náplň a zasuňte ji pod jablka. Pak přehněte i druhou část těsta a zasuňte ji pod štrúdl. Konce ohněte dolů. 

12

Štrúdly přeneste na plech a pečte 30–40 minut tak, aby byly zlaté nejen shora, ale i zespodu. Při podávání pocukrujte.

Co dělat, aby těsto lístkovalo, neprasklo a náplň ze štrúdlu nevytekla?

Tipy Edity Paulusové, šéfcukrářky kavárny Savoy, která je autorkou štrúdlu. Recept z kuchařky z roku 1890 ladila měsíc, než byl ideální. 

  • Štrúdl z domácího těsta není před pečením potřeba propichovat. Naopak kupované (Edita doporučuje Babické, my z Marks & Spencer) si propíchnutí žádá. Pokud se při pečení vytvoří na povrchu boule, propíchněte ji špendlíkem.
  • Praskl vám štrúdl při pečení? Ihned prasklinu pomocí kovové karty či stěrky zasuňte směrem dolů – zacelí se.
  • Těsto při pečení ničím nepotírejte.
  • Strouhanka pod jablky nasákne přebytečnou šťávu – množství záleží na šťavnatosti jablek (čím šťavnatější jablka, tím víc dejte strouhanky).
  • Rozinky namočte do libovolného rumu – Edita používá třtinový, ale uznává, že Češi jsou zvyklí na tuzemák.
  • Chybí vám v receptu skořice? Opravdu tam není, ale můžete ji přidat dle chuti.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Komentáře

07.08.2020 08:39

Dobrý den, těsto mi listovalo až moc, zvláště druhý den po upečení až "odlétávaly" slupky těsta.
Nevíte proč?
Děkuji za odpověď.

07.08.2020 14:57

Dobrý den, paní Galatová,
to bychom vůbec nepovažovali za chybu. Naopak máme za to, že se Vám listové těsto podařilo opravdu na výbornou :-).
Pokud máte raději vláčnější těsto, můžete zkusit třeba tento závin z jogurtového těsta: https://www.apetitonline.cz/recepty/8172-jablkovy-zavin-z-jogurtoveho-t…

Přejeme krásný víkend, redakce Apetitu

Apetit magazín