Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 61
Více než hodinu Snadné 2 kusy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4634 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 607 g
Tuky 180 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si to z jablek to nejlepší! Domácí jablečný závin potěší každého stolovnika. A vás recept překvapí rychlou přípravou, protože je bez kynutí! Domácí jablečný štrúdl z taženého těsta se stane vaším hitem podzimu.

Suroviny

Na těsto
+ trocha navíc
vejce 1 ks
mléko 150 ml
ocet 1 ČL
sůl 1 špetka
Na náplň, potření a posypání
(podle sladkosti jablek)
mletá
strouhanka 120 g
nastouhaná z 1 citronu
máslo 100 g
50 g + 50 g rozpuštěného
prošlehaný s trochou mléka
na poprášení

Postup

1

Z příslušných přísad důkladně zpracujte vláčné těsto, přikryjte ho a nechte na teplém místě hodinu odpočívat.

2

Zbavte jablka jádřinců, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněné utěrce je obě vytáhněte dotenka. Každou placku posypte částí strouhanky, poklaďte polovinou jablečných plátků, zasypte částí krupicového cukru, skořice, ještě strouhanky, rozinek, strouhané citronové kůry, nasekaných mandlí a pokapejte padesáti gramy rozpuštěného másla.

4

Okraje těsta zahrňte, pomocí utěrky zaviňte a překlopte na plech vymazaný máslem. Potřete žloutkem rozšlehaným v mléce.

5

Pečte dorůžova, asi tři čtvrtě hodiny. Ještě horký závin potřete zbylým rozpuštěným máslem a pocukrujte. Podávejte teplý či vychladlý.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

05.09.2009 18:49
Bohužel tento recept není dobrý - jsou zde chybné poměry mouky a mléka, těsto je příliš lepkavé.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...