Upečte si to z jablek to nejlepší! Domácí jablečný závin potěší každého stolovnika. A vás recept překvapí rychlou přípravou, protože je bez kynutí! Domácí jablečný štrúdl z taženého těsta se stane vaším hitem podzimu.
Suroviny
Postup
Z příslušných přísad důkladně zpracujte vláčné těsto, přikryjte ho a nechte na teplém místě hodinu odpočívat.
Zbavte jablka jádřinců, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněné utěrce je obě vytáhněte dotenka. Každou placku posypte částí strouhanky, poklaďte polovinou jablečných plátků, zasypte částí krupicového cukru, skořice, ještě strouhanky, rozinek, strouhané citronové kůry, nasekaných mandlí a pokapejte padesáti gramy rozpuštěného másla.
Okraje těsta zahrňte, pomocí utěrky zaviňte a překlopte na plech vymazaný máslem. Potřete žloutkem rozšlehaným v mléce.
Pečte dorůžova, asi tři čtvrtě hodiny. Ještě horký závin potřete zbylým rozpuštěným máslem a pocukrujte. Podávejte teplý či vychladlý.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tucet rychlých nedělních moučníků, které pekla už vaše babička(12 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
- Upečte si štrúdl, obejdete se hravě i bez listového těsta. Vyzkoušejte tažený, jogurtový nebo pivní(17 receptů )
- Nejlepší náplně do závinů: Jablečná, maková a další tradiční náplně i moderní verze s čokoládou nebo ovocem(25 receptů )
Komentáře