Jablečný závin
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné 2 kusy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4636 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 606 g
Tuky 180 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si to z jablek to nejlepší! Domácí závin potěší každého stolovnika.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 350 g
+ trocha navíc
vejce 1 ks
mléko 150 ml
máslo 20 g
ocet 1 ČL
sůl 1 špetka
Na náplň, potření a posypání
jablka 1 kg
krupicový cukr 100 g
skořice 1 ČL
mletá
strouhanka 120 g
rozinky 60 g
citronová kůra
nastouhaná z 1 citronu
mandle 50 g
spařené a oloupané
máslo 100 g
50 g + 50 g rozpuštěného
žloutek 1 ks
prošlehaný s trochou mléka
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Z příslušných přísad důkladně zpracujte vláčné těsto, přikryjte ho a nechte na teplém místě hodinu odpočívat.

2

Zbavte jablka jádřinců, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučněné utěrce je obě vytáhněte dotenka. Každou placku posypte částí strouhanky, poklaďte polovinou jablečných plátků, zasypte částí krupicového cukru, skořice, ještě strouhanky, rozinek, strouhané citronové kůry, nasekaných mandlí a pokapejte padesáti gramy rozpuštěného másla.

4

Okraje těsta zahrňte, pomocí utěrky zaviňte a překlopte na plech vymazaný máslem. Potřete žloutkem rozšlehaným v mléce.

5

Pečte dorůžova, asi tři čtvrtě hodiny. Ještě horký závin potřete zbylým rozpuštěným máslem a pocukrujte. Podávejte teplý či vychladlý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/10

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit