Jablkový štrúdl z jogurtového těsta

Jablkový štrúdl z jogurtového těsta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 20 minut Snadné Na 2 štrúdly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8803 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 1666 g
Tuky 165 g
Vláknina 86 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Babička nás bohatě zásobuje ovocem ze zahrady a naštěstí i recepty na jeho zpracování, a tohle je jeden z nich," napsala nám čtenářka Alžběta Strachotová.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
sůl špetka
vejce 1 ks
150 g
kelímek jogurt hustý bílý, nejlépe smetanový
tuk 1 bal
na pečení
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
jablka 6 ks
středně velké
třtinový cukr 8
vlašské ořechy hrst
nasekané
rozinky hrst
propláchnuté
skořice 1 PL
mletá
strouhanka 8
tuk 1 bal
na pečení, rozpuštěný, na potření

1 Mouku prosejte na vál, přidejte špetku soli, udělejte uprostřed důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a vidličkou promíchejte. Potom přidejte na kousky nakrájený tuk a rukama zpracujte na hladké pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny odpočinout do lednice.

2 Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy (jsou-li příliš šťavnatá, lehce je vymačkejte) a promíchejte s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučněném válu vyválejte jednu část na 2–3mm tenký plát ve tvaru obdélníku (o délce plechu a šířce cca 20cm), posypte polovinou strouhanky a poklaďte polovinou náplně. Delší okraje přehněte přes jablka a konce spojte a ohněte dolů. Zopakujte s druhou půlkou těsta a náplně. Štrúdly opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozpuštěným tukem.

4 Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Pak vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit