"Babička nás bohatě zásobuje ovocem ze zahrady a naštěstí i recepty na jeho zpracování, a tohle je jeden z nich," napsala nám čtenářka Alžběta Strachotová. Recept na jablkový štrúdl z jogurtového těsta je prověřený generacemi a my věříme, že si ho zamilujete i vy.
Suroviny
Postup
Mouku prosejte na vál, přidejte špetku soli, udělejte uprostřed důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a vidličkou promíchejte. Potom přidejte na kousky nakrájené máslo a rukama zpracujte hladké pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy (jsou-li příliš šťavnatá, lehce je vymačkejte) a promíchejte s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.
Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny. Na pomoučeném válu vyválejte jednu část na 2–3mm tenký plát ve tvaru obdélníku (o délce plechu a šířce cca 20 cm). Střed plátu posypte polovinou strouhanky. Z náplně utvořte podélně na středu plátu úhlednou hromádku. Pak přes náplň přehněte nejprve jednu delší stranu těsta a pak i druhou tak, aby se překrývaly. Konce kratších stran spojte a zahněte nahoru. Potom celý strúdl otočte tak, aby spoje směřovaly dolů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozpuštěným máslem. Zopakujte s druhou polovinou těsta a náplně.
Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Pak vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )
- Upečte si štrúdl, obejdete se hravě i bez listového těsta. Vyzkoušejte tažený, jogurtový nebo pivní(17 receptů )
- Nejlepší náplně do závinů: Jablečná, maková a další tradiční náplně i moderní verze s čokoládou nebo ovocem(25 receptů )