Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový štrúdl z jogurtového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 228
Do 50 minut Snadné Na 2 štrúdly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4757 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 533 g
Tuky 244 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Babička nás bohatě zásobuje ovocem ze zahrady a naštěstí i recepty na jeho zpracování, a tohle je jeden z nich," napsala nám čtenářka Alžběta Strachotová. Recept na jablkový štrúdl z jogurtového těsta je prověřený generacemi a my věříme, že si ho zamilujete i vy.

Suroviny

300–350 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
smetanový
máslo 125 g
na poprášení
Na náplň
středně velká
třtinový cukr 8 PL
nebo méně, podle chuti a kyselosti jablek
nasekané
rozinky 1 hrst
propláchnuté
mletá
strouhanka 8 PL
máslo 125 g
rozpuštěné na potření

Postup

1

Mouku prosejte na vál, přidejte špetku soli, udělejte uprostřed důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a vidličkou promíchejte. Potom přidejte na kousky nakrájené máslo a rukama zpracujte hladké pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny odpočinout do lednice.

2

Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy (jsou-li příliš šťavnatá, lehce je vymačkejte) a promíchejte s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny. Na pomoučeném válu vyválejte jednu část na 2–3mm tenký plát ve tvaru obdélníku (o délce plechu a šířce cca 20 cm). Střed plátu posypte polovinou strouhanky. Z náplně utvořte podélně na středu plátu úhlednou hromádku. Pak přes náplň přehněte nejprve jednu delší stranu těsta a pak i druhou tak, aby se překrývaly. Konce kratších stran spojte a zahněte nahoru. Potom celý strúdl otočte tak, aby spoje směřovaly dolů, přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozpuštěným máslem. Zopakujte s druhou polovinou těsta a náplně. 

4

Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Pak vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...