0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablkový štrúdl z jogurtového těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 160
Do hodiny Snadné Na 2 štrúdly

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4933 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 565 g
Tuky 245 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Babička nás bohatě zásobuje ovocem ze zahrady a naštěstí i recepty na jeho zpracování, a tohle je jeden z nich," napsala nám čtenářka Alžběta Strachotová.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 350 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
smetanový
máslo 125 g
moučkový cukr
na poprášení
Na náplň
středně velké
třtinový cukr 8 PL
nebo méně, podle chuti a kyselosti jablek
vlašské ořechy 1 hrst
nasekané
rozinky 1 hrst
propláchnuté
skořice 1 PL
mletá
strouhanka 8 PL
máslo 125 g
rozpuštěné na potření

Postup

1

Mouku prosejte na vál, přidejte špetku soli, udělejte uprostřed důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a vidličkou promíchejte. Potom přidejte na kousky nakrájený tuk a rukama zpracujte na hladké pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny odpočinout do lednice.

2

Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy (jsou-li příliš šťavnatá, lehce je vymačkejte) a promíchejte s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučněném válu vyválejte jednu část na 2–3mm tenký plát ve tvaru obdélníku (o délce plechu a šířce cca 20cm), posypte polovinou strouhanky a poklaďte polovinou náplně. Delší okraje přehněte přes jablka a konce spojte a ohněte dolů. Zopakujte s druhou půlkou těsta a náplně. Štrúdly opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozpuštěným tukem.

4

Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Pak vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a pocukrujte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč