Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablkový štrúdl z jogurtového těsta

"Babička nás bohatě zásobuje ovocem ze zahrady a naštěstí i recepty na jeho zpracování, a tohle je jeden z nich," napsala nám čtenářka Alžběta Strachotová.

Vydání: 2015/9
Autor:
Hodnocení:
53 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 štrúdly
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odpočinutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 300–350g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 vejce
    • 150g kelímek hustého bílého jogurtu, nejlépe smetanového
    • 1/2 balení tuku na pečení
    • moučkový cukr na poprášení 

    NA NÁPLŇ

    • 6–8 středně velkých jablek
    • 8 lžic třtinového cukru
    • hrst jader vlašských ořechů, nasekaných
    • hrst rozinek, propláchnutých (nemusí být)
    • 1 lžíce mleté skořice
    • 8 lžic strouhanky
    • 1/2 balení tuku na pečení, rozpuštěného, na potření

Příprava jídla

1 Mouku prosejte na vál, přidejte špetku soli, udělejte uprostřed důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a vidličkou promíchejte. Potom přidejte na kousky nakrájený tuk a rukama zpracujte na hladké pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny odpočinout do lednice.

2 Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy (jsou-li příliš šťavnatá, lehce je vymačkejte) a promíchejte s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučněném válu vyválejte jednu část na 2–3mm tenký plát ve tvaru obdélníku (o délce plechu a šířce cca 20cm), posypte polovinou strouhanky a poklaďte polovinou náplně. Delší okraje přehněte přes jablka a konce spojte a ohněte dolů. Zopakujte s druhou půlkou těsta a náplně. Štrúdly opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozpuštěným tukem.

4 Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Pak vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a pocukrujte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vášeň pro jablka

REKLAMA

Přidat komentář