"Babička nás bohatě zásobuje ovocem ze zahrady a naštěstí i recepty na jeho zpracování, a tohle je jeden z nich," napsala nám čtenářka Alžběta Strachotová.
Suroviny
Postup
Mouku prosejte na vál, přidejte špetku soli, udělejte uprostřed důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte jogurt a vidličkou promíchejte. Potom přidejte na kousky nakrájený tuk a rukama zpracujte na hladké pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1–2 hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Dejte do mísy (jsou-li příliš šťavnatá, lehce je vymačkejte) a promíchejte s cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na polovinu. Na pomoučněném válu vyválejte jednu část na 2–3mm tenký plát ve tvaru obdélníku (o délce plechu a šířce cca 20cm), posypte polovinou strouhanky a poklaďte polovinou náplně. Delší okraje přehněte přes jablka a konce spojte a ohněte dolů. Zopakujte s druhou půlkou těsta a náplně. Štrúdly opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozpuštěným tukem.
Pečte asi 25–30 minut dozlatova. Pak vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a pocukrujte.