Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trhané vepřové à la hornado

Hornado (pečené prase) je typický pokrm ekvádorské kuchyně. Domácí recept je ozvěnou toho, na které stávají frontu lidé v centrální tržnici v hlavním městě Quitu.

Vydání: 2020/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6–8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT4H30M
Pečení 4:30
Maso

Ingredience

    • 2 kg vepřového ramínka, kůže naříznutá
    • 8 stroužků česneku, oloupaných
    • 1 lžíce mletého římského kmínu
    • 1 lžíce mletého koriandru
    • 2 lžičky mleté uzené sladké papriky
    • 50 g másla
    • sůl
    • šťáva ze 2 limet + klínky k podávání
    • 350 ml piva stylu IPA
    • chilli omáčka ají (viz recept na empanadas de morocho) k podávání

Příprava jídla

Maso osušte papírovou utěrkou. V sekáčku rozmělněte česnek s kořením, máslem, 2 špetkami soli a šťávou z 1 limety. Směsí potřete maso vyjma kůže. V zakryté nádobě nechte přes noc marinovat v chladničce.

2 Hodinu před pečením vyndejte maso z chladničky, aby došlo pokojové teploty. Troubu předehřejte na 240°C. Maso položte do velkého pekáče či na hluboký plech, podlijte (ne polijte!) ho pivem, zakryjte dvěma vrstvami alobalu a vložte do trouby. Zmírněte teplotu na 200°C. Pečte 2 hodiny.

3 Pekáč vyjměte z trouby, maso potřete výpekem (opět ne kůži!), znovu zakryjte a pečte další 1,5–2 hodiny hodně doměkka.

4 Pomocí dvojích kleští opatrně stáhněte z masa kůži a snažte se na ní zanechat co nejméně tuku. Položte ji na plech a dopečte v troubě pěkně dokřupava.

Mezitím z masa oberte všechen přebytečný tuk, vyjměte ho z pekáče, zakryjte a nechte odpočívat 20 minut. Výpek nalijte do džbánku a slijte z něj tuk. Zbylou šťávu přiveďte v rendlíku k mírnému varu se 300ml vody a nechte trochu zredukovat.

6 Dvěma vidličkami maso natrhejte a promíchejte je s 1/2 šťávy. Vmíchejte zbývající limetovou šťávu a osolte. Podávejte v nahřáté nádobě. Doplňte vypečenou kůží, zbývající šťávou v misce, klínky limety a chilli omáčkou. Příloha: křupavý salát, pečivo či rýže.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ceviche s popcornem

Empanadas de morocho s chilli omáčkou ají

Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Cheesecake s dulce de leche

Přidat komentář