Hornado (pečené prase) je typický pokrm ekvádorské kuchyně. Domácí recept je ozvěnou toho, na které stávají frontu lidé v centrální tržnici v hlavním městě Quitu. Trhané vepřové maso použijte také jako náplň do tortill, burgerů nebo sendvičů.
Suroviny
Postup
Maso osušte papírovou utěrkou. V sekáčku rozmělněte česnek s kořením, máslem, 2 špetkami soli a šťávou z 1 limety. Směsí potřete maso vyjma kůže. V zakryté nádobě nechte přes noc marinovat v chladničce.
Hodinu před pečením vyndejte maso z chladničky, aby došlo pokojové teploty. Troubu předehřejte na 240 °C. Maso položte do velkého pekáče či na hluboký plech, podlijte (ne polijte!) ho pivem, zakryjte dvěma vrstvami alobalu a vložte do trouby. Zmírněte teplotu na 200 °C. Pečte 2 hodiny.
Pekáč vyjměte z trouby, maso potřete výpekem (opět ne kůži!), znovu zakryjte a pečte další 1,5–2 hodiny hodně doměkka.
Pomocí dvojích kleští opatrně stáhněte z masa kůži a snažte se na ní zanechat co nejméně tuku. Položte ji na plech a dopečte v troubě pěkně dokřupava.
Mezitím z masa oberte všechen přebytečný tuk, vyjměte ho z pekáče, zakryjte a nechte odpočívat 20 minut. Výpek nalijte do džbánku a slijte z něj tuk. Zbylou šťávu přiveďte v rendlíku k mírnému varu se 300 ml vody a nechte trochu zredukovat.
Dvěma vidličkami maso natrhejte a promíchejte je s 1/2 šťávy. Vmíchejte zbývající limetovou šťávu a osolte. Podávejte v nahřáté nádobě. Doplňte vypečenou kůží, zbývající šťávou v misce, klínky limety a chilli omáčkou. Příloha: křupavý salát, pečivo či rýže.