Trhané vepřové à la hornado

Trhané vepřové à la hornado

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4062 kcal
Bílkoviny 384 g
Sacharidy 32 g
Tuky 285 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hornado (pečené prase) je typický pokrm ekvádorské kuchyně. Domácí recept je ozvěnou toho, na které stávají frontu lidé v centrální tržnici v hlavním městě Quitu.

Suroviny

vepřové maso 2 kg
vepřové ramínko s naříznutou kůží
česnek 8 stroužků
oloupané
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr 1 PL
mletý
paprika uzená 2 ČL
máslo 50 g
sůl
limetová šťáva 2 ks
ze 2 limet + klínky k podávání
pivo světlé 350 ml
IPA
chilli omáčka
k podávání

1Maso osušte papírovou utěrkou. V sekáčku rozmělněte česnek s kořením, máslem, 2 špetkami soli a šťávou z 1 limety. Směsí potřete maso vyjma kůže. V zakryté nádobě nechte přes noc marinovat v chladničce.

2 Hodinu před pečením vyndejte maso z chladničky, aby došlo pokojové teploty. Troubu předehřejte na 240°C. Maso položte do velkého pekáče či na hluboký plech, podlijte (ne polijte!) ho pivem, zakryjte dvěma vrstvami alobalu a vložte do trouby. Zmírněte teplotu na 200°C. Pečte 2 hodiny.

3 Pekáč vyjměte z trouby, maso potřete výpekem (opět ne kůži!), znovu zakryjte a pečte další 1,5–2 hodiny hodně doměkka.

4 Pomocí dvojích kleští opatrně stáhněte z masa kůži a snažte se na ní zanechat co nejméně tuku. Položte ji na plech a dopečte v troubě pěkně dokřupava.

5Mezitím z masa oberte všechen přebytečný tuk, vyjměte ho z pekáče, zakryjte a nechte odpočívat 20 minut. Výpek nalijte do džbánku a slijte z něj tuk. Zbylou šťávu přiveďte v rendlíku k mírnému varu se 300ml vody a nechte trochu zredukovat.

6 Dvěma vidličkami maso natrhejte a promíchejte je s 1/2 šťávy. Vmíchejte zbývající limetovou šťávu a osolte. Podávejte v nahřáté nádobě. Doplňte vypečenou kůží, zbývající šťávou v misce, klínky limety a chilli omáčkou. Příloha: křupavý salát, pečivo či rýže.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit