Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhané vepřové à la hornado
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4062 kcal
Bílkoviny 384 g
Sacharidy 32 g
Tuky 285 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hornado (pečené prase) je typický pokrm ekvádorské kuchyně. Domácí recept je ozvěnou toho, na které stávají frontu lidé v centrální tržnici v hlavním městě Quitu. Trhané vepřové maso použijte také jako náplň do tortill, burgerů nebo sendvičů.

Suroviny

vepřové ramínko s naříznutou kůží
česnek 8 stroužků
oloupané
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr čerstvý 1 PL
mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
sůl
limetová šťáva
ze 2 limet + klínky k podávání
IPA
k podávání

Postup

1

Maso osušte papírovou utěrkou. V sekáčku rozmělněte česnek s kořením, máslem, 2 špetkami soli a šťávou z 1 limety. Směsí potřete maso vyjma kůže. V zakryté nádobě nechte přes noc marinovat v chladničce.

2

Hodinu před pečením vyndejte maso z chladničky, aby došlo pokojové teploty. Troubu předehřejte na 240 °C. Maso položte do velkého pekáče či na hluboký plech, podlijte (ne polijte!) ho pivem, zakryjte dvěma vrstvami alobalu a vložte do trouby. Zmírněte teplotu na 200 °C. Pečte 2 hodiny.

3

Pekáč vyjměte z trouby, maso potřete výpekem (opět ne kůži!), znovu zakryjte a pečte další 1,5–2 hodiny hodně doměkka.

4

Pomocí dvojích kleští opatrně stáhněte z masa kůži a snažte se na ní zanechat co nejméně tuku. Položte ji na plech a dopečte v troubě pěkně dokřupava.

5

Mezitím z masa oberte všechen přebytečný tuk, vyjměte ho z pekáče, zakryjte a nechte odpočívat 20 minut. Výpek nalijte do džbánku a slijte z něj tuk. Zbylou šťávu přiveďte v rendlíku k mírnému varu se 300 ml vody a nechte trochu zredukovat.

6

Dvěma vidličkami maso natrhejte a promíchejte je s 1/2 šťávy. Vmíchejte zbývající limetovou šťávu a osolte. Podávejte v nahřáté nádobě. Doplňte vypečenou kůží, zbývající šťávou v misce, klínky limety a chilli omáčkou. Příloha: křupavý salát, pečivo či rýže.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín