0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trhané vepřové à la hornado

Trhané vepřové à la hornado

4.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4062 kcal
Bílkoviny 384 g
Sacharidy 32 g
Tuky 285 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hornado (pečené prase) je typický pokrm ekvádorské kuchyně. Domácí recept je ozvěnou toho, na které stávají frontu lidé v centrální tržnici v hlavním městě Quitu.

Suroviny

vepřové maso 2 kg
vepřové ramínko s naříznutou kůží
česnek 8 stroužků
oloupané
římský kmín 1 PL
mletý
koriandr čerstvý 1 PL
mletý
paprika mletá uzená 2 ČL
máslo 50 g
sůl
limetová šťáva 2 ks
ze 2 limet + klínky k podávání
pivo světlé 350 ml
IPA
chilli omáčka
k podávání

1Maso osušte papírovou utěrkou. V sekáčku rozmělněte česnek s kořením, máslem, 2 špetkami soli a šťávou z 1 limety. Směsí potřete maso vyjma kůže. V zakryté nádobě nechte přes noc marinovat v chladničce.

2 Hodinu před pečením vyndejte maso z chladničky, aby došlo pokojové teploty. Troubu předehřejte na 240°C. Maso položte do velkého pekáče či na hluboký plech, podlijte (ne polijte!) ho pivem, zakryjte dvěma vrstvami alobalu a vložte do trouby. Zmírněte teplotu na 200°C. Pečte 2 hodiny.

3 Pekáč vyjměte z trouby, maso potřete výpekem (opět ne kůži!), znovu zakryjte a pečte další 1,5–2 hodiny hodně doměkka.

4 Pomocí dvojích kleští opatrně stáhněte z masa kůži a snažte se na ní zanechat co nejméně tuku. Položte ji na plech a dopečte v troubě pěkně dokřupava.

5Mezitím z masa oberte všechen přebytečný tuk, vyjměte ho z pekáče, zakryjte a nechte odpočívat 20 minut. Výpek nalijte do džbánku a slijte z něj tuk. Zbylou šťávu přiveďte v rendlíku k mírnému varu se 300ml vody a nechte trochu zredukovat.

6 Dvěma vidličkami maso natrhejte a promíchejte je s 1/2 šťávy. Vmíchejte zbývající limetovou šťávu a osolte. Podávejte v nahřáté nádobě. Doplňte vypečenou kůží, zbývající šťávou v misce, klínky limety a chilli omáčkou. Příloha: křupavý salát, pečivo či rýže.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč