Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2046 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 363 g
Tuky 36 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Encocado se vaří na ekvádorském pobřeží Tichého oceánu a na Galapágách. Barvu mu dodává červené koření achiote, získávané ze semen oreláníku barvířského (vyrábí se z nich i potravinářské barvivo annatto), které lze v našich končinách nahradit paprikou.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule červená 1 ks
nadrobno nakrájená
paprika červená 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
paprika sladká 2 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr 1 ČL
mletý
sůl
rajčata 4 ks
nadrobno
rajčatové pyré 1 PL
lze nahradit pastou
kokosové mléko 400 ml
limeta 1 ks
šťáva
pomeranč 0.5 ks
šťáva
rýže basmati 250 g
bílá ryba 600 g
nejlépe chňapala, bez kostí a kůže, na 5cm kousky, lze použít i krevety
zázvor (čerstvý) 4 cm
koriandr
nadrobno
chilli paprička 1 ks
na tenká kolečka

V kastrolu či hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného zamíchání na něm opékejte cibuli a papriku 7–8 minut, aby změkly a mírně zezlátly. Vsypte česnek, nechte 30 sekund rozvonět. Přidejte koření, pořádnou špetku soli, rajčata, rajčatové pyré či pastu a 100 ml vody. Promíchejte a vařte 4–5 minut, aby se rajčata začala rozpadat, občas promíchejte. Vlijte kokosové mléko a limetovou i pomerančovou šťávu. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut.

2 Mezitím zalijte rýži v rendlíku 500 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, až se voda vstřebá. Odstavte a nechte přiklopené stát 5–6 minut, aby se rýže ,nadýchla‘.

3 Do omáčky vložte rybu a dobře promíchejte. Navrch nastrouhejte najemno zázvor. Přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, ryba by měla být uvnitř tak akorát hotová. Hned podávejte v nahřátých miskách, posypané koriandrem a chilli papričkou, doplněné rýží.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit