Encocado se vaří na ekvádorském pobřeží Tichého oceánu a na Galapágách. Barvu mu dodává červené koření achiote, získávané ze semen oreláníku barvířského (vyrábí se z nich i potravinářské barvivo annatto), které lze v našich končinách nahradit paprikou.
Suroviny
Postup
V kastrolu či hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného zamíchání na něm opékejte cibuli a papriku 7–8 minut, aby změkly a mírně zezlátly. Vsypte česnek, nechte 30 sekund rozvonět. Přidejte koření, pořádnou špetku soli, rajčata, rajčatové pyré či pastu a 100 ml vody. Promíchejte a vařte 4–5 minut, aby se rajčata začala rozpadat, občas promíchejte. Vlijte kokosové mléko a limetovou i pomerančovou šťávu. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut.
Mezitím zalijte rýži v rendlíku 500 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, až se voda vstřebá. Odstavte a nechte přiklopené stát 5–6 minut, aby se rýže ,nadýchla.
Do omáčky vložte rybu a dobře promíchejte. Navrch nastrouhejte najemno zázvor. Přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, ryba by měla být uvnitř tak akorát hotová. Hned podávejte v nahřátých miskách, posypané koriandrem a chilli papričkou, doplněné rýží.