Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Encocado se vaří na ekvádorském pobřeží Tichého oceánu a na Galapágách. Barvu mu dodává červené koření achiote, získávané ze semen oreláníku barvířského (vyrábí se z nich i potravinářské barvivo annatto), které lze v našich končinách nahradit paprikou.

Vydání: 2020/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 červená paprika, nadrobno
    • 3 stroužky česneku, nadrobno
    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • 1 lžička mletého římského kmínu
    • 1 lžička mletého koriandru
    • sůl
    • 4 rajčata, nakrájená nadrobno
    • 1 lžíce rajčatového pyré či pasty
    • 400 ml kokosového mléka
    • šťáva z 1 limety + šťáva z 1/2 pomeranče
    • 250 g rýže basmati
    • 600 g chňapala či jiné pevné bělomasé ryby, bez kostí a kůže, na 5cm kousky (lze použít i krevety)
    • cca 4cm kousek zázvoru
    • lístky koriandru, nasekané nadrobno
    • 1 červená chilli paprička, na tenká kolečka

Příprava jídla

V kastrolu či hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného zamíchání na něm opékejte cibuli a papriku 7–8 minut, aby změkly a mírně zezlátly. Vsypte česnek, nechte 30 sekund rozvonět. Přidejte koření, pořádnou špetku soli, rajčata, rajčatové pyré či pastu a 100 ml vody. Promíchejte a vařte 4–5 minut, aby se rajčata začala rozpadat, občas promíchejte. Vlijte kokosové mléko a limetovou i pomerančovou šťávu. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut.

2 Mezitím zalijte rýži v rendlíku 500 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, až se voda vstřebá. Odstavte a nechte přiklopené stát 5–6 minut, aby se rýže ,nadýchla‘.

3 Do omáčky vložte rybu a dobře promíchejte. Navrch nastrouhejte najemno zázvor. Přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, ryba by měla být uvnitř tak akorát hotová. Hned podávejte v nahřátých miskách, posypané koriandrem a chilli papričkou, doplněné rýží.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ceviche s popcornem

Empanadas de morocho s chilli omáčkou ají

Trhané vepřové à la hornado

Cheesecake s dulce de leche

Přidat komentář