0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2045 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 363 g
Tuky 36 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Encocado se vaří na ekvádorském pobřeží Tichého oceánu a na Galapágách. Barvu mu dodává červené koření achiote, získávané ze semen oreláníku barvířského (vyrábí se z nich i potravinářské barvivo annatto), které lze v našich končinách nahradit paprikou.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule červená 1 ks
nadrobno nakrájená
paprika červená 1 ks
nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
paprika mletá sladká 2 ČL
mletá
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 ČL
mletý
sůl
nadrobno
rajčatová passata - pyré 1 PL
lze nahradit pastou
šťáva
šťáva
rýže basmati 250 g
bělomasá ryba 600 g
nejlépe chňapala, bez kostí a kůže, na 5cm kousky, lze použít i krevety
zázvor (čerstvý) 4 cm
koriandr čerstvý
nadrobno
chilli paprička 1 ks
na tenká kolečka

V kastrolu či hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného zamíchání na něm opékejte cibuli a papriku 7–8 minut, aby změkly a mírně zezlátly. Vsypte česnek, nechte 30 sekund rozvonět. Přidejte koření, pořádnou špetku soli, rajčata, rajčatové pyré či pastu a 100 ml vody. Promíchejte a vařte 4–5 minut, aby se rajčata začala rozpadat, občas promíchejte. Vlijte kokosové mléko a limetovou i pomerančovou šťávu. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut.

2 Mezitím zalijte rýži v rendlíku 500 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, až se voda vstřebá. Odstavte a nechte přiklopené stát 5–6 minut, aby se rýže ,nadýchla‘.

3 Do omáčky vložte rybu a dobře promíchejte. Navrch nastrouhejte najemno zázvor. Přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, ryba by měla být uvnitř tak akorát hotová. Hned podávejte v nahřátých miskách, posypané koriandrem a chilli papričkou, doplněné rýží.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč