Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Encocado (ryba v kokosové omáčce s rajčaty)

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2045 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 363 g
Tuky 36 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Encocado se vaří na ekvádorském pobřeží Tichého oceánu a na Galapágách. Barvu mu dodává červené koření achiote, získávané ze semen oreláníku barvířského (vyrábí se z nich i potravinářské barvivo annatto), které lze v našich končinách nahradit paprikou.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nadrobno nakrájená
nadrobno
česnek 3 stroužky
nadrobno
římský kmín 1 ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 ČL
mletý
sůl
nadrobno
rajčatová passata - pyré 1 PL
lze nahradit pastou
šťáva
šťáva
rýže basmati 250 g
bělomasá ryba 600 g
nejlépe chňapala, bez kostí a kůže, na 5cm kousky, lze použít i krevety
zázvor (čerstvý) 4 cm
koriandr čerstvý
nadrobno
na tenká kolečka

Postup

1

V kastrolu či hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Za občasného zamíchání na něm opékejte cibuli a papriku 7–8 minut, aby změkly a mírně zezlátly. Vsypte česnek, nechte 30 sekund rozvonět. Přidejte koření, pořádnou špetku soli, rajčata, rajčatové pyré či pastu a 100 ml vody. Promíchejte a vařte 4–5 minut, aby se rajčata začala rozpadat, občas promíchejte. Vlijte kokosové mléko a limetovou i pomerančovou šťávu. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte 10 minut.

2

Mezitím zalijte rýži v rendlíku 500 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, až se voda vstřebá. Odstavte a nechte přiklopené stát 5–6 minut, aby se rýže ,nadýchla.

3

Do omáčky vložte rybu a dobře promíchejte. Navrch nastrouhejte najemno zázvor. Přiklopte a zvolna vařte 10–12 minut, ryba by měla být uvnitř tak akorát hotová. Hned podávejte v nahřátých miskách, posypané koriandrem a chilli papričkou, doplněné rýží.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín