Sladké exotické mango, krémový jemný kokos a příjemně nakyslé ostružiny tvoří harmonické zmrzlinové trio, které je nejlepší dostat na lžičku pohromadě. Každé sousto tak bude dokonalý gurmánský zážitek.
Suroviny
Postup
Připravte kokosovou zmrzlinu. Strouhaný kokos opražte nasucho na pánvi. Kokosové mléko zahřejte pod bod varu a vsypte do něj kokos. Přiklopte a nechte několik hodin macerovat. Přeceďte přes síto, směs důkladně vymačkejte. Kokos vyhoďte nebo využijte do pečení.
Ovoněné kokosové mléko znovu zahřejte, přidejte do něj sušené kokosové mléko, cukr, sirup a sůl a zahřívejte, dokud se cukr a sirup zcela nerozpustí. Zchlaďte a dejte zcela vychladit do lednice. Do studené směsi přidejte vanilkový extrakt a rum a promixujte ponorným mixérem, pak vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. Uložte do mrazuvzdorné, ideálně předem nachlazené nádoby a nechte v mrazáku zpevnit.
Na sorbet svařte vodu a cukr na sirup. Nechte sirup vychladnout, získat byste měli 200 ml sirupu. Manga oloupejte a zbavte pecky. Nakrájejte na kusy, vložte do mixéru, přidejte limetovou šťávu a oba sirupy, doma vyrobený i koupený kukuřičný. Rozmixujte do hladka, dejte vychladit. Vlijte do zmrzlinovače a umíchejte zmrzlinu. Uložte do mrazuvzdorné, ideálně předem nachlazené nádoby a nechte v mrazáku zpevnit.
Ostružiny vložte do rendlíku, zasypte cukrem, přidejte trochu citronové šťávy a vařte, až se plody rozpadnou. Pak propasírujte a dejte vychladit, podle chuti vmíchejte vodku, která funguje jako pojistka proti přemrzání, můžete ji však vynechat.
Sestavte dezert: vyložte předem namraženou formu na biskupský chlebíček potravinářskou fólií tak, aby přesahovala okraje. Kokosovou zmrzlinu i mangový sorbet vyjměte z mrazáku a nechte trochu povolit, aby se obě mražené pochoutky daly nabírat. Do formy dávejte lžící nebo kopečkovačem střídavě mangový sorbet a kokosovou zmrzlinu a mezery prolévejte ostružinovou omáčkou. Po naplnění formy zakryjte vršek fólií a dejte zatuhnout na několik hodin do mrazáku.
Po zpevnění vyjměte z formy, vybalte z fólie. Krájejte zubatým nožem na plátky a podávejte. Spo-třebujte do dvou týdnů, zmrzlina by pak začala tvořit příliš velké ledové krystaly.
NĚCO NAVÍC
Pokud netrváte na čistě rostlinné verzi, nahraďte kokosovou zmrzlinu domácí či kupovanou smetanovou vanilkovou.Koupit můžete i hotový mango sorbet – příprava je pak záležitostí chvilky, čas budete potřebovat jen na to, aby dezert v mrazáku zatuhl.