Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Višňová „viennetta“
Višňová „viennetta“
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Višňová „viennetta“

4.9/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Na 1 malý biskupský chlebíček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3935 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 374 g
Tuky 249 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se vzhledem viennetty (kdo by nemiloval vrstvičky křupavé čokolády…). Tahle verze je semifreddo, chuťově připomínající dort Černý les.

Suroviny

tmavá čokoláda 200 g
asi 1 velký bílek
Na višně
višně 400 g
čerstvé či mražené
voda 350 ml
nebo amaretto

Postup

1

Začněte višněmi. Ovoce vypeckujte a dejte do rendlíku spolu s 350 ml vody, krupicovým cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu, pak ztlumte a vařte na mírném ohni 25 minut, až višně změknou a tekutina zhoustne na sirup. V závěru vaření hlídejte, aby se višně nepřipálily. Na čistou misku postavte jemné síto a přelijte přes něj obsah rendlíku. Nechte ovoce dokonale okapat (mokré višně by rozpustily zmrzlinu), do sirupu vmíchejte brandy nebo amaretto a dejte zatím stranou.

2

Z pečicího papíru vystřihněte 4 obdélníky, které kopírují dno formy na biskupský chlebíček, ale jsou o něco menší, aby se do formy daly pohodlně vložit. Čokoládu rozehřejte nad vodní lázní. Na každý obdélník natřete pomocí cukrářské stěrky nebo paletovacího nože tenkou vrstvu rozehřáté čokolády. Vložte na chvíli do mrazáku (nebo lednice), aby čokoláda zatuhla a dala se z papíru odloupnout. Zbylou čokoládu rozetřete v trochu silnější vrstvě po archu pečicího papíru na vrchní dekoraci a udržujte v chladu. 

3

Na zmrzlinovou směs vyšlehejte v míse bílek, postupně po lžících přidávejte za stálého šlehání polovinu množství moučkového cukru, až získáte lesklý sníh. V další míse ušlehejte smetanu se zbytkem cukru do měkkých špiček a zlehka spojte se sněhem. Směs přendejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. 

4

Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem tak, aby bylo pokryté dno a obě delší strany, a nechte papír přesahovat, aby jím nakonec šel vrch formy přikrýt. Na dno formy nastříkejte vrstvu zmrzlinové směsi, pak z obdélníku pečicího papíru opatrně odloupněte zatuhlou čokoládu, položte ji na směs a poházejte pár opilými višněmi. Zakryjte další vrstvou zmrzlinové směsi, nahoru opět položte čokoládu a poházejte višně a takto postupujte až na vrch formy, poslední vrstvu bude tvořit zmrzlinová směs. Vrch formy přikryjte přesahujícím pečicím papírem, dezert vložte do mrazáku a nechte přes noc zatuhnout. 

5

Zbylou zatuhlou čokoládu nalámejte na efektní střepy. Viennettu vyjměte z mrazáku, odkryjte vrch dezertu a překlopte ji na vychlazený servírovací tác. Sejměte formu a opatrně sloupněte pečicí papír. Dezert ozdobte čokoládovými střepy, poklaďte zbylými višněmi a pokapejte sirupem. Nůž nahřejte v teplé vodě, otřete dosucha a krájejte jím dezert na plátky. Ihned podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín