Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tropická zmrzlinová bomba

Tropická zmrzlinová bomba

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 (4)
Do hodiny Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1893 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 362 g
Tuky 30 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zmrzlinová bomba je dokonalý večírkový dezert a koruna všech oslav! Není složitá a dá se připravit předem. Vypadá i chutná skvostně a vystačí pro velké množství hostů. Co chtít víc?

Suroviny

Na sorbet
krupicový cukr 125 g
případně pár lžic navíc
citronová štáva
ananas 300 g
ze zralého ananasu
mango 180 g
pomerančový džus
z jednoho pomeranče
mučenka 100 ml
dužina z mučenky bez peciček (my jsme použili pyré)
bílý rum 3 PL
třtinový rum
ovoce
exotické ovoce na ozdobení, my jsme použili karambolu, kiwi a plody mochyně
Na banánovou zmrzlinu
banány 3 ks
střední, zralé (oloupané cca o váze 300–350 g)
krupicový cukr 5 PL
zakysaná smetana 200 g
hustá
limetová šťáva
z jedné limety

1 Formu na biskupský chlebíček o rozměru 26 x 11 cm vyložte potravinářskou fólií, aby přesahovala a volnými cípy šlo na závěr přikrýt vršek formy. Zralé banány dejte do mixéru, přidejte všechny ostatní přísady na banánovou zmrzlinu a rozmixujte dohladka. Potom dejte umíchat do zmrzlinovače. Měkkou zmrzlinu z přístroje přendejte do chlebíčkové formy a uhlaďte. Formu vložte do mrazáku a nechte několik hodin tuhnout, nejlépe však přes noc.

Na sorbet uvařte cukrový sirup. Do rendlíku nasypte 125 g krupicového cukru, zalijte 125 ml vody a přidejte pár kapek citronové šťávy. Krátce vařte a míchejte, až se cukr rozpustí. Sejměte z ohně a nechte vychladit.

3 Ananas a mango nakrájejte na kostky. Vložte je do mixéru, přidejte pomerančovou šťávu, mučenku a vychlazený cukrový sirup. Rozmixujte a ochutnejte – pokud nebylo ovoce dostatečně zralé, můžete přidat ještě pár lžic cukru a znovu rozmixovat. Směs by měla chutnat o něco sladčeji, než je cílová chuť, zamrazení totiž sladkost výrazně utlumí. Pokud chcete směs absolutně hladkou, protřete ji přes síto, které zachytí případná vlákna z ananasu. Přidejte rum a zamíchejte.

4 Vlijte do zmrzlinovače a umíchejte. Čerstvě umíchaný sorbet nandejte na ztuhlou banánovou vrstvu a uhlaďte. Vršek přikryjte volnými konci fólie (ochrání povrch sorbetu před přemrzáním) a vraťte na několik hodin do mrazáku, aby celá bomba ztuhla.

5 Hotovou zmrzlinovou bombu nechte po vyndání z mrazáku chvíli povolit, pak pomocí fólie vyjměte z formy, překlopte na tác a fólii odstraňte. Ozdobte nakrájeným ovocem. Nůž nahřejte pod horkou vodou, osušte a pak jím krájejte dezert na plátky. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit