0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Broskvová zmrzlina s rybízovou dření

Broskvová zmrzlina s rybízovou dření
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Broskvová zmrzlina s rybízovou dření

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 1,5 l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3610 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 497 g
Tuky 150 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čerstvé broskve jsou skvělé, ale ve zmrzlině jim chybí šmrnc. Sluší jim spárování s kyselejší dření. Tahle kombinace navíc skvěle vypadá.

Suroviny

Na broskvovou zmrzlinu
mléko 250 ml
plnotučné
krupicový cukr 150 g
žloutek 2 ks
z vajec velikosti L
vanilkový extrakt ¼ ČL
broskve 450 g
zralé
citronová šťáva
pár kapek
Na rybízovou dřeň
krupicový cukr 200 g
vodka 2 PL
lze vynechat

Postup

1

Kuličky rybízu dejte do mísy, zasypte cukrem a dejte na 12 hodin do chladu. Průběžně promíchávejte. Cukr pomůže vytáhnout z rybízu vodu, takže by se měl postupně rozpouštět a vytvořit sirup. Pak rozmixujte dohladka a propasírujte přes jemné síto do mísy. Můžete vmíchat vodku, která výslednou dřeň změkčí. 

2

Na broskvovou zmrzlinu nalijte do rendlíku mléko a polovinu smetany, přisypte cukr. V další míse rozšlehejte žloutky. Obsah rendlíku zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, občas zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Jakmile je cukr rozpuštěný a mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte přitom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy s druhou polovinou smetany a vanilkovým extraktem a promíchejte. 

4

Broskve vložte na 1 minutu do hrnce s vroucí vodou. Vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Pak je oloupejte, vypeckujte, nakrájejte na kousky a rozmixujte na pyré (pokud by byly broskve stále tvrdé, přidejte k nim pár lžic zmrzlinové směsi). Pyré promixujte se zmrzlinovou směsí, dochuťte citronovou šťávou a dejte chladit. 

5

Umíchejte ve zmrzlinovači broskvovou zmrzlinu. Uložte ji v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte tuhnout. Pak umíchejte v přístroji rybízovou dřeň. Vyndejte z mrazáku broskvovou, která ještě nestačila ztuhnout, a k ruce si dejte čerstvě umíchanou rybízovou. Do mrazuvzdorné nádoby (např. formy na biskupský chlebíček) dávejte střídavě obě zmrzliny, pak dejte úplně zatuhnout. Pokud formu vyložíte pečicím papírem s přesahujícími okraji, můžete pak celý ‚chlebíček‘ vyjmout a krájet na plátky. Hezky ale vypadají i dvoubarevné kopečky!

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte zmrzlinovač, který zvládne umíchat dvě dávky po sobě, zamrazte rybízovou směs ve formičkách na led. Až budete mít hotovou broskvovou zmrzlinu, hoďte kostky do mixéru a rozmixujte na dřeň. Pokud zmrzlinovač nemáte vůbec, vlijte studenou broskvovou směs do mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Během mražení několikrát vytáhněte a promixujte tyčovým mixérem. Hotovou broskvovou zmrzlinu dejte včas povolit, aby se dala nabírat a prokládat rybízovou dření. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč