
Tvarožník
„Já i brácha máme odmalička rádi tvaroh – na ovocných knedlících, v buchtách... a nikdy ho není dost. Jen v tomhle tvarožníku,“ říká o maminčině tvarožníku redaktorka Darina Sieglová,
Ingredience
- 250g hladké mouky
- 150g krupicového cukru
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 150g másla
- ledová voda podle potřeby
- 500g tvarohu ve vaničce
- 250ml mléka
- 1 balení vanilkového pudinku v prášku
- 150–200g krupicového cukru
- 100ml oleje nebo rozpuštěného másla
- 1-2 lžičky nastrouhané kůry z biocitronu
- 1–2 hrsti rozinek, propláchnutých horkou vodou
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Z mouky, cukru, kypřicího prášku a másla vypracujte těsto. Pokud se vám těsto nechce spojit, přidávejte po lžících ledovou vodu a vždy propracujte. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit. Mezitím si připravte náplň. Tvaroh prošlehejte s mlékem, přidejte pudink, cukr a olej nebo rozehřáté máslo. Vmíchejte citronovou kůru a rozinky.
2 Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu, na těsto dejte pečicí papír, vsypte fazole na pečení a dejte předpéct do trouby vyhřáté na 200°C do bleda. Odstraňte papír s fazolemi, vlijte náplň, stáhněte teplotu na 175°C a pečte dozlatova zhruba hodinu.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Axela H
3. Září 2020 19:43
Martina Zajícová
4. Září 2020 13:38
máte určitě pravdu! Dříve se velikost formy v receptech všeobecně příliš neřešila, dnes se ovšem snažíme dbát na to, aby byla vždy uvedena. Funkčnost receptu na ní totiž opravdu dost závisí. I mezi koláčovými formami jsou značné rozdíly v průměru a hloubce. Soudě podle židle, na které je koláč vyfocen, se jednalo o opravdu velkou formu (odhadem o průměru 30 cm). Samozřejmě použít dortovou formu a vytáhnout těsto více do výšky je také skvělým řešením. Vidíme, že si hravě poradíte :-)!
S pozdravem, redakce Apetitu