Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nepečený tvarohový koláč s letním ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 103
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6128 kcal
Bílkoviny 630 g
Sacharidy 424 g
Tuky 201 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlý nepečený tvarohový dort s ovocem ztělesňuje letní dezert snů. Lehká tvarohová pěna plná malin se v ústech jen rozplyne. Sušenkový základ z esíček nebo tmavých BeBe sušenek s ní nádherně kontrastuje nejen chutí, ale také barvou. Nepečený tvarohový koláč se želatinou zvládnete raz dva. Nejhorší ze všeho je čekání, než koláč budete moc zakrojit.

Suroviny

Na základ
čokoládové sušenky 200 g
například BeBe, Esíčka
máslo 100 g
rozpuštěné
Na tvarohovou pěnu
želatina 4 plátky
ve vaničce
přírodní
jemně nastrouhaná z 1 pomeranče
pomerančová šťáva 4 PL
maliny 400 g
Na omáčku
ovoce 250 g
nasekané jahody a maliny
pomerančová šťáva 3 PL
přírodní
Na ozdobení
směs, větší rozpůlené
na poprášení

Postup

1

V kastrůlku rozpusťte máslo a vsypte do něj rozdrobené sušenky. Promíchejte a směsí vyložte dno rozevírací dortové formy o průměru 24 cm. Přimáčkněte skleničkou s rovným dnem.

2

Želatinu dejte do větší misky se studenou vodou a nechte pět minut máčet. Do menšího kastrůlku nalijte smetanu na vaření a přiveďte ji téměř k varu. Potom ji odstavte a po jednom do ní vmíchejte vymačkané plátky želatiny – téměř okamžitě se rozpustí. Nechte trochu vychladnout.

3

Tvaroh, cukr, pomerančovou kůru a šťávu utřete vařečkou nebo metlou dohladka. Přimíchejte vychladlou smetanu a maliny – pár jich přitom rozmáčkněte, většinu ale ponechte celých.

4

Smetanu ke šlehání ušlehejte do polotuha a pak zlehka spojte s tvarohovou směsí. Vlijte na sušenkový základ a nechte aspoň tři hodiny, ale klidně i přes noc chladit, aby náplň ztuhla.

5

Rozmixujte přísady na omáčku a ponechte ji až do podávání v chladu.

6

Nožem objeďte stěny koláče, rozevřete formu a opatrně dezert přesuňte na servírovací talíř. Ozdobte lesním ovocem, poprašte moučkovým cukrem a podávejte s vychlazenou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

12.04.2010 12:45
Nevíte v čem může být problém, když mi dort neztuhl? Jinak je chuťově moc dobrý, ale takhle z něj mám prostě tvaroh s ovocem. Sušenkový korpus zase ztuhl až moc a nejde nabrat společně, musím ho vyloženě seškrábat.
08.04.2010 19:13
Dort je vynikající. Dělala jsem ho sice bohužel jen ze zmraženého ovoce, ale byli jsme z něj všichni nadšení.
13.07.2009 15:17
Jeden z nejlepších moučníků, jaké jsem kdy jedla. Člověk by si myslel, že třeba ta šťáva z pomeranče je tam zbytečná, ale omyl, dodá tomu takový šmrnc, fakt dokonalý:-). Jen preferuji nekakaové sušenky, používám máslové.
15.08.2008 11:43
povýšila jsem koláč na osvěžující dort mé dceři k narozeninám a musím říct, že sklidil obrovský úspěch. Hlavně byl osvěžujicí v tento horký letní den. Určitě ho zopakuji.
27.07.2008 12:13
OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ,NEMĚL CHYBU,VŠICHNI SE OBLIZOVALI :-))JEN NA KORPUS JSEM DALA DVOJITOU DÁVKU SUŠENEK A ZDÁLO SE MI TO TAK AKORÁT...JEDNA BY BYLA PODLE MNĚ MÁLO..
25.07.2008 09:25
Bohužel se mi nedaří sehnat plátkovou želatinu.Nevíte prosím, kde ji sehnat nebo jakým způsobem nahradit práškovou? Díky!
30.07.2008 23:00
Plátkovou želatinu vyrábí Dr. Oetker a koupila jsem ji vcera v Kauflandu v regalu s ostanimi zelatinami, vanilkovymi cukry, prasky do pecita atd.
19.07.2008 23:02
Manžel uviděl tento dort na obálce časopisu a přál si ho. S želatinovými nikdy netuhnoucími dorty mám špatné zkušenosti, ale věřila jsem, že recept nezklame a povedlo se. Sice nebyly po ruce maliny ale borůvky. (myslím, že to byla nakonec lepší volba, aspoň byl dort jemnější bez peciček). Také jsem to trochu přehnala s pomerančovou kůrou. V každém případě dort šel krásně z formy. Při každém otevření ledničky a pohledu na dort jsme oba pěli ódu na jeho krásu, o chuti ani nemluvě. Místo mléka jsem dala syrovátku a nic jsem nepokazila.
19.07.2008 22:14
Opravdu vynikající...použila jsem jen borůvky, ale za to spoustu a je to geniální. Sušenky jsem použila Lotus, takové medovo-karamelové a taky perfektní....na přivítanou pro mamku, která se vrátila z dovolené. No jestli jí to nebude chutnat..... .o))
18.07.2008 06:22
je opravdu skvělý

Apetit magazín