
Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)
„Koláč z cukrárny v saském Bad Schandau je z kynutého těsta, ale doma preferuji zrychlenou verzi. Nejde totiž o těsto, ale o náplň!“ upozorňuje na svého favorita Stáňa Moravcová, redaktorka Apetitu.
Ingredience
- 250 g višňového džemu
- 1 vejce
- 400 g hladké mouky
- 3–4 lžičky kypřicího prášku
- 8 lžic mléka
- 8 lžic oleje (slunečnicového)
- 100 g krupicového cukru
- 1–2 sáčky vanilkového cukru
- 250 g plnotučného tvarohu
- 100 g máku, umletého
- 125 ml mléka
- 50 g dětských piškotů, umletých nebo jemně nadrcených
- 2 lžíce rumu
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka mleté skořice
- špetka nastrouhané kůry z biocitronu
- krupicový cukr na dochucení
- 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
- 250 g plnotučného tvarohu
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1 vejce + 1 lžíce rumu
- 100 g másla, změklého
- 180 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce mléka
NA TĚSTO
NA MAKOVOU NÁPLŇ
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
NA DROBENKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C; plech s vyšším okrajem (alespoň 2 cm) vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a promíchejte dohladka. Těsto rozprostřete na připravený plech.
2 Uvařte makovou náplň: mák a mléko dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a nechte lehce zchladnout. Smíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a rukama propracujte všechny přísady na drobenku.
3 Na těsto nanášejte po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou náplň a nakonec džem. Posypte koláč drobenkou a pečte uprostřed trouby 25–30 minut. Nechte vychladnout.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
jana.nemeckova@...
18. Duben 2015 13:29
Pavel Škrabánek
14. Únor 2016 09:10
Martina Zajícová
15. Únor 2016 10:00
lenka hlaváčková
15. Únor 2016 12:42