Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (62)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7278 kcal
Bílkoviny 161 g
Cukr 933 g
Tuky 291 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Koláč z cukrárny v saském Bad Schandau je z kynutého těsta, ale doma preferuji zrychlenou verzi. Nejde totiž o těsto, ale o náplň!“ upozorňuje na svého favorita Stáňa Moravcová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

Na těsto
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
mléko 8 PL
olej 8 PL
slunečnicový
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
250 g
plnotučný tvaroh
Na makovou náplň
mák celý 100 g
mletý
mléko 125 ml
piškoty 50 g
umleté nebo jemně nadrcené
rum 2 PL
vanilkový cukr 1 bal
skořice 1 špetka
mletá
citronová kůra špetka
z biocitronu
krupicový cukr
na dochucení
rozinky 2 PL
předem namočené v rumu
Na tvarohovou náplň
tvaroh 250 g
plnotučný
krupicový cukr 50 g
pudinkový prášek 1 PL
v prášku
vejce 1 ks
rum 1 PL
Na drobenku
máslo 100 g
změklé
mouka pšeničná hladká 180 g
krupicový cukr 100 g
mléko 2 PL

1 Troubu předehřejte na 200 °C; plech s vyšším okrajem (alespoň 2 cm) vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a promíchejte dohladka. Těsto rozprostřete na připravený plech.

2 Uvařte makovou náplň: mák a mléko dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a nechte lehce zchladnout. Smíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a rukama propracujte všechny přísady na drobenku.

3 Na těsto nanášejte po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou náplň a nakonec džem. Posypte koláč drobenkou a pečte uprostřed trouby 25–30 minut. Nechte vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit