0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

4.4/5 Počet hodnocení: 72
Do hodiny Velmi snadné Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8358 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 1209 g
Tuky 287 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Koláč z cukrárny v saském Bad Schandau je z kynutého těsta, ale doma preferuji zrychlenou verzi. Nejde totiž o těsto, ale o náplň!“ upozorňuje na svého favorita Stáňa Moravcová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

višňový džem 250 g
Na těsto
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
mléko 8 PL
slunečnicový olej 8 PL
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 bal
plnotučný
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 125 ml
piškoty 50 g
umleté nebo jemně nadrcené
rum 2 PL
vanilkový cukr 1 bal
skořice 1 špetka
mletá
citronová kůra 1 špetka
z biocitronu
krupicový cukr
na dochucení
rozinky 2 PL
předem namočené v rumu
Na tvarohovou náplň
plnotučný
krupicový cukr 50 g
pudinkový prášek 1 PL
vejce 1 ks
rum 1 PL
Na drobenku
máslo 100 g
změklé
mouka pšeničná hladká 180 g
krupicový cukr 100 g
mléko 2 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C; plech s vyšším okrajem (alespoň 2 cm) vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a promíchejte dohladka. Těsto rozprostřete na připravený plech.

2

Uvařte makovou náplň: mák a mléko dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a nechte lehce zchladnout. Smíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a rukama propracujte všechny přísady na drobenku.

3

Na těsto nanášejte po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou náplň a nakonec džem. Posypte koláč drobenkou a pečte uprostřed trouby 25–30 minut. Nechte vychladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Jana Nemeckova

Makovou náplň není nutno zahušťovat piškoty, byla moc hustá a na koláči zůstaly tutuhé hromádky. Nápněmi i džemem dělat malé hromádky. Do drobenky příště mléko nedám, byla lepivá a špatně se drolila na koláč.

Anonym

Nachází se v 09/2013.

Martina Zajícová

Moc děkuji, číslo vydání jsem doplnila!

Anonym

Koláč je vynikající. V sezoně dávám misto džemu višně nebo švestky. Tvaroh i mák střikám na těsto sáčkem v pruzích, aby bylo všeho všude stejně

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč