Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 91
Do hodiny Velmi snadné Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8358 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 1209 g
Tuky 287 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Koláč z cukrárny v saském Bad Schandau je z kynutého těsta, ale doma preferuji zrychlenou verzi. Nejde totiž o těsto, ale o náplň!“ upozorňuje na svého favorita Stáňa Moravcová, redaktorka Apetitu. A my se můžeme jen připojit, tvarohovo-makový koláč je nadýchaný, vláčný a doslova fantastický. A navíc bez kynutí!

Související recepty

Suroviny

višňový džem 250 g
Na těsto
vejce 1 ks
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
slunečnicový olej 8 PL
plnotučný
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 125 ml
umleté nebo jemně nadrcené
rum 2 PL
skořice 1 špetka
mletá
na dochucení
předem namočené v rumu
Na tvarohovou náplň
plnotučný
vanilkový
vejce 1 ks
rum 1 PL
Na drobenku
máslo 100 g
změklé

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C; plech s vyšším okrajem (alespoň 2 cm) vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a promíchejte dohladka. Těsto rozprostřete na připravený plech.

2

Uvařte makovou náplň: mák a mléko dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a nechte lehce zchladnout.

3

Smíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a rukama propracujte všechny přísady na drobenku.

4

Na těsto nanášejte po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou náplň a nakonec džem. Posypte koláč drobenkou a pečte uprostřed trouby 25–30 minut. Nechte vychladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

15.02.2016 12:42

Koláč je vynikající. V sezoně dávám misto džemu višně nebo švestky. Tvaroh i mák střikám na těsto sáčkem v pruzích, aby bylo všeho všude stejně

14.02.2016 09:10

Nachází se v 09/2013.

15.02.2016 10:00

Moc děkuji, číslo vydání jsem doplnila!

18.04.2015 13:29

Makovou náplň není nutno zahušťovat piškoty, byla moc hustá a na koláči zůstaly tutuhé hromádky. Nápněmi i džemem dělat malé hromádky. Do drobenky příště mléko nedám, byla lepivá a špatně se drolila na koláč.

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...