0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tvarohovo-makový koláč (Kleckselkuchen)

4.4 / 5. Počet hodnocení: 67
Do hodiny Velmi snadné Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8358 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 1209 g
Tuky 287 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Koláč z cukrárny v saském Bad Schandau je z kynutého těsta, ale doma preferuji zrychlenou verzi. Nejde totiž o těsto, ale o náplň!“ upozorňuje na svého favorita Stáňa Moravcová, redaktorka Apetitu.

Suroviny

višňový džem 250 g
Na těsto
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
mléko 8 PL
slunečnicový olej 8 PL
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 2 bal
tvaroh měkký 250 g
plnotučný
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 125 ml
piškoty 50 g
umleté nebo jemně nadrcené
rum 2 PL
vanilkový cukr 1 bal
skořice 1 špetka
mletá
citronová kůra 1 špetka
z biocitronu
krupicový cukr
na dochucení
rozinky 2 PL
předem namočené v rumu
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký 250 g
plnotučný
krupicový cukr 50 g
pudinkový prášek 1 PL
vejce 1 ks
rum 1 PL
Na drobenku
máslo 100 g
změklé
mouka pšeničná hladká 180 g
krupicový cukr 100 g
mléko 2 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C; plech s vyšším okrajem (alespoň 2 cm) vyložte pečicím papírem. Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a promíchejte dohladka. Těsto rozprostřete na připravený plech.

2

Uvařte makovou náplň: mák a mléko dejte do hrnce a asi 3 minuty za stálého míchání vařte. Přidejte zbývající ingredience a nechte lehce zchladnout. Smíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a rukama propracujte všechny přísady na drobenku.

3

Na těsto nanášejte po lžících nejprve tvarohovou, pak makovou náplň a nakonec džem. Posypte koláč drobenkou a pečte uprostřed trouby 25–30 minut. Nechte vychladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Komentáře

Jana Nemeckova

Makovou náplň není nutno zahušťovat piškoty, byla moc hustá a na koláči zůstaly tutuhé hromádky. Nápněmi i džemem dělat malé hromádky. Do drobenky příště mléko nedám, byla lepivá a špatně se drolila na koláč.

Anonym

Koláč je vynikající. V sezoně dávám misto džemu višně nebo švestky. Tvaroh i mák střikám na těsto sáčkem v pruzích, aby bylo všeho všude stejně

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit