Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Velmi snadné 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4478 kcal
Bílkoviny 115 g
Sacharidy 491 g
Tuky 211 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná a voňavá směs vanilky, skořice, mandlí a medu... to je ta pravá hřejivá zimní lahoda! Tvarohový koláč s medem pohladí duši i mlsný jazýček. 

Suroviny

studené
vejce 1 ks
našlehané
Na krém
tvaroh 350 g
plnotučný
med 4 PL
vejce 3 ks
žloutky, bílky oddeleně
semínka vyškrábnutá
Na ozdobení
hnědý cukr 50 g
mandle plátky 50 g

Postup

1

Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto. To vyválejte na pomoučené ploše a vyložte jím kulatou pečicí formu o průměru 23 cm (i po okrajích). Dejte na půl hodiny do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.

3

Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh,  lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.

4

Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

13.03.2010 19:31
Koláč je moc dobrý. Možná by nezaškodilo ubrat tochu cukru, protože med to osladí sám o sobě, ale proč si někdy neosladit život...:)
17.12.2009 16:05
Dort všem moc chutnal,ale já byla zklamaná tvarem-byl propaden a ne tak krásně plný jak na obrázku.Může mi někdo poradit,nebo dát typ, kde jsem udělal chybu.děkuji
03.02.2010 19:08
Už jsem ho několikrát pekla a nejspíš byla chyba v zašlehání bílků (sníh se asi při zamíchávání "rozbil") těsto Vám pak kýchne.
27.07.2008 10:40
Včera jsem zkoušela tento koláč poprvé a musím říct, že je vynikající. Do tverohové naplně jsme přidala lžičku mandlové tresti. Jen mi přišel děsně sladký i přes to že jsme dala méně cukru. Příště udělám pouze s medem. Jinak opravdu povedený receptík.
30.05.2008 11:07
Obrázek koláče se mi moc líbil a i recept vypadal skvěle. Pakla jsem ho zatím pouze jednou,ale připadal mi příliš sladký. Příště uberu cukr...
18.04.2008 12:52
Koláč byl vynikající, do tvarohu jsem přidala trochu rumové a citronové esence - mohl by se dát i pravý rum a citronová kůra, jen bych trochu ze začátku zvýšila teplotu, nenaběhl mi, jak měl.
20.02.2008 09:09
Recept jsem si trochu upravila - použila jsem méně cukru (dala jsem třtinový), místo medu dala javorový sirup a na ovonění jsem přidala trochu rumu. Koláč vydržel krásně vláčný.
21.02.2008 22:12
tento kolac je fakt super,aj ked cesto je este lepsie na druhy den,ked je odstate.ja som prvykrat nemala mandlove lupienky,tak sme poctivo krajali mandle a bolo to lepsie nez ked som ho druhykrat robila s lupienkami-mandle boli chrumkavejsie
11.12.2007 17:12
Zdravím všechny! Tento koláč jsem pekla poprvé, chuť byla vynikající, myslím, že se k sobě korpus i tvarohová náplň dobře hodí. Po dopečení byl krásně nadýchaný, ale po vychladnutí "spadl", proto bych chtěla poprosit o radu. Snad to bylo větší formou, moje má průměr asi 27 cm, takže snad zvýšit dávky, nebo koupit menší formu? Nebo něco jiného? Díky moc!
24.11.2007 20:33
zdravim vsechny "pekare", nikdy jsem nic nepekl, ale ted ve 24letech jsem se rozhodl, ze neco upecu a taky upekl. Tvar tedy neni v me podobe tak pekny, ale snad nekdy priste bude:-). Ale jinak je to vyborny dort!

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...