Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Tyhle uzlíky jsou něco mezi babkou a švédskými skořicovými rolkami. Jsou roztomilé, plné čokolády a pistáciových oříšků. Použít můžete běžně koupené pistácie, pokud ale v některém z obchodů s blízkovýchodními specialitami narazíte na takhle nádherně zelené, ihned po nich skočte!

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 15–20 uzlíků
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • 500 g hladké mouky + další na podsypání
    • 30 g krupicového cukru
    • 1 lžička soli
    • 7g sušeného droždí
    • nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 275 ml mléka
    • 75 g másla
    • 2 vejce

    NA NÁPLŇ

    • 75 g másla
    • 75 g tmavé čokolády
    • 2 lžíce moučkového cukru
    • 2 lžíce kakaa holandského typu
    • 75 g vyloupaných pistácií, blanšírovaných a nasekaných nahrubo, na ozdobení
    • 1/4 lžičky vločkové soli

    NA POLEVU

    • 75 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu

Příprava jídla

1 Na těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a promíchejte. Přidejte droždí, citronovou kůru a znovu promíchejte. Mléko a máslo dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, aby byla směs vlažná, a poté ji vlijte do mísy s moukou. Přidejte 1 vejce a uhněťte hladké a elastické těsto, trvá to zhruba 10–15 minut. Dejte jej do mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem. Trvá to zhruba hodinu.

2 Mezitím připravte náplň: Máslo a čokoládu dejte do žáruvzdorné misky, postavte ji nad vodní lázeň a zahřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Míchejte do hladké směsi. Sejměte misku z hrnce, postavte ji na pracovní plochu a metličkou zašlehejte moučkový cukr a kakao. Dejte stranou a nechte vychladnout.

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte do obdélníku o hraně 60 x 40 cm. Na pravou polovinu těsta rozetřete náplň, posypte pistáciemi a přiklopte levou polovinou a přitlačte ji. Těsto nakrájejte na pruhy široké zhruba 2–2,5 x 30 cm. Každý párkrát omotejte kolem jeho osy a poté stočte do uzlíku tak, aby oba konce byly vespod.

4 Hotové uzlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi rozestupy alespoň 5 cm. Plech s uzlíky zakryjte volně potravinářskou fólií a nechte ještě asi 45 minut až hodinu kynout.

5 Troubu předehřejte na 190°C. Nakynuté uzlíky potřete druhým prošlehaným vejcem a pečte je 20 minut dozlatova.

6 Připravte polevu: Cukr svařte se 75 ml vody, odstavte z plotny, vmíchejte vanilkový extrakt a směsí potřete vytažené horké uzlíky. Posypte pistáciemi a nechte vychladnout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pralinky s čokoládou a arašídovým máslem

Popraskané čokoládové sušenky

Čokoládovo-kávový dort

Žitné vafle s whiskey

Čokoládová bábovka s tahini

REKLAMA

Přidat komentář