Kynutý borůvkový koláč s tvarohem vám připomene prázdniny u babičky. Tenké těsto, spousta ovoce a křupavá drobenka je ‚svatá trojice‘, která slibuje záruku luxusního moučníku na plech. Nejlepší kynutý borůvkový koláč je ten právě vytažený z trouby. A tady je náš osvědčený recept.
Suroviny
Postup
V mouce udělejte důlek, nalijte do něj trochu mléka, přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 15 minut kynout.
Pak promíchejte s moukou, zbytkem mléka a cukru, máslem a vejci a vypracujte měkké a nelepivé těsto; podle potřeby přidejte trochu mouky i mléka. Propracujte a nechte asi hodinu kynout.
Plech vyložte pečicím papírem a dotenka na něm rozválejte těsto.
Z mléka odeberte 6 lžic, rozmíchejte v nich pudinkový prášek a 6 lžic cukru.
Zbytek mléka dejte vařit. Jakmile začne vřít, pudinkovou směs do něj vmíchejte a pudink uvařte.
Odstavte, vmíchejte tvaroh a krémem potřete těsto. Posypte borůvkami a drobenkou z másla, hrubé mouky a zbylého cukru.
Pečte při 200 °C asi 30 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ovocné koláče na plech(6 receptů )
- Fialové mlsání aneb Ty nejlepší borůvkové dezerty. Ochutnejte cheesecake s bílou čokoládou, zapečenou kaši a další (35 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- 30x neodolatelné borůvky(30 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
Komentáře
Na 1 plech vám stačí poloviční mnozstvi těsta to jest z 250g mouky..Delam to tak jiz leta napln obmnenuji a vzdy se povede.Je luxusni...doporucuji
Slast, luxus a dobrota. Vřele doporučuji
Skvělej koláč, vždycky má úspěch