Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Na 15–20 uzlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4894 kcal
Bílkoviny 133 g
Cukr 521 g
Tuky 235 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle uzlíky jsou něco mezi babkou a švédskými skořicovými rolkami. Jsou roztomilé, plné čokolády a pistáciových oříšků. Použít můžete běžně koupené pistácie, pokud ale v některém z obchodů s blízkovýchodními specialitami narazíte na takhle nádherně zelené, ihned po nich skočte!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
+ na posypání
krupicový cukr 30 g
sůl 1 ČL
droždí sušené 7 g
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
mléko 275 ml
máslo 75 g
vejce 2 ks
Na náplň
máslo 75 g
tmavá čokoláda 75 g
moučkový cukr 2 PL
kakao 2 PL
holandského typu
pistácie 75 g
vyloupané, blanšírované, nahrubo, na ozdobu
sůl vločková 0.25 ČL
Na polevu
krupicový cukr 75 g
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Na těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a promíchejte. Přidejte droždí, citronovou kůru a znovu promíchejte. Mléko a máslo dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, aby byla směs vlažná, a poté ji vlijte do mísy s moukou. Přidejte 1 vejce a uhněťte hladké a elastické těsto, trvá to zhruba 10–15 minut. Dejte jej do mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem. Trvá to zhruba hodinu.

2 Mezitím připravte náplň: Máslo a čokoládu dejte do žáruvzdorné misky, postavte ji nad vodní lázeň a zahřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Míchejte do hladké směsi. Sejměte misku z hrnce, postavte ji na pracovní plochu a metličkou zašlehejte moučkový cukr a kakao. Dejte stranou a nechte vychladnout.

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte do obdélníku o hraně 60 x 40 cm. Na pravou polovinu těsta rozetřete náplň, posypte pistáciemi a přiklopte levou polovinou a přitlačte ji. Těsto nakrájejte na pruhy široké zhruba 2–2,5 x 30 cm. Každý párkrát omotejte kolem jeho osy a poté stočte do uzlíku tak, aby oba konce byly vespod.

4 Hotové uzlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi rozestupy alespoň 5 cm. Plech s uzlíky zakryjte volně potravinářskou fólií a nechte ještě asi 45 minut až hodinu kynout.

5 Troubu předehřejte na 190°C. Nakynuté uzlíky potřete druhým prošlehaným vejcem a pečte je 20 minut dozlatova.

6 Připravte polevu: Cukr svařte se 75 ml vody, odstavte z plotny, vmíchejte vanilkový extrakt a směsí potřete vytažené horké uzlíky. Posypte pistáciemi a nechte vychladnout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit