Tyhle uzlíky jsou něco mezi babkou a švédskými skořicovými rolkami. Jsou roztomilé, plné čokolády a pistáciových oříšků. Použít můžete běžně koupené pistácie, pokud ale v některém z obchodů s blízkovýchodními specialitami narazíte na takhle nádherně zelené, ihned po nich skočte!
Suroviny
1 Na těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a promíchejte. Přidejte droždí, citronovou kůru a znovu promíchejte. Mléko a máslo dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, aby byla směs vlažná, a poté ji vlijte do mísy s moukou. Přidejte 1 vejce a uhněťte hladké a elastické těsto, trvá to zhruba 10–15 minut. Dejte jej do mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem. Trvá to zhruba hodinu.
2 Mezitím připravte náplň: Máslo a čokoládu dejte do žáruvzdorné misky, postavte ji nad vodní lázeň a zahřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Míchejte do hladké směsi. Sejměte misku z hrnce, postavte ji na pracovní plochu a metličkou zašlehejte moučkový cukr a kakao. Dejte stranou a nechte vychladnout.
3 Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte do obdélníku o hraně 60 x 40 cm. Na pravou polovinu těsta rozetřete náplň, posypte pistáciemi a přiklopte levou polovinou a přitlačte ji. Těsto nakrájejte na pruhy široké zhruba 2–2,5 x 30 cm. Každý párkrát omotejte kolem jeho osy a poté stočte do uzlíku tak, aby oba konce byly vespod.
4 Hotové uzlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi rozestupy alespoň 5 cm. Plech s uzlíky zakryjte volně potravinářskou fólií a nechte ještě asi 45 minut až hodinu kynout.
5 Troubu předehřejte na 190°C. Nakynuté uzlíky potřete druhým prošlehaným vejcem a pečte je 20 minut dozlatova.
6 Připravte polevu: Cukr svařte se 75 ml vody, odstavte z plotny, vmíchejte vanilkový extrakt a směsí potřete vytažené horké uzlíky. Posypte pistáciemi a nechte vychladnout.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media