0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Pro zkušené Na 15–20 uzlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4894 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 521 g
Tuky 235 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle uzlíky jsou něco mezi babkou a švédskými skořicovými rolkami. Jsou roztomilé, plné čokolády a pistáciových oříšků. Použít můžete běžně koupené pistácie, pokud ale v některém z obchodů s blízkovýchodními specialitami narazíte na takhle nádherně zelené, ihned po nich skočte!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
+ na posypání
krupicový cukr 30 g
sůl 1 ČL
droždí sušené 7 g
citron 1 ks
nastrouhaná kůra
mléko 275 ml
máslo 75 g
vejce 2 ks
Na náplň
máslo 75 g
tmavá čokoláda 75 g
moučkový cukr 2 PL
kakao 2 PL
holandského typu
pistácie 75 g
vyloupané, blanšírované, nahrubo, na ozdobu
sůl vločková 0.25 ČL
Na polevu
krupicový cukr 75 g
vanilkový extrakt 1 ČL

1 Na těsto dejte do mísy mouku, cukr, sůl a promíchejte. Přidejte droždí, citronovou kůru a znovu promíchejte. Mléko a máslo dejte do rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte lehce zchladnout, aby byla směs vlažná, a poté ji vlijte do mísy s moukou. Přidejte 1 vejce a uhněťte hladké a elastické těsto, trvá to zhruba 10–15 minut. Dejte jej do mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, aby těsto zdvojnásobilo objem. Trvá to zhruba hodinu.

2 Mezitím připravte náplň: Máslo a čokoládu dejte do žáruvzdorné misky, postavte ji nad vodní lázeň a zahřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Míchejte do hladké směsi. Sejměte misku z hrnce, postavte ji na pracovní plochu a metličkou zašlehejte moučkový cukr a kakao. Dejte stranou a nechte vychladnout.

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte do obdélníku o hraně 60 x 40 cm. Na pravou polovinu těsta rozetřete náplň, posypte pistáciemi a přiklopte levou polovinou a přitlačte ji. Těsto nakrájejte na pruhy široké zhruba 2–2,5 x 30 cm. Každý párkrát omotejte kolem jeho osy a poté stočte do uzlíku tak, aby oba konce byly vespod.

4 Hotové uzlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte mezi nimi rozestupy alespoň 5 cm. Plech s uzlíky zakryjte volně potravinářskou fólií a nechte ještě asi 45 minut až hodinu kynout.

5 Troubu předehřejte na 190°C. Nakynuté uzlíky potřete druhým prošlehaným vejcem a pečte je 20 minut dozlatova.

6 Připravte polevu: Cukr svařte se 75 ml vody, odstavte z plotny, vmíchejte vanilkový extrakt a směsí potřete vytažené horké uzlíky. Posypte pistáciemi a nechte vychladnout.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit