Vaječný koňak

Vaječný koňak

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné 800 ml nápoje

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5715 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 661 g
Tuky 202 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší dárky jsou ty, které se dají sníst. Anebo ještě lépe vypít!

Suroviny

kondenzované mléko 500 ml
neslazené
vanilkový lusk 1 ks
nebo 1 lžička vanilkového extraktu
krupicový cukr 350 g
žloutek 5 ks
brandy 300 ml
upravit dle chuti

V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr. Nechte částečně vychladnout, a pokud jste použili vanilkový lusk, vyjměte ho. Dejte žloutky do mísy a postavte nad vodní lázeň, za stálého míchání přilijte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí, sejměte, nechte zcela vychladnout. Pak vmíchejte brandy – doporučené množství je orientační, záleží jen na vás. Když ho dáte méně, vyniknou jemné chutě, více alkoholu naopak zajistí trvalejší tekutost. Koňak můžete ještě přecedit přes jemné síto.

Něco navíc: Místo brandy můžete použít i tradiční tuzemský rum nebo jinou podobnou lihovinu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

Anonym

Vajecny liker podle tohoto receptu se moc nepovedl. Zloutek se zdrcnul a chutove je liker hodne sladky.

Zuzana Kasalová

Žloutek se zdrcne, když je zahříván příliš rychle. Dělám tento recept roky a vždy byl skvělý, jen místo klasického cukru používám třtinový a poloviční dávku :-)

Marta Kuhnová

Nám sa zatial vždy vydaril. Keďže mám laktózovú intoleranciu, tak namiesto kondenzovaného mlieka dávame rovnaké množstvo kokosového a ten dodá likéru jemnučkú kokosovú chuť.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit