Nejlepší dárky jsou ty, které se dají sníst. Anebo ještě lépe vypít! Vaječný koňak k Vánocům prostě patří. Je skvělí nejen na popíjení, ale využijete ho i při pečení, nebo při přípravě fantastických krémových pohárů, nebo kávových specialit. Tak na zdraví! Ať vám chutná...
Suroviny
Postup
V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr.
Nechte částečně vychladnout, a pokud jste použili vanilkový lusk, vyjměte ho.
Dejte žloutky do mísy a postavte nad vodní lázeň, za stálého míchání přilijte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí, sejměte, nechte zcela vychladnout.
Pak vmíchejte brandy – doporučené množství je orientační, záleží jen na vás. Když ho dáte méně, vyniknou jemné chutě, více alkoholu naopak zajistí trvalejší tekutost. Koňak můžete ještě přecedit přes jemné síto.
Něco navíc: Místo brandy můžete použít i tradiční tuzemský rum nebo jinou podobnou lihovinu.
Komentáře
Anonym
29.12.2009 14:29
nepovedene
Zuzana Kasalová
04.12.2015 12:08
Žloutek se zdrcne, když je
Žloutek se zdrcne, když je zahříván příliš rychle. Dělám tento recept roky a vždy byl skvělý, jen místo klasického cukru používám třtinový a poloviční dávku :-)
Marta Kuhnová
26.12.2014 20:09
Nám sa zatial vždy vydaril.
Nám sa zatial vždy vydaril. Keďže mám laktózovú intoleranciu, tak namiesto kondenzovaného mlieka dávame rovnaké množstvo kokosového a ten dodá likéru jemnučkú kokosovú chuť.
Špicarová Šárka
15.12.2015 15:29
Je naprosto luxusni!!!
Je naprosto luxusni!!!