Vaječný koňak k Vánocům prostě patří. Je skvělý nejen na popíjení, ale využijete ho i při pečení, nebo při přípravě fantastických krémových pohárů či kávových specialit. Vaječný koňak je zkrátka skvělá příležitost, jak si doslova vychutnat vánoční čas. Nejlepší dárky jsou přece ty, které se dají sníst. Anebo ještě lépe vypít!
Suroviny
Postup
V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr.
Nechte částečně vychladnout. Pokud jste použili vanilkový lusk, vyjměte ho. Naopak pokud chcete použít extrakt, přilijte ho do směsi.
Žloutky dejte do mísy, postavte nad vodní lázeň a za stálého míchání přilijte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí, sundejte z ohně a nechte zcela vychladnout.
Vmíchejte brandy. Doporučené množství je orientační, záleží jen na vaší chuti. Když ho dáte méně, vyniknou jemné chutě. Více alkoholu naopak zajistí trvalejší tekutost. Koňak můžete ještě přecedit přes jemné síto.
Něco navíc: Místo brandy můžete použít i tradiční tuzemský rum nebo jinou podobnou lihovinu.
Komentáře
Je naprosto luxusni!!!
Nám sa zatial vždy vydaril. Keďže mám laktózovú intoleranciu, tak namiesto kondenzovaného mlieka dávame rovnaké množstvo kokosového a ten dodá likéru jemnučkú kokosovú chuť.
Žloutek se zdrcne, když je zahříván příliš rychle. Dělám tento recept roky a vždy byl skvělý, jen místo klasického cukru používám třtinový a poloviční dávku :-)