Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vaječný koňak
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 162
Do 30 minut Snadné 800 ml nápoje

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5583 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 646 g
Tuky 199 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vaječný koňak k Vánocům prostě patří. Je skvělý nejen na popíjení, ale využijete ho i při pečení, nebo při přípravě fantastických krémových pohárů či kávových specialit. Vaječný koňak je zkrátka skvělá příležitost, jak si doslova vychutnat vánoční čas. Nejlepší dárky jsou přece ty, které se dají sníst. Anebo ještě lépe vypít! 

Suroviny

neslazené
nebo 1 lžička vanilkového extraktu
brandy 300 ml
upravit dle chuti

Postup

1

V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr.

2

Nechte částečně vychladnout, a pokud jste použili vanilkový lusk, vyjměte ho.

3

Dejte žloutky do mísy a postavte nad vodní lázeň, za stálého míchání přilijte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí, sejměte, nechte zcela vychladnout.

4

Pak vmíchejte brandy – doporučené množství je orientační, záleží jen na vás. Když ho dáte méně, vyniknou jemné chutě, více alkoholu naopak zajistí trvalejší tekutost. Koňak můžete ještě přecedit přes jemné síto.

Něco navíc: Místo brandy můžete použít i tradiční tuzemský rum nebo jinou podobnou lihovinu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

15.12.2015 15:29

Je naprosto luxusni!!!

26.12.2014 20:09

Nám sa zatial vždy vydaril. Keďže mám laktózovú intoleranciu, tak namiesto kondenzovaného mlieka dávame rovnaké množstvo kokosového a ten dodá likéru jemnučkú kokosovú chuť.

29.12.2009 14:29
Vajecny liker podle tohoto receptu se moc nepovedl. Zloutek se zdrcnul a chutove je liker hodne sladky.
04.12.2015 12:08

Žloutek se zdrcne, když je zahříván příliš rychle. Dělám tento recept roky a vždy byl skvělý, jen místo klasického cukru používám třtinový a poloviční dávku :-)

Apetit magazín