Koňakový dortík

Koňakový dortík

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4663 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 475 g
Tuky 236 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kulaté ‚dětské‘ piškoty dodnes patří k nejoblíbenějším pamlskům. Vypadají skromně, ale my vám z nich pomůžeme vytvořit vyloženě rafinované lahůdky.

Suroviny

piškoty 300 g
Ledové kaštany 500 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
želatina 10 g
plátková, namočená podle návodu
koňak 2 PL
hroznové víno hrst
bílé, kuličky, nejlépe bez pecek, přepůlených
kakao
na ozdobu
hroznové víno
bílé, kuličky, na ozdobu
1. Čokoládu nalámejte na kousky do kovové nebo varné misky a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Za občasného promíchání rozpusťte. Sejměte z ohně, nechte trochu vychladit a pak do ní jeden po druhém zašlehejte žloutky.

2. Plátky želatiny vyždímejte a spolu s koňakem také rozpusťte v misce na vodní lázni. Bílky ušlehejte a vetřete do čokolády spolu se želatinou a kousky vína.

3. Formu vyložte fólií na potraviny a po stěnách narovnejte piškoty. Vlijte čokoládový krém a na něj rozložte další piškoty, aby byly co nejblíž u sebe. Přikryjte talířkem (ne větším, než je forma) a zatižte závažím nebo neotevřenou konzervou. Dezert dejte aspoň na osm hodin chladit.

4. Před podáváním vyklopte z formy na servírovací talíř, poprašte kakaem a ozdobte kuličkami vína.

Komentáře

Obchod Apetit