Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulí

Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulí

Hodnocení receptu
4.5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7825 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 483 g
Tuky 583 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 8 ks
pokojové teploty
vanilkový extrakt 1 ČL
Krém
máslo 250 g
podle chuti
meruňkový džem
levandule
levandulový sirup
Ozdoba
jedlé květy
ovoce

Postup

1

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, která má světlou barvu a nestéká ze stěrky. 10-15 min.

2

Mouku prosejeme a lehce stěrkou podebíráme a tak smícháme s vyšlahanými vejci. Až je směs hladká přidáme rozpuštěné máslo, vanilkový cukr(extrakt). Promícháme.

3

Dno formy vyložíme pečícím papírem. Stěny necháme volné, nevymazané.

4

Těsto rozdělíme do forem a pečeme cca 45 minut. Kontrolujeme špejlí pokud je po vytažení čistá je korpus hotový. Korpusy necháme zchladnout ideálně přes noc odležet.

5

Krém
Máslo a mascarpone musí mít pokojovou teplotu.Máslo šleháme 15-20 minut dokud není voňavé a světlé. A poté přidáváme po lžících mascarpone. Pomalu a postupně jej zašleháme do másla. Nakonec přidáme cukr a vanilkový extrakt.

6

Korpusy rozřízneme v polovině pokud je třeba seřízneme vršky. Vzniknou nám 4 kusy korpusu. Krém rozvážíme na 5 stejných dílu.

7

Na podložku pomazanou trochou krému dáme první korpus (spodní část) potřeme levandulovým sirupem a meruňkovou marmeládou. Natřeme krémem. Přiklopíme spodní vrstvou z druhého korpusu. (dort bude pevnější) a pokračujeme v promazávání. Korpus – sirup – marmeláda – krém -  korpus.

8

Uhladíme pokud krém vykukuje na bocích a dáme zatuhnout do lednice. Cca 10 minut v chladnější lednici. Poté dort potáhneme poslední dávkou krému. (zbyde na případnou ozdobu) Uhladíme kolem dokola a na povrchu stěrkou.

9

Dáme ztuhnout do lednice alespoň 30 minut.

10

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, promícháváme. Pomocí lahvičky vytvoříme „stékance“ a dáme opět ztuhnout.

Na konec dort ozdobíme podle svých představ.

Dobrou chuť.

Autor: Adelamarzova

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...