Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulovým sirupem

Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulovým sirupem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus

8 vajec pokojové teploty

200g krupicového cukru

250g hladké mouky

50g rozpuštěného másla

1 vanilkový cukr

(1 lžička vanilkový extrakt)

Krém

250g másla

600g  mascarpone

Cukr moučka, pudrový podle chuti

(vanilkový extrakt)

Meruňková marmeláda

Levandulový sirup (domácí)

Ozdoba

Čokoláda

Květy, ovoce atd..

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, která má světlou barvu a nestéká ze stěrky. 10-15 min.

Mouku prosejeme a lehce stěrkou podebíráme a tak smícháme s vyšlahanými vejci. Až je směs hladká přidáme rozpuštěné máslo, vanilkový cukr(extrakt). Promícháme.

Dno formy vyložíme pečícím papírem. Stěny necháme volné, nevymazané.

Těsto rozdělíme do forem a pečeme cca 45 minut. Kontrolujeme špejlí pokud je po vytažení čistá je korpus hotový. Korpusy necháme zchladnout ideálně přes noc odležet.

Krém

Máslo a mascarpone musí mít pokojovou teplotu.

Máslo šleháme 15-20 minut dokud není voňavé a světlé. A poté přidáváme po lžících mascarpone. Pomalu a postupně jej zašleháme do másla. Nakonec přidáme cukr a vanilkový extrakt.

Korpusy rozřízneme v polovině pokud je třeba seřízneme vršky. Vzniknou nám 4 kusy korpusu. Krém rozvážíme na 5 stejných dílu.

Na podložku pomazanou trochou krému dáme první korpus (spodní část) potřeme levandulovým sirupem a meruňkovou marmeládou. Natřeme krémem. Přiklopíme spodní vrstvou z druhého korpusu. (dort bude pevnější) a pokračujeme v promazávání. Korpus – sirup – marmeláda – krém -  korpus. Uhladíme pokud krém vykukuje na bocích a dáme zatuhnout do lednice. Cca 10 minut v chladnější lednici. Poté dort potáhneme poslední dávkou krému. (zbyde na případnou ozdobu) Uhladíme kolem dokola a na povrchu stěrkou. Dáme ztuhnout do lednice alespoň 30 minut.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, promícháváme. Pomocí lahvičky vytvoříme „stékance“ a dáme opět ztuhnout.

Na konec dort ozdobíme podle svých představ.

Dobrou chuť.

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit