0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulí

Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulí

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7825 kcal
Bílkoviny 149 g
Sacharidy 483 g
Tuky 583 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 8 ks
pokojové teploty
krupicový cukr 200 g
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 50 g
vanilkový cukr 1 bal
vanilkový extrakt 1 ČL
Krém
máslo 250 g
mascarpone 600 g
moučkový cukr
podle chuti
meruňkový džem
levandule
levandulový sirup
Ozdoba
čokoláda
jedlé květy
ovoce

Postup

1

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, která má světlou barvu a nestéká ze stěrky. 10-15 min.

2

Mouku prosejeme a lehce stěrkou podebíráme a tak smícháme s vyšlahanými vejci. Až je směs hladká přidáme rozpuštěné máslo, vanilkový cukr(extrakt). Promícháme.

3

Dno formy vyložíme pečícím papírem. Stěny necháme volné, nevymazané.

4

Těsto rozdělíme do forem a pečeme cca 45 minut. Kontrolujeme špejlí pokud je po vytažení čistá je korpus hotový. Korpusy necháme zchladnout ideálně přes noc odležet.

5

Krém
Máslo a mascarpone musí mít pokojovou teplotu.Máslo šleháme 15-20 minut dokud není voňavé a světlé. A poté přidáváme po lžících mascarpone. Pomalu a postupně jej zašleháme do másla. Nakonec přidáme cukr a vanilkový extrakt.

6

Korpusy rozřízneme v polovině pokud je třeba seřízneme vršky. Vzniknou nám 4 kusy korpusu. Krém rozvážíme na 5 stejných dílu.

7

Na podložku pomazanou trochou krému dáme první korpus (spodní část) potřeme levandulovým sirupem a meruňkovou marmeládou. Natřeme krémem. Přiklopíme spodní vrstvou z druhého korpusu. (dort bude pevnější) a pokračujeme v promazávání. Korpus – sirup – marmeláda – krém -  korpus.

8

Uhladíme pokud krém vykukuje na bocích a dáme zatuhnout do lednice. Cca 10 minut v chladnější lednici. Poté dort potáhneme poslední dávkou krému. (zbyde na případnou ozdobu) Uhladíme kolem dokola a na povrchu stěrkou.

9

Dáme ztuhnout do lednice alespoň 30 minut.

10

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, promícháváme. Pomocí lahvičky vytvoříme „stékance“ a dáme opět ztuhnout.

Na konec dort ozdobíme podle svých představ.

Dobrou chuť.

Autor: Adelamarzova

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit