Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulovým sirupem

Popis receptu: 

Jednoduchý dort pro každou příležitost. Nadýchaný korpus, nadýchaný krém provoněný vanilkou a levandulí.

Autor: Adéla Märzová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Forma 20cm cca 10ks
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Korpus

    8 vajec pokojové teploty

    200g krupicového cukru

    250g hladké mouky

    50g rozpuštěného másla

    1 vanilkový cukr

    (1 lžička vanilkový extrakt)

    Krém

    250g másla

    600g  mascarpone

    Cukr moučka, pudrový podle chuti

    (vanilkový extrakt)

    Meruňková marmeláda

    Levandulový sirup (domácí)

    Ozdoba

    Čokoláda

    Květy, ovoce atd..

Příprava jídla

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, která má světlou barvu a nestéká ze stěrky. 10-15 min.

Mouku prosejeme a lehce stěrkou podebíráme a tak smícháme s vyšlahanými vejci. Až je směs hladká přidáme rozpuštěné máslo, vanilkový cukr(extrakt). Promícháme.

Dno formy vyložíme pečícím papírem. Stěny necháme volné, nevymazané.

Těsto rozdělíme do forem a pečeme cca 45 minut. Kontrolujeme špejlí pokud je po vytažení čistá je korpus hotový. Korpusy necháme zchladnout ideálně přes noc odležet.

Krém

Máslo a mascarpone musí mít pokojovou teplotu.

Máslo šleháme 15-20 minut dokud není voňavé a světlé. A poté přidáváme po lžících mascarpone. Pomalu a postupně jej zašleháme do másla. Nakonec přidáme cukr a vanilkový extrakt.

Korpusy rozřízneme v polovině pokud je třeba seřízneme vršky. Vzniknou nám 4 kusy korpusu. Krém rozvážíme na 5 stejných dílu.

Na podložku pomazanou trochou krému dáme první korpus (spodní část) potřeme levandulovým sirupem a meruňkovou marmeládou. Natřeme krémem. Přiklopíme spodní vrstvou z druhého korpusu. (dort bude pevnější) a pokračujeme v promazávání. Korpus – sirup – marmeláda – krém -  korpus. Uhladíme pokud krém vykukuje na bocích a dáme zatuhnout do lednice. Cca 10 minut v chladnější lednici. Poté dort potáhneme poslední dávkou krému. (zbyde na případnou ozdobu) Uhladíme kolem dokola a na povrchu stěrkou. Dáme ztuhnout do lednice alespoň 30 minut.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, promícháváme. Pomocí lahvičky vytvoříme „stékance“ a dáme opět ztuhnout.

Na konec dort ozdobíme podle svých představ.

Dobrou chuť.

 

Přidat komentář