Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulovým sirupem

Vanilkový dort s merunkovou marmeládou a levandulovým sirupem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Suroviny

Korpus

8 vajec pokojové teploty

200g krupicového cukru

250g hladké mouky

50g rozpuštěného másla

1 vanilkový cukr

(1 lžička vanilkový extrakt)

Krém

250g másla

600g  mascarpone

Cukr moučka, pudrový podle chuti

(vanilkový extrakt)

Meruňková marmeláda

Levandulový sirup (domácí)

Ozdoba

Čokoláda

Květy, ovoce atd..

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, která má světlou barvu a nestéká ze stěrky. 10-15 min.

Mouku prosejeme a lehce stěrkou podebíráme a tak smícháme s vyšlahanými vejci. Až je směs hladká přidáme rozpuštěné máslo, vanilkový cukr(extrakt). Promícháme.

Dno formy vyložíme pečícím papírem. Stěny necháme volné, nevymazané.

Těsto rozdělíme do forem a pečeme cca 45 minut. Kontrolujeme špejlí pokud je po vytažení čistá je korpus hotový. Korpusy necháme zchladnout ideálně přes noc odležet.

Krém

Máslo a mascarpone musí mít pokojovou teplotu.

Máslo šleháme 15-20 minut dokud není voňavé a světlé. A poté přidáváme po lžících mascarpone. Pomalu a postupně jej zašleháme do másla. Nakonec přidáme cukr a vanilkový extrakt.

Korpusy rozřízneme v polovině pokud je třeba seřízneme vršky. Vzniknou nám 4 kusy korpusu. Krém rozvážíme na 5 stejných dílu.

Na podložku pomazanou trochou krému dáme první korpus (spodní část) potřeme levandulovým sirupem a meruňkovou marmeládou. Natřeme krémem. Přiklopíme spodní vrstvou z druhého korpusu. (dort bude pevnější) a pokračujeme v promazávání. Korpus – sirup – marmeláda – krém -  korpus. Uhladíme pokud krém vykukuje na bocích a dáme zatuhnout do lednice. Cca 10 minut v chladnější lednici. Poté dort potáhneme poslední dávkou krému. (zbyde na případnou ozdobu) Uhladíme kolem dokola a na povrchu stěrkou. Dáme ztuhnout do lednice alespoň 30 minut.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, promícháváme. Pomocí lahvičky vytvoříme „stékance“ a dáme opět ztuhnout.

Na konec dort ozdobíme podle svých představ.

Dobrou chuť.

 

Autor: Adelamarzova

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit