Banánový dort

Banánový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9611 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 994 g
Tuky 579 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím vyzrálejší banány, tím lepší dort!

Suroviny

Na těsto
máslo 230 g
+ na vymazání
mouka pšeničná polohrubá 300 g
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 1.5
jedlá soda 1 PL
sůl 0.5
banány 6 ks
velké, zralé
zakysaná smetana 4 PL
vanilkový extrakt 1 PL
krupicový cukr 420 g
vejce 4 ks
velká
Na krém
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 300 ml
moučkový cukr 50 g
krupicový cukr 100 g
smetana ke šlehání 100 ml

1Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.

2Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.

3Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.

4 Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.

5Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.

6První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Anonym

Dort jsem dělala k narozeninám, trochu byly problémy s karamelem, ale ty vyprchaly hned po ochutnání, naprosto skvělá chuť.Dostal se na první místo svátečních moučníků

Miroslava Dočekalová

Tuhle banánovou bombu jsem dělala už asi čtyřikrát. S karamelem mám také trochu potíž, ale vždy jsem to nakonec zvládla. Ovšem banánů na pánvičku musím přidat vždy trochu navíc, neboť ani já ani manžel neodoláme a ujídáme, takže bych nakonec neměla na dortco dát:-)

Anonym

Tenhle dort jsem dělala dvakrát. Líbí se mi, že těsto je raz dva a nejde o nic složitého. Jen ten karamel. Taky bojuju, ale teflon je teflon. Podruhé se mi ale zdál dort trochu sušší.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit