Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánový dort se zakysanou smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 140
Do 75 minut Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9480 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 962 g
Tuky 579 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento banánový dort představuje dokonalou hramonii chutí banánů, jemného krému z mascarpone a karamelu. I přes svů perfektní vzhled je recept na banánový dort jednoduchý. Navíc do něj zpracujete i velmi zralé banány, které už nikdo nechce jíst. Právě zde platí, čím vyzrálejší banány, tím lepší dort!

Suroviny

Na těsto
máslo 230 g
+ na vymazání
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl ½ ČL
velké, zralé
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
velká
Na krém
Na karamelovou polevu

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.

2

Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.

3

Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.

4

Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.

5

Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem.

6

V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.

7

První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

17.10.2016 09:23

Zatím jsem ho nepekla ale jenom konzumovala a byl vynikající!!!!

13.07.2010 16:05
Tenhle dort jsem dělala dvakrát. Líbí se mi, že těsto je raz dva a nejde o nic složitého. Jen ten karamel. Taky bojuju, ale teflon je teflon. Podruhé se mi ale zdál dort trochu sušší.
31.10.2008 16:44
Dort jsem dělala k narozeninám, trochu byly problémy s karamelem, ale ty vyprchaly hned po ochutnání, naprosto skvělá chuť.Dostal se na první místo svátečních moučníků
04.03.2009 16:02
Tuhle banánovou bombu jsem dělala už asi čtyřikrát. S karamelem mám také trochu potíž, ale vždy jsem to nakonec zvládla. Ovšem banánů na pánvičku musím přidat vždy trochu navíc, neboť ani já ani manžel neodoláme a ujídáme, takže bych nakonec neměla na dortco dát:-)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...