Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánový dort se zakysanou smetanou

Banánový dort se zakysanou smetanou

4.1/5 Počet hodnocení: 138
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9611 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 994 g
Tuky 579 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čím vyzrálejší banány, tím lepší dort!

Suroviny

Na těsto
máslo 230 g
+ na vymazání
+ na vysypání
kypřicí prášek do pečiva 1,5
sůl ½
velké, zralé
vanilkový extrakt 1 PL
vejce 4 ks
velká
Na krém

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dvě rozevírací dortové formy o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Zvlášť smíchejte tři rozmačkané banány, kysanou smetanu a extrakt.

2

Šlehačem utřete 180 g másla s 370 g cukru (cukr zašlehávejte postupně). Jakmile se po dvou až třech minutách šlehání vytvoří lehká světlá máslová pěna, přidejte vajíčka – postupně, po jednom. Při snížených otáčkách vmíchejte mouku a ještě dvě minuty šlehejte. Nakonec stěrkou vpracujte banánovou směs.

3

Rozdělte do forem a pečte dozlatova; trvá to třicet až třicet pět minut. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak dorty vyklopte na mřížku a dopřejte jim čas na úplné zchladnutí.

4

Zbývající banány oloupejte a podélně rozpulte. Zbytek cukru nasypte do pánve a zahřívejte na silném plameni. Jakmile začne cukr karamelizovat, přidejte zbytek másla a karamel rozmíchejte. Položte do něj banány a na středním plameni je po obou stranách krátce opečte, aby zhnědly.

5

Všechny ingredience na krém šlehejte jednu až dvě minuty šlehačem. V jiné pánvi nasucho rozpusťte cukr na karamelovou polevu a odstavte. Za stálého míchání opatrně přilijte smetanu a rozmíchejte dohladka. Hotovou polevu vychlaďte v ledové lázni; často ji přitom promíchávejte.

6

První korpus položte na servírovací talíř a pokryjte ho částí opečených banánů. Přikryjte druhým korpusem, celý dort potřete krémem, ozdobte zbylými banány a pokapejte karamelovou polevou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

17.10.2016 09:23

Zatím jsem ho nepekla ale jenom konzumovala a byl vynikající!!!!

13.07.2010 16:05
Tenhle dort jsem dělala dvakrát. Líbí se mi, že těsto je raz dva a nejde o nic složitého. Jen ten karamel. Taky bojuju, ale teflon je teflon. Podruhé se mi ale zdál dort trochu sušší.
31.10.2008 16:44
Dort jsem dělala k narozeninám, trochu byly problémy s karamelem, ale ty vyprchaly hned po ochutnání, naprosto skvělá chuť.Dostal se na první místo svátečních moučníků
04.03.2009 16:02
Tuhle banánovou bombu jsem dělala už asi čtyřikrát. S karamelem mám také trochu potíž, ale vždy jsem to nakonec zvládla. Ovšem banánů na pánvičku musím přidat vždy trochu navíc, neboť ani já ani manžel neodoláme a ujídáme, takže bych nakonec neměla na dortco dát:-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč