0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort ‚duhový sen‘

Dort ‚duhový sen‘

3.8 / 5. Počet hodnocení: 96
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6495 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 823 g
Tuky 279 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pestrobarevným dortem dostanete každého oslavence. Na první pohled běžný bílý dort se po prvním zakrojení změní v senzaci, která rozzáří každou slavnostní příležitost.

Suroviny

máslo 250 g
změklé plus trochu na vymazání formy
tvaroh 2 PL
nemusí být (na zvláčnění)
krupicový cukr 180 g
vejce 5 ks
velké
mouka pšeničná hladká 500 g
a hrubá na formu
kypřicí prášek do pečiva 1.5 bal
do pečiva
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
potravinářské barvivo
červená, žlutá, modrá
fondán (potahová hmota) 300 g
bílá
moučkový cukr
na podsypání

1 Máslo utřete s cukrem a tvarohem do světlé pěny. Pak po jednom vmíchejte vejce.

2 Mouku prosijte s kypřicím práškem a solí a střídavě ji s mlékem přidávejte do máslovo-vaječné směsi, abyste získali hutné těsto. Rozdělte ho do šesti misek a každou šestinu obarvěte – červenou, oranžovou, žlutou, zelenou, modrou a fialovou barvu (oranžovou získáte smícháním žluté a červené, zelenou smícháním modré a žluté a fialovou smícháním modré a červené).

3 Do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm přesuňte červené těsto. Doprostřed na něj potom vyklopte těsto oranžové barvy. Stejným způsobem – tedy vždy doprostřed – pokračujte se žlutou, pak se zelenou, modrou a nakonec s fialovou barvou. Pečte při 180 °C asi hodinu, aby zapíchnutá dřevěná špejle vyšla čistá.

4 Potahovací hmotu rozválejte mezi potravinářskou fólií, případně ji podsypávejte cukrem. Přeneste ji na vychladlý dort a uhlaďte rukama nebo cukrářskou kartou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Komentáře

Mária Balážová

Dobrý deň, chcela by som túto tortu upiecť synovi na 4. narodeniny a chcem sa opýtať, či je možné túto tortu po upečení aj prekrojiť a naplniť krémom/džemom a podobne?
Ďakujem za odpoveď :)

Martina Zajícová

Dobrý den, určitě to nebude problém, bez obav korpus prokrojte a naplňte! Přejeme oslavenci krásné narozeniny :-)!

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit