Nadýchaný a působivý sněhový dort s lehkým krémem z jogurtu a crème fraîche je jako stvořený k odpolední kávě v zahradě ve stínu stromů. Hlavní trumf tohoto dortu? Záplava čerstvých třešní!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175°C. Rozevírací dortovou formu o průměru cca 18 cm vyložte pečicím papírem – měl by přesahovat okraje formy tak, aby zvětšil její výšku. Ořechy rozsekejte v mixéru najemno. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, prosejte do mísy a promíchejte s rozmixovanými ořechy.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte dotuha se špetkou soli, pak po troškách vmíchejte cukr a sníh dále šlehejte, až se začne lesknout a půjde vytahovat do špiček. Odeberte třetinu sněhu a odložte stranou. Do zbývajícího sněhu osmičkovým pohybem zlehka zapracujte moučnou směs a poté i prošlehané žloutky. Hmotu přeneste do připravené formy, naneste na ni odložený sníh a pečte v troubě cca 50 minut. Pokud by povrch příliš rychle tmavl, včas dort zakryjte alobalem a případně lehce snižte teplotu. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout ve formě, pak z ní korpus vyjměte a vodorovně prokrojte.
Na krém omyjte třešně, vypeckujte a podle chuti rozpulte nebo rozčtvrťte. Želatinu namočte do studené vody. V rendlíku přiveďte k varu višňový mošt s cukrem, vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou. Přisypte třešně a za občasného promíchání cca 2 minuty zvolna vařte, pak odstavte a ve směsi rozpusťte dobře vymačkanou želatinu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Crème fraîche vymíchejte s jogurtem dohladka a zlehka zapracujte do třešňové hmoty.
Spodní část korpusu postavte na tác a nasaďte na něj dortový ráfek. Z třešňového krému odeberte 3–4 lžíce. Zbytek naneste na korpus v ráfku, rovnoměrně rozetřete a uhlaďte. Navrch nasuňte vrchní díl korpusu a naneste na něj zbývající krém. Dort uložte na cca 6 hodin do chladu. Vyjměte, poprašte moučkovým cukrem a podávejte ozdobené čerstvými třešněmi.