Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový sněhový dort
 Třešňový sněhový dort
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Třešňový sněhový dort

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6992 kcal
Bílkoviny 786 g
Sacharidy 391 g
Tuky 238 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaný a působivý sněhový dort s lehkým krémem z jogurtu a crème fraîche je jako stvořený k odpolední kávě v zahradě ve stínu stromů. Hlavní trumf tohoto dortu? Záplava čerstvých třešní!

Suroviny

ořechy 140 g
vlašské, lískové nebo kešú
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 6 ks
sůl
Na krém
želatina 5 plátků
višňová šťáva 50 ml
lépe mošt
najemno nastrouhaná
Na dokončení
na poprášení
omyté, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Rozevírací dortovou formu o průměru cca 18 cm vyložte pečicím papírem – měl by přesahovat okraje formy tak, aby zvětšil její výšku. Ořechy rozsekejte v mixéru najemno. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, prosejte do mísy a promíchejte s rozmixovanými ořechy.

2

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte dotuha se špetkou soli, pak po troškách vmíchejte cukr a sníh dále šlehejte, až se začne lesknout a půjde vytahovat do špiček. Odeberte třetinu sněhu a odložte stranou. Do zbývajícího sněhu osmičkovým pohybem zlehka zapracujte moučnou směs a poté i prošlehané žloutky. Hmotu přeneste do připravené formy, naneste na ni odložený sníh a pečte v troubě cca 50 minut. Pokud by povrch příliš rychle tmavl, včas dort zakryjte alobalem a případně lehce snižte teplotu. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout ve formě, pak z ní korpus vyjměte a vodorovně prokrojte.

3

Na krém omyjte třešně, vypeckujte a podle chuti rozpulte nebo rozčtvrťte. Želatinu namočte do studené vody. V rendlíku přiveďte k varu višňový mošt s cukrem, vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou. Přisypte třešně a za občasného promíchání cca 2 minuty zvolna vařte, pak odstavte a ve směsi rozpusťte dobře vymačkanou želatinu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Crème fraîche vymíchejte s jogurtem dohladka a zlehka zapracujte do třešňové hmoty.

4

Spodní část korpusu postavte na tác a nasaďte na něj dortový ráfek. Z třešňového krému odeberte 3–4 lžíce. Zbytek naneste na korpus v ráfku, rovnoměrně rozetřete a uhlaďte. Navrch nasuňte vrchní díl korpusu a naneste na něj zbývající krém. Dort uložte na cca 6 hodin do chladu. Vyjměte, poprašte moučkovým cukrem a podávejte ozdobené čerstvými třešněmi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč