Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový sněhový dort
 Třešňový sněhový dort
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Třešňový sněhový dort

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6992 kcal
Bílkoviny 786 g
Sacharidy 391 g
Tuky 238 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchaný a působivý sněhový dort s lehkým krémem z jogurtu a crème fraîche je jako stvořený k odpolední kávě v zahradě ve stínu stromů. Hlavní trumf tohoto dortu? Záplava čerstvých třešní!

Suroviny

ořechy 140 g
vlašské, lískové nebo kešú
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 6 ks
sůl
Na krém
želatina 5 plátků
višňová šťáva 50 ml
lépe mošt
najemno nastrouhaná
Na dokončení
na poprášení
omyté, na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 175°C. Rozevírací dortovou formu o průměru cca 18 cm vyložte pečicím papírem – měl by přesahovat okraje formy tak, aby zvětšil její výšku. Ořechy rozsekejte v mixéru najemno. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, prosejte do mísy a promíchejte s rozmixovanými ořechy.

2

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte dotuha se špetkou soli, pak po troškách vmíchejte cukr a sníh dále šlehejte, až se začne lesknout a půjde vytahovat do špiček. Odeberte třetinu sněhu a odložte stranou. Do zbývajícího sněhu osmičkovým pohybem zlehka zapracujte moučnou směs a poté i prošlehané žloutky. Hmotu přeneste do připravené formy, naneste na ni odložený sníh a pečte v troubě cca 50 minut. Pokud by povrch příliš rychle tmavl, včas dort zakryjte alobalem a případně lehce snižte teplotu. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout ve formě, pak z ní korpus vyjměte a vodorovně prokrojte.

3

Na krém omyjte třešně, vypeckujte a podle chuti rozpulte nebo rozčtvrťte. Želatinu namočte do studené vody. V rendlíku přiveďte k varu višňový mošt s cukrem, vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou. Přisypte třešně a za občasného promíchání cca 2 minuty zvolna vařte, pak odstavte a ve směsi rozpusťte dobře vymačkanou želatinu. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Crème fraîche vymíchejte s jogurtem dohladka a zlehka zapracujte do třešňové hmoty.

4

Spodní část korpusu postavte na tác a nasaďte na něj dortový ráfek. Z třešňového krému odeberte 3–4 lžíce. Zbytek naneste na korpus v ráfku, rovnoměrně rozetřete a uhlaďte. Navrch nasuňte vrchní díl korpusu a naneste na něj zbývající krém. Dort uložte na cca 6 hodin do chladu. Vyjměte, poprašte moučkovým cukrem a podávejte ozdobené čerstvými třešněmi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...