Tvarožník s mákem, který jsme si vypůjčili z Polska, se skvěle hodí pro jakoukoliv sváteční příležitost. K šálku kávy či čaje je naprosto dokonalý. Máme pro vás na něj jednoduchý recept, který se vždy povede!
Suroviny
Postup
Připravte křehké těsto. Mouku, kypřicí prášek do pečiva a studené máslo propracujte nožem na drobenku. Přidejte moučkový cukr a žloutky a rychle rukama vypracujte těsto. Zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na cca 60 minut.
Předehřejte troubu na 180°C. Dortovou formu o rozměrech 24 x 24 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou. Těsto vyválejte na velikost dna, vyložte jím formu a propíchejte vidličkou. Pečte 10–15 minut.
Připravte makovou náplň – vlijte do rendlíku mléko, přidejte mák a společně provařte do zhoustnutí, pak vsypte cukr podle chuti, zjemněte máslem a vmíchejte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Nechte vychladnout. Vmíchejte vejce a strouhanku.
Připravte tvarohovou náplň. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sýr. Změkké máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Nepřestávejte míchat a přidejte postupně žloutky a poté po dávkách i tvaroh a nakonec pudinkový prášek. Přidejte pár kapek mandlového aroma. Stěrkou zapracujte ušlehaný sníh z bílků. Ochutnejte a doslaďte podle chuti.
Na upečený korpus rozetřete makovou náplň a uhlaďte. Na ni nalijte tvarohovou náplň a také uhlaďte.
Pečte 60 minut. Nechte zcela vychladnout ve formě.
Připravte polevu. Čokoládu nalámeme na kousky do žáruvzdorné misky, přidejte smetanu a rozpusťte ve vodní lázni. Polevou polijte vychladlý tvarožník.
Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.