Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarožník s mákem
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Tvarožník s mákem

4.6/5 Počet hodnocení: 16
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3500 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 350 g
Tuky 210 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tvarožník s mákem, který jsme si vypůjčili z Polska, se skvěle hodí pro jakoukoliv sváteční příležitost. K šálku kávy či čaje je naprosto dokonalý. Máme pro vás na něj jednoduchý recept, který se vždy povede! 

Související recepty

Suroviny

Na těsto
kypřicí prášek do pečiva 5 g
máslo 125 g
vychlazené + navíc na vymazání
Na makovou náplň
mléko 125 g
mák mletý 150 g
podle chuti
vejce 1 ks
strouhanka 50 g
Na tvarohovou náplň
vejce 4 ks
sůl 1 špetka
máslo 125 g
změklé
+ navíc podle chuti
vanilkový
mandlové aroma ČL
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 100 g

Postup

1

Připravte křehké těsto. Mouku, kypřicí prášek do pečiva a studené máslo propracujte nožem na drobenku. Přidejte moučkový cukr a žloutky a rychle rukama vypracujte těsto. Zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na cca 60 minut.

2

Předehřejte troubu na 180°C. Dortovou formu o rozměrech 24 x 24 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou. Těsto vyválejte na velikost dna, vyložte jím formu a propíchejte vidličkou. Pečte 10–15 minut.

3

Připravte makovou náplň – vlijte do rendlíku mléko, přidejte mák a společně provařte do zhoustnutí, pak vsypte cukr podle chuti, zjemněte máslem a vmíchejte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Nechte vychladnout. Vmíchejte vejce a strouhanku.

4

Připravte tvarohovou náplň. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sýr. Změkké máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Nepřestávejte míchat a přidejte postupně žloutky a poté po dávkách i tvaroh a nakonec pudinkový prášek. Přidejte pár kapek mandlového aroma. Stěrkou zapracujte ušlehaný sníh z bílků. Ochutnejte a doslaďte podle chuti.

5

Na upečený korpus rozetřete makovou náplň a uhlaďte. Na ni nalijte tvarohovou náplň a také uhlaďte.

6

Pečte 60 minut. Nechte zcela vychladnout ve formě.

7

Připravte polevu. Čokoládu nalámeme na kousky do žáruvzdorné misky, přidejte smetanu a rozpusťte ve vodní lázni. Polevou polijte vychladlý tvarožník.

Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.

Související články

Apetit magazín

AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...