Vánoční lamingtonky

Vánoční lamingtonky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Snadné Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8777 kcal
Bílkoviny 81 g
Cukr 1403 g
Tuky 283 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lamingtonky jsou australský dezert: čtverečky těsta obalené v čokoládě a následně kokosu, někdy uprostřed protřené džemem. Tyhle vánoční nejsou v čokoládě, zato mají navíc šlehačku, a pokud se vám podaří sehnat jedlé třpytky nebo třpytivý prášek, zazáříte s nimi, kamkoli je donesete!

Suroviny

Na těsto
máslo 165 g
změklé + další na vymazání formy
krupicový cukr 165 g
citronová kůra
z jednoho citronu, najemno nastrouhaná
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka pšeničná hladká 165 g
kypřicí prášek do pečiva 0.75 ČL
Na náplň
smetana 100 ml
ke šlehání
vaječný likér 50 ml
krupicový cukr 1 ČL
Na obalení
džem 160 g
ideálně třešňový, nebo malinový bez semínek
kokos 125 g
strouhaný
koktejlové třešně 12 ks
lze nahradit kandovanými
červené třpytky lze vynechat

1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vymažte máslem (celkem potřebujete 16 muffinů).

2 Máslo, cukr a citronovou kůru dejte do mísy a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a nakonec vanilku. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a těsto rozdělte do muffinových formiček. Pečte je 15–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, zároveň by měly jít snadno odloupnout od stěn. Opatrně je vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

3 Mezitím dejte džem na obalení do malého rendlíku, přidejte 5 lžic vody a provařte, aby se džem rozpustil. Vařte asi 2 minuty a poté vlijte do mělké misky. Nechte 5 minut zchladnout. Kokos vsypte na talíř.

4 Smetanu, likér a cukr na náplň vyšlehejte do měkkých špiček. Vroubkovaným nožem skrojte vypouklé vršky muffinů a muffiny lehce ve středu vydlabejte. Náplň rozdělte do vydlabaných důlků a zakryjte kouskem skrojku.

5 Muffiny dejte na 10 minut do mrazáku, potom je obalte v teplém džemu a následně v kokosu. Lamingtonky na závěr ozdobte třešněmi (podle možností obalenými v červených jedlých třpytkách).

NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbude upečené těsto, může se hodit na triffle nebo nějaký jiný dezert do skleničky.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit