Lamingtonky jsou australský dezert: čtverečky těsta obalené v čokoládě a následně kokosu, někdy uprostřed protřené džemem. Tyhle vánoční nejsou v čokoládě, zato mají navíc šlehačku, a pokud se vám podaří sehnat jedlé třpytky nebo třpytivý prášek, zazáříte s nimi, kamkoli je donesete!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vymažte máslem (celkem potřebujete 16 muffinů).
Máslo, cukr a citronovou kůru dejte do mísy a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a nakonec vanilku. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a těsto rozdělte do muffinových formiček. Pečte je 15–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, zároveň by měly jít snadno odloupnout od stěn. Opatrně je vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
Mezitím dejte džem na obalení do malého rendlíku, přidejte 5 lžic vody a provařte, aby se džem rozpustil. Vařte asi 2 minuty a poté vlijte do mělké misky. Nechte 5 minut zchladnout. Kokos vsypte na talíř.
Smetanu, likér a cukr na náplň vyšlehejte do měkkých špiček. Vroubkovaným nožem skrojte vypouklé vršky muffinů a muffiny lehce ve středu vydlabejte. Náplň rozdělte do vydlabaných důlků a zakryjte kouskem skrojku.
Muffiny dejte na 10 minut do mrazáku, potom je obalte v teplém džemu a následně v kokosu. Lamingtonky na závěr ozdobte třešněmi (podle možností obalenými v červených jedlých třpytkách).
NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbude upečené těsto, může se hodit na triffle nebo nějaký jiný dezert do skleničky.