Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8777 kcal
Bílkoviny 81 g
Sacharidy 1403 g
Tuky 283 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lamingtonky jsou australský dezert: čtverečky těsta obalené v čokoládě a následně kokosu, někdy uprostřed protřené džemem. Tyhle vánoční nejsou v čokoládě, zato mají navíc šlehačku, a pokud se vám podaří sehnat jedlé třpytky nebo třpytivý prášek, zazáříte s nimi, kamkoli je donesete!

Suroviny

Na těsto
máslo 165 g
změklé + další na vymazání formy
z jednoho citronu, najemno nastrouhaná
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva ¾ ČL
Na náplň
smetana 100 ml
ke šlehání
vaječný likér 50 ml
Na obalení
džem 160 g
ideálně třešňový, nebo malinový bez semínek
kokos 125 g
strouhaný
koktejlové třešně 12 ks
lze nahradit kandovanými
červené třpytky lze vynechat

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vymažte máslem (celkem potřebujete 16 muffinů).

2

Máslo, cukr a citronovou kůru dejte do mísy a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a nakonec vanilku. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a těsto rozdělte do muffinových formiček. Pečte je 15–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, zároveň by měly jít snadno odloupnout od stěn. Opatrně je vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.

3

Mezitím dejte džem na obalení do malého rendlíku, přidejte 5 lžic vody a provařte, aby se džem rozpustil. Vařte asi 2 minuty a poté vlijte do mělké misky. Nechte 5 minut zchladnout. Kokos vsypte na talíř.

4

Smetanu, likér a cukr na náplň vyšlehejte do měkkých špiček. Vroubkovaným nožem skrojte vypouklé vršky muffinů a muffiny lehce ve středu vydlabejte. Náplň rozdělte do vydlabaných důlků a zakryjte kouskem skrojku.

5

Muffiny dejte na 10 minut do mrazáku, potom je obalte v teplém džemu a následně v kokosu. Lamingtonky na závěr ozdobte třešněmi (podle možností obalenými v červených jedlých třpytkách).

NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbude upečené těsto, může se hodit na triffle nebo nějaký jiný dezert do skleničky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín