
Vánoční lamingtonky
Lamingtonky jsou australský dezert: čtverečky těsta obalené v čokoládě a následně kokosu, někdy uprostřed protřené džemem. Tyhle vánoční nejsou v čokoládě, zato mají navíc šlehačku, a pokud se vám podaří sehnat jedlé třpytky nebo třpytivý prášek, zazáříte s nimi, kamkoli je donesete!
Ingredience
- 165 g másla, změklého + další na vymazání formy
- 165 g krupicového cukru
- najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 165 g hladké mouky
- 3/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 ml vaječného likéru
- 1 lžička krupicového cukru
- cca 160 g třešňového nebo malinového džemu, nejlépe bez semínek
- 125 g strouhaného kokosu
- 12 koktejlových nebo kandovaných třešní
- červené jedlé třpytky (nemusí být)
NA TĚSTO
NA NÁPLŇ
NA OBALENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vymažte máslem (celkem potřebujete 16 muffinů).
2 Máslo, cukr a citronovou kůru dejte do mísy a vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Po jednom zašlehejte vejce a nakonec vanilku. Vmíchejte mouku s kypřicím práškem a těsto rozdělte do muffinových formiček. Pečte je 15–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, zároveň by měly jít snadno odloupnout od stěn. Opatrně je vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
3 Mezitím dejte džem na obalení do malého rendlíku, přidejte 5 lžic vody a provařte, aby se džem rozpustil. Vařte asi 2 minuty a poté vlijte do mělké misky. Nechte 5 minut zchladnout. Kokos vsypte na talíř.
4 Smetanu, likér a cukr na náplň vyšlehejte do měkkých špiček. Vroubkovaným nožem skrojte vypouklé vršky muffinů a muffiny lehce ve středu vydlabejte. Náplň rozdělte do vydlabaných důlků a zakryjte kouskem skrojku.
5 Muffiny dejte na 10 minut do mrazáku, potom je obalte v teplém džemu a následně v kokosu. Lamingtonky na závěr ozdobte třešněmi (podle možností obalenými v červených jedlých třpytkách).
NĚCO NAVÍC
Pokud vám zbude upečené těsto, může se hodit na triffle nebo nějaký jiný dezert do skleničky.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář