0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Řezy s Baileys a pekanovými ořechy

Řezy s Baileys a pekanovými ořechy

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9296 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 820 g
Tuky 590 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Baileys k Vánocům patří, představte si, jak stojíte v teplých vlněných ponožkách u okna, v ruce sklenku s voňavým likérem a pozorujete, jak venku sněží... Baileys je však skvělé nejen ve sklence, ale i v dezertech, jako třeba v těchto řezech. Jsou zdobené zlatem, protože co je zlaté a co se třpytí, je hned slavnostnější, ale pokud neseženete zlatý prášek, vůbec to nevadí.

Suroviny

Na pekanové řezy
vejce 3 ks
třtinový cukr 400 g
máslo 250 g
rozpuštěné a zchladlé + další na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 300 g
vanilkový extrakt 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl vločková ½ ČL
60-70%, nakrájená nahrubo
pekanové ořechy 100 g
nakrájené nahrubo
Na dokončení
bílá čokoláda 250 g
nakrájená nahrubo
sůl špetka
ideálně vločková
smetana 100 ml
ke šlehání
krémový likér 50 ml
pekanové ořechy 150 g
nakrájená nahrubo
½ ČL
zlatý prášek lze vynechat

1 Troubu předehřejte na 120°C. Bílou čokoládu na dokončení dejte do pekáčku s nepřilnavým povrchem nebo do pekáčku z varného skla, rozprostřete a pečte 1–1,5 hodiny, aby zkaramelizovala – celkový čas záleží na troubě i množství čokolády a velikosti pekáčku. Během pečení potřebuje čokoláda co 10–15 minut promíchat, aby se nepřichytávala. Míchejte ji proto pěkně ode dna, čokoláda může během pečení lehce zrnit, ale kdykoli ji zamícháte, vždy zpět zjemní. Hotovou čokoládu posypte solí, přelijte ji na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout.

Na pekanové řezy zesilte troubu na 180°C. Čtvercovou formu o hraně 20 cm vyložte pečicím papírem. Vejce a cukr dejte do mísy a vyšlehejte do světlé pěny. Vmíchejte máslo a zbylé ingredience a promíchejte, jen aby se vše spojilo. Vlijte do připravené formy, uhlaďte a pečte 35–40 minut, aby vršek začal zlátnout a směs ztuhla. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3 Dokončete. Zkaramelizovanou čokoládu nakrájejte nahrubo a dejte ji do misky. Smetanu a Baileys dejte do malého rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Směs přelijte přes čokoládu, nechte chvíli stát a poté míchejte, aby se všechna čokoláda rozpus- tila. Můžete jí i pomoci tyčovým mixérem. Vzniklou ganache vlijte do formy na upečený korpus a rozetřete. Než zcela ztuhne, dejte pekanové ořechy do misky, přidejte zlatý prach, máte-li jej, a promíchejte, aby se ořechy obalily. Potom jimi posypte připravený dezert, nechte vše vychladnout a ztuhnout a poté nakrájejte na řezy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč