Baileys k Vánocům patří, představte si, jak stojíte v teplých vlněných ponožkách u okna, v ruce sklenku s voňavým likérem a pozorujete, jak venku sněží... Baileys je však skvělé nejen ve sklence, ale i v dezertech, jako třeba v těchto řezech. Jsou zdobené zlatem, protože co je zlaté a co se třpytí, je hned slavnostnější, ale pokud neseženete zlatý prášek, vůbec to nevadí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 120°C. Bílou čokoládu na dokončení dejte do pekáčku s nepřilnavým povrchem nebo do pekáčku z varného skla, rozprostřete a pečte 1–1,5 hodiny, aby zkaramelizovala – celkový čas záleží na troubě i množství čokolády a velikosti pekáčku. Během pečení potřebuje čokoláda co 10–15 minut promíchat, aby se nepřichytávala. Míchejte ji proto pěkně ode dna, čokoláda může během pečení lehce zrnit, ale kdykoli ji zamícháte, vždy zpět zjemní. Hotovou čokoládu posypte solí, přelijte ji na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout.
Na pekanové řezy zesilte troubu na 180°C. Čtvercovou formu o hraně 20 cm vyložte pečicím papírem. Vejce a cukr dejte do mísy a vyšlehejte do světlé pěny. Vmíchejte máslo a zbylé ingredience a promíchejte, jen aby se vše spojilo. Vlijte do připravené formy, uhlaďte a pečte 35–40 minut, aby vršek začal zlátnout a směs ztuhla. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Dokončete. Zkaramelizovanou čokoládu nakrájejte nahrubo a dejte ji do misky. Smetanu a Baileys dejte do malého rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Směs přelijte přes čokoládu, nechte chvíli stát a poté míchejte, aby se všechna čokoláda rozpus- tila. Můžete jí i pomoci tyčovým mixérem. Vzniklou ganache vlijte do formy na upečený korpus a rozetřete. Než zcela ztuhne, dejte pekanové ořechy do misky, přidejte zlatý prach, máte-li jej, a promíchejte, aby se ořechy obalily. Potom jimi posypte připravený dezert, nechte vše vychladnout a ztuhnout a poté nakrájejte na řezy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )