Řezy s Baileys a pekanovými ořechy

Řezy s Baileys a pekanovými ořechy

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Na 16 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9296 kcal
Bílkoviny 132 g
Cukr 820 g
Tuky 590 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Baileys k Vánocům patří, představte si, jak stojíte v teplých vlněných ponožkách u okna, v ruce sklenku s voňavým likérem a pozorujete, jak venku sněží... Baileys je však skvělé nejen ve sklence, ale i v dezertech, jako třeba v těchto řezech. Jsou zdobené zlatem, protože co je zlaté a co se třpytí, je hned slavnostnější, ale pokud neseženete zlatý prášek, vůbec to nevadí.

Suroviny

Na pekanové řezy
vejce 3 ks
třtinový cukr 400 g
máslo 250 g
rozpuštěné a zchladlé + další na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 300 g
vanilkový extrakt 1 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl vločková 0.5 ČL
čokoláda 100 g
60-70%, nakrájená nahrubo
pekanové ořechy 100 g
nakrájené nahrubo
Na dokončení
bílá čokoláda 250 g
nakrájená nahrubo
sůl špetka
ideálně vločková
smetana 100 ml
ke šlehání
krémový likér 50 ml
pekanové ořechy 150 g
nakrájená nahrubo
0.5 ČL
zlatý prášek lze vynechat

1 Troubu předehřejte na 120°C. Bílou čokoládu na dokončení dejte do pekáčku s nepřilnavým povrchem nebo do pekáčku z varného skla, rozprostřete a pečte 1–1,5 hodiny, aby zkaramelizovala – celkový čas záleží na troubě i množství čokolády a velikosti pekáčku. Během pečení potřebuje čokoláda co 10–15 minut promíchat, aby se nepřichytávala. Míchejte ji proto pěkně ode dna, čokoláda může během pečení lehce zrnit, ale kdykoli ji zamícháte, vždy zpět zjemní. Hotovou čokoládu posypte solí, přelijte ji na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout.

Na pekanové řezy zesilte troubu na 180°C. Čtvercovou formu o hraně 20 cm vyložte pečicím papírem. Vejce a cukr dejte do mísy a vyšlehejte do světlé pěny. Vmíchejte máslo a zbylé ingredience a promíchejte, jen aby se vše spojilo. Vlijte do připravené formy, uhlaďte a pečte 35–40 minut, aby vršek začal zlátnout a směs ztuhla. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

3 Dokončete. Zkaramelizovanou čokoládu nakrájejte nahrubo a dejte ji do misky. Smetanu a Baileys dejte do malého rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Směs přelijte přes čokoládu, nechte chvíli stát a poté míchejte, aby se všechna čokoláda rozpus- tila. Můžete jí i pomoci tyčovým mixérem. Vzniklou ganache vlijte do formy na upečený korpus a rozetřete. Než zcela ztuhne, dejte pekanové ořechy do misky, přidejte zlatý prach, máte-li jej, a promíchejte, aby se ořechy obalily. Potom jimi posypte připravený dezert, nechte vše vychladnout a ztuhnout a poté nakrájejte na řezy.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit