Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10344 kcal
Bílkoviny 187 g
Cukr 1024 g
Tuky 582 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

After Eight je značka anglických čokoládiček, lépe řečeno polštářků s mátovým fondánovým středem obaleným v hořké čokoládě. A tahle bábovka je jako jedna velká čokoládička. Zazáříte s ní na jakémkoli vánočním večírku, užijete si ji ale i jindy. After Eight je sladká tečka za náročným dnem a přesně taková tahle bábovka je!

Suroviny

Na čokoládové těsto
máslo 125 g
rozpuštěná + trocha na vymazání formy
kakao 75 g
holandského typu + trocha na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 250 g
jedlá soda 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.5 ČL
třtinový cukr 300 g
vejce 2 ks
zakysaná smetana 225 g
káva 150 ml
silná, studená
Na náplň
krémový sýr 250 g
např. žervé, lučina, philadephia…
žloutek 2 ks
škrob 2 PL
kukuřičný
krupicový cukr 50 g
mátový extrakt 2 ČL
Na dokončení
smetana 225 ml
ke šlehání
čokoláda 200 g
tmavá, nasekaná
zlatý sirup 1 PL
mátový extrakt 1 ČL
čokoláda mátová 6 ks
čokoládky na ozdobení
zlatý prášek na ozdobení (koupíte v cukrářských potřebách, ale můžete ho také vynechat)

1 Troubu předehřejte na 180°C a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte kakaem.

2 Do mísy prosejte mouku a kakao, přidejte jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl, cukr a promíchejte. V další míse prošlehejte vejce, máslo, zakysanou smetanu a kávu. Tekutou směs vlijte k sypké a promíchejte. Těsto rozprostřete do bábovkové formy.

3 Na náplň dejte všechny ingredience do mísy a krátce promíchejte. Pozor, ať nepřemícháte, sýr by pak mohl dělat neplechu. Směs pomocí lžíce naneste do středu těsta v bábovkové formě tak, aby byla po celém obvodu bábovky. Dejte ale pozor, ať se nedotýká formy. Formu s těstem dejte do trouby a pečte 45–50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyjměte, nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

4 Na dokončení dejte smetanu do malého rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Čokoládu, zlatý sirup a mátový extrakt dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvíli stát a poté míchejte, dokud se všechna čokoláda ve smetaně nerozpustí. Nechte zhruba 5 minut stát, aby poleva trochu ztuhla, a poté ji přelijte přes bábovku. Čokoládičky After Eight nalámejte na men- ší kousky, poklaďte jimi vršek bábovky a nechte vše zatuhnout. Na závěr poprašte zlatým práškem, pokud jej máte.

NĚCO NAVÍC
Recept bude skvěle fungovat i ve formě na biskupský chlebíček nebo v menší formě na toustový chleba.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit