0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10344 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 1024 g
Tuky 582 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

After Eight je značka anglických čokoládiček, lépe řečeno polštářků s mátovým fondánovým středem obaleným v hořké čokoládě. A tahle bábovka je jako jedna velká čokoládička. Zazáříte s ní na jakémkoli vánočním večírku, užijete si ji ale i jindy. After Eight je sladká tečka za náročným dnem a přesně taková tahle bábovka je!

Suroviny

Na čokoládové těsto
máslo 125 g
rozpuštěná + trocha na vymazání formy
kakao 75 g
holandského typu + trocha na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 250 g
jedlá soda 2 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.5 ČL
třtinový cukr 300 g
vejce 2 ks
zakysaná smetana 225 g
káva 150 ml
silná, studená
Na náplň
krémový sýr 250 g
např. žervé, lučina, philadephia…
žloutek 2 ks
škrob 2 PL
kukuřičný
krupicový cukr 50 g
mátový extrakt 2 ČL
Na dokončení
smetana 225 ml
ke šlehání
čokoláda 200 g
tmavá, nasekaná
zlatý sirup 1 PL
mátový extrakt 1 ČL
čokoláda mátová 6 ks
čokoládky na ozdobení
zlatý prášek na ozdobení (koupíte v cukrářských potřebách, ale můžete ho také vynechat)

1 Troubu předehřejte na 180°C a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte kakaem.

2 Do mísy prosejte mouku a kakao, přidejte jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl, cukr a promíchejte. V další míse prošlehejte vejce, máslo, zakysanou smetanu a kávu. Tekutou směs vlijte k sypké a promíchejte. Těsto rozprostřete do bábovkové formy.

3 Na náplň dejte všechny ingredience do mísy a krátce promíchejte. Pozor, ať nepřemícháte, sýr by pak mohl dělat neplechu. Směs pomocí lžíce naneste do středu těsta v bábovkové formě tak, aby byla po celém obvodu bábovky. Dejte ale pozor, ať se nedotýká formy. Formu s těstem dejte do trouby a pečte 45–50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyjměte, nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

4 Na dokončení dejte smetanu do malého rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Čokoládu, zlatý sirup a mátový extrakt dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvíli stát a poté míchejte, dokud se všechna čokoláda ve smetaně nerozpustí. Nechte zhruba 5 minut stát, aby poleva trochu ztuhla, a poté ji přelijte přes bábovku. Čokoládičky After Eight nalámejte na men- ší kousky, poklaďte jimi vršek bábovky a nechte vše zatuhnout. Na závěr poprašte zlatým práškem, pokud jej máte.

NĚCO NAVÍC
Recept bude skvěle fungovat i ve formě na biskupský chlebíček nebo v menší formě na toustový chleba.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit