Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.9/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10344 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 1024 g
Tuky 582 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

After Eight je značka anglických čokoládiček, lépe řečeno polštářků s mátovým fondánovým středem obaleným v hořké čokoládě. A tahle bábovka je jako jedna velká čokoládička. Zazáříte s ní na jakémkoli vánočním večírku, užijete si ji ale i jindy. After Eight je sladká tečka za náročným dnem a přesně taková tahle bábovka je!

Suroviny

Na čokoládové těsto
máslo 125 g
rozpuštěná + trocha na vymazání formy
kakao 75 g
holandského typu + trocha na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ½ ČL
třtinový cukr 300 g
vejce 2 ks
káva 150 ml
silná, studená
Na náplň
např. žervé, lučina, philadephia…
škrob 2 PL
kukuřičný
Na dokončení
smetana 225 ml
ke šlehání
tmavá, nasekaná
zlatý sirup 1 PL
čokoláda mátová 6 ks
čokoládky na ozdobení
zlatý prášek na ozdobení (koupíte v cukrářských potřebách, ale můžete ho také vynechat)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C a bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte kakaem.

2

Do mísy prosejte mouku a kakao, přidejte jedlou sodu, kypřicí prášek, sůl, cukr a promíchejte. V další míse prošlehejte vejce, máslo, zakysanou smetanu a kávu. Tekutou směs vlijte k sypké a promíchejte. Těsto rozprostřete do bábovkové formy.

3

Na náplň dejte všechny ingredience do mísy a krátce promíchejte. Pozor, ať nepřemícháte, sýr by pak mohl dělat neplechu. Směs pomocí lžíce naneste do středu těsta v bábovkové formě tak, aby byla po celém obvodu bábovky. Dejte ale pozor, ať se nedotýká formy.

4

Formu s těstem dejte do trouby a pečte 45–50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

5

Vyjměte, nechte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

6

Na dokončení dejte smetanu do malého rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Čokoládu, zlatý sirup a mátový extrakt dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvíli stát a poté míchejte, dokud se všechna čokoláda ve smetaně nerozpustí.

7

Nechte zhruba 5 minut stát, aby poleva trochu ztuhla, a poté ji přelijte přes bábovku. Čokoládičky After Eight nalámejte na men- ší kousky, poklaďte jimi vršek bábovky a nechte vše zatuhnout. Na závěr poprašte zlatým práškem, pokud jej máte.

NĚCO NAVÍC
Recept bude skvěle fungovat i ve formě na biskupský chlebíček nebo v menší formě na toustový chleba.

Foto: Ant Duncan, Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín