Vařené hovězí, brambory, zelenina a tatarka tvoří dohromady jednoduché, ale přitom krásně barevné a nutričně vyvážené jídlo. Talíř ukazuje porci pro ženu (35 let, 70 kg) se sedavým zaměstnáním, pravidelně sportující. Obsahuje 80 g masa (tj. cca 120 g v syrovém stavu), 250 g brambor, 5 g másla, 70 g fazolek, 100 g řepy, 20 g lupení a 25 g tatarky.
Suroviny
Postup
Maso zalijte v hrnci vodou, aby bylo potopené, přidejte očištěnou zeleninu v celku a kuličky pepře, malinko osolte, přiklopte a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň a zvolna vařte, aby maso změklo (cca 2,5 hodiny). Použijete-li tlakový hrnec, máte hotovo zhruba za 1 hodinu.
Nakrájené maso podávejte s bramborami zlehka omaštěnými máslem, fazolkami, řepou, salátovými listy a tatarkou s trochou pažitky.
NĚCO NAVÍC
Vývar, případně i vyvařenou zeleninu či zbylé maso uchovejte a použijte příště jako základ polévky.