Na paprice nemusí být jenom slepice či kuře, oblíbená omáčka sluší i hovězímu. Recept na typické české „řeznické“ jídlo, postavené na mase a poctivé omáčce pro nás připravila řeznice Zita Švihelová z Naše maso. Loje není třeba se bát – pod hovězí je ideální a dodá jídlu plnou chuť. A tady je její osvědčený recept na hovězí krk na paprice.
Suroviny
Postup
Hovězí krk svažte do válečku a důkladně osolte.
Smíchejte 1 lžíci uzené papriky se sladkou paprikou a tymiánem a maso v koření vyválejte. Pak v uzavřené nádobě nechte přes noc v chladu uležet, případně můžete maso zavakuovat.
Vyjměte maso z nádoby nebo vakua a nechte dojít pokojové teploty.
Na pánvi rozehřejte trochu hovězího loje a opečte na něm maso dohněda ze všech stran a odložte do pekáčku, v němž budete maso dusit.
Připravte základ na omáčku. Přidejte na pánev od masa ještě trochu loje a rozpalte jej. Pak dno pánve lehce zasypte kmínem.
Po minutě přidejte cibuli a opékejte ji do úplného zhnědnutí (nikoli však zčernání), když bude potřeba, podlijte troškou vody a nechte ji odpařit.
Přidejte česnek a krátce jej opečte. Přisypte cukr a nechte jej zkaramelizovat, pak vsypte lžičku sladké a uzené papriky a krátce (zhruba 1 minutu) restujte, aby paprika nezhořkla.
Přilijte konzervovaná rajčata, podlijte troškou vody a společně provařte.
Přilijte omáčku k masu do pekáčku, podlijte hovězím vývarem a duste asi 3 hodiny v troubě na 160 °C doměkka.
Mezitím připravte knedlíky. Do mísy od robota nasypte mouku a promíchejte ji se solí.
Pak do mouky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a nechte stát, aby droždí vzešlo.
Přidejte žloutek, zapněte robot na nízké otáčky a nechte vypracovat těsto (nebo vypracujte vařečkou).
Když se těsto odděluje od stěn nádoby, přidejte rohlík na kostičky a krátce zapracujte do těsta. Poprašte moukou, přikryjte mísu a nechte vykynout, trvá to 30–60 minut.
Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní desku, rozdělte na díly o 100 g. Vytvarujte malé šišky a nechte ještě krátce nakynout.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky do ní vložte tak, aby plavaly.
Vařte 15 minut, během vaření otáčejte. Pak vyjměte a okamžitě důkladně propíchejte, aby ze šišek odešla pára.
Před koncem dušení vložte do trouby vedle na mřížku plod papriky a opečte, až na paprice naskáčou černé puchýřky.
Pak vyjměte z trouby a vložte buď do sáčku, nebo uzavíratelné nádoby, aby se paprika zapařila.
Vyndejte pekáč s měkkým masem z trouby. Maso vyndejte a omáčku propasírujte, postavte na sporák a ještě ji o 1/3 zredukujte, aby byla hustší.
Spařenou papriku oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do omáčky (případně můžete servírovat i zvlášť, pokud třeba máte stolovníky, kterým by v omáčce vadila).
Vše ještě společně krátce povařte, podle chuti dosolte. Nakonec zašlehejte do omáčky máslo.
Podávejte se zakysanou smetanou, chilli nitkami podle chuti, lístky petrželky a knedlíky. Vhodnou přílohou jsou také těstoviny nebo dobrý chléb.