Boloňskou omáčku (ragù bolognese) máme spjatou spíše s těstovinami, ale krémová polentová kaše doladěná k labužnické dokonalosti s ní také tvoří neodolatelný pár.
Suroviny
Postup
Začněte omáčkou. Na středním ohni rozehřejte kastrol, vsypte pancettu a nechte ji pustit tuk. Přidejte mrkev, řapíkatý celer i cibuli a opékejte je doměkka (asi 10 minut). Pak přidejte oba druhy mletého masa. Opékejte je dohněda a rozbíjejte přitom hrudky. Poté podlijte vínem a krátce vše zprudka povařte. Vmíchejte rajčatové pyré i pastu, polovinu mléka, bobkový list a špetku muškátového oříšku, mírně osolte. Ztlumte oheň a směs jemně vařte aspoň 2 hodiny (klidně i 3—4). Přiklopte s mezírkou. Podle potřeby přilévejte po troškách zbývající mléko, a kdyby to nestačilo, tak ještě trošku odstáté vody. Když na konci dušení projedete vařečkou omáčku, měli byste krátce zahlédnout dno. Jezte s polentou, posypané parmazánem a ozdobené tymiánem.
Na polentu v rendlíku s těžkým dnem přiveďte k varu mléko a máslo s vodou. Vmíchejte 1–1,5 lžičky soli. Poté za stálého míchání metlou postupně vsypávejte polentu. Ztlumte oheň na velmi mírný, zakryjte a vařte minimálně 30 minut, aby byla polenta pěkně krémová a máslo se vstřebalo. Občas promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Pak odstavte, vmíchejte parmazán a případně dosolte.