Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Boloňská omáčka s extra krémovou polentou

4.3/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3579 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 292 g
Tuky 193 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boloňskou omáčku (ragù bolognese) máme spjatou spíše s těstovinami, ale krémová polentová kaše doladěná k labužnické dokonalosti s ní také tvoří neodolatelný pár.

Suroviny

Na omáčku
nadrobno
mrkev 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 1 řapík
nadrobno
nadrobno
suché
rajčatová passata - pyré 400 ml
rajčatová pasta 1 PL
mléko 150 ml
sůl
tymián
Na extra krémovou polentu
mléko 320 ml
voda 1 l
sůl
krupice kukuřičná 160 g
raději ne instantní
nastrouhaný najemno + k podávání

Postup

1

Začněte omáčkou. Na středním ohni rozehřejte kastrol, vsypte pancettu a nechte ji pustit tuk. Přidejte mrkev, řapíkatý celer i cibuli a opékejte je doměkka (asi 10 minut). Pak přidejte oba druhy mletého masa. Opékejte je dohněda a rozbíjejte přitom hrudky. Poté podlijte vínem a krátce vše zprudka povařte. Vmíchejte rajčatové pyré i pastu, polovinu mléka, bobkový list a špetku muškátového oříšku, mírně osolte. Ztlumte oheň a směs jemně vařte aspoň 2 hodiny (klidně i 3—4). Přiklopte s mezírkou. Podle potřeby přilévejte po troškách zbývající mléko, a kdyby to nestačilo, tak ještě trošku odstáté vody. Když na konci dušení projedete vařečkou omáčku, měli byste krátce zahlédnout dno. Jezte s polentou, posypané parmazánem a ozdobené tymiánem.

2

Na polentu v rendlíku s těžkým dnem přiveďte k varu mléko a máslo s vodou. Vmíchejte 1–1,5 lžičky soli. Poté za stálého míchání metlou postupně vsypávejte polentu. Ztlumte oheň na velmi mírný, zakryjte a vařte minimálně 30 minut, aby byla polenta pěkně krémová a máslo se vstřebalo. Občas promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Pak odstavte, vmíchejte parmazán a případně dosolte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín