Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
Boloňská omáčka s extra krémovou polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Boloňská omáčka s extra krémovou polentou

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3579 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 292 g
Tuky 193 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Boloňskou omáčku (ragù bolognese) máme spjatou spíše s těstovinami, ale krémová polentová kaše doladěná k labužnické dokonalosti s ní také tvoří neodolatelný pár.

Suroviny

Na omáčku
nadrobno
mrkev 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 1 řapík
nadrobno
nadrobno
suché
rajčatová passata - pyré 400 ml
rajčatová pasta 1 PL
mléko 150 ml
sůl
tymián
Na extra krémovou polentu
mléko 320 ml
voda 1 l
sůl
krupice kukuřičná 160 g
raději ne instantní
nastrouhaný najemno + k podávání

Postup

1

Začněte omáčkou. Na středním ohni rozehřejte kastrol, vsypte pancettu a nechte ji pustit tuk. Přidejte mrkev, řapíkatý celer i cibuli a opékejte je doměkka (asi 10 minut). Pak přidejte oba druhy mletého masa. Opékejte je dohněda a rozbíjejte přitom hrudky. Poté podlijte vínem a krátce vše zprudka povařte. Vmíchejte rajčatové pyré i pastu, polovinu mléka, bobkový list a špetku muškátového oříšku, mírně osolte. Ztlumte oheň a směs jemně vařte aspoň 2 hodiny (klidně i 3—4). Přiklopte s mezírkou. Podle potřeby přilévejte po troškách zbývající mléko, a kdyby to nestačilo, tak ještě trošku odstáté vody. Když na konci dušení projedete vařečkou omáčku, měli byste krátce zahlédnout dno. Jezte s polentou, posypané parmazánem a ozdobené tymiánem.

2

Na polentu v rendlíku s těžkým dnem přiveďte k varu mléko a máslo s vodou. Vmíchejte 1–1,5 lžičky soli. Poté za stálého míchání metlou postupně vsypávejte polentu. Ztlumte oheň na velmi mírný, zakryjte a vařte minimálně 30 minut, aby byla polenta pěkně krémová a máslo se vstřebalo. Občas promíchejte, aby se nepřichytila ke dnu. Pak odstavte, vmíchejte parmazán a případně dosolte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?
  • Soutěže

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč