Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tafelspitz čili tabulová špička
Tafelspitz čili tabulová špička
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tafelspitz čili tabulová špička

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6185 kcal
Bílkoviny 281 g
Sacharidy 214 g
Tuky 493 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tafelspitz čili tabulová špička je přímo vyhlášený pokrm rakouské kuchyně. Proto jsme vyšli z receptury jiné rakouské legendy – věhlasného vídeňského restaurantu Plachutta.

Suroviny

Na tafelspitz
libeček 1 snítka
cibule ½ ks
neoloupaná, opečená na řezu dohněda
pepř 5 kuliček
černý
kořenová zelenina 150 g
mrkev, žlutá mrkev či pastinák, celer – ve stejném poměru, vše oloupané
pórek ¼ ks
sůl
Na opékané brambory
uvařené ve slupce a oloupané (mohou se smažit i nepředvařené, jsou-li moc rozpadavé)
rostlinný olej 40 g
chuťově neutrální
nakrájená nadrobno
sůl
Na krémový špenát
listový
vývar hovězí 180 ml
horký
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
drcený (podle chuti)
hnědé máslo – na velmi mírném ohni zahřívejte máslo asi 4 minuty, dokud nezíská oříškově hnědý odstín
Na jablečný křen
jablko 200 g
kyselkavé, oloupané a zbavené jádřince
křen 15 g
čerstvý, nastrouhaný najemno (podle chuti a ostrosti křenu)
rostlinný olej 1 ČL
sůl 1 špetka
Na pažitkovou omáčku
zbavený kůrky
mléko 200 ml
vejce 1 ks
vařené – bílek a žloutek po uvaření oddělené
syrový
sůl
pepř bílý
mletý
jablečný ocet 1 ČL
podle chuti
hořčice 2 ČL
estragonová
rostlinný olej 200 ml
chuťově neutrální
pažitka 1 PL
nadrobno nakrájená + na ozdobení

Postup

1

Maso omyjte teplou vodou a nechte okapat. V přiměřeně velkém hrnci přiveďte k varu vodu, vložte maso, přidejte libeček, cibuli a pepř. Mírným varem táhněte cca 2–2,5 hodiny, průběžně odstraňujte pěnu a jiné nečistoty. Asi hodinu před koncem varu přidejte kořenovou zeleninu a pórek, osolte. Uvařené maso potom vyjměte z vývaru. Maso nakrájejte na cca 1–1,5 cm silné plátky proti vláknu.

2

Zatímco se maso vaří, nachystejte si přílohy – viz níže. Maso pak podávejte s uvedenými přílohami a trochou zeleniny a čerstvou pažitkou.

3

Vychladlé brambory nastrouhejte nahrubo. V pánvi rozehřejte polovinu oleje, zpěňte na něm cibuli, přesuňte ji na talířek a pánev očistěte papírovou utěrkou. Rozehřejte v ní zbývající olej, vsypte nastrouhané brambory, osolte je a za častého promíchávání opečte dokřupava. Ke konci vmíchejte cibuli.

4

Špenát spařte v horké vodě a důkladně z něj vymačkejte vodu, nakrájejte ho (nahrubo nebo najemno, podle toho, jak ho máte raději). V rendlíku rozpusťte máslo, krátce na něm opečte mouku (aby se nezabarvila). Zalijte horkým vývarem, velmi dobře promíchejte a nechte 5 minut vařit. Je-li třeba, protřete přes jemné síto. Špenát promíchejte s moučnou kašičkou, krátce povařte. Osolte, opepřete a ochuťte česnekem, vmíchejte hnědé máslo. Podle potřeby dolaďte konzistenci vývarem.

5

Na jablečný křen nastrouhejte jablka najemno a ihned promíchejte s citronovou šťávou. Vmíchejte ostatní suroviny.

6

Na pažitkovou omáčku chléb namočte do mléka a pak vymačkejte. Vařený žloutek, syrový žloutek, namočený chléb, sůl, bílý pepř a ocet i hořčici podle chuti rozmixujte v robotu nebo tyčovým mixérem. Pak po troškách přilévejte studený olej a dobře promixujte, podobně jako když děláte majonézu. Vařený bílek nakrájejte nadrobno, přidejte do omáčky, promíchejte balonovou metlou, už nemixujte! Těsně před podáváním vmíchejte pažitku (omáčka bez pažitky vydrží několik dní v chladničce), trochou pažitky můžete omáčku i posypat.

NĚCO NAVÍC
Vývar se obvykle podává jako první chod. Součástí tabule bývá také morek z kostí, upravený ve vývaru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč