Rychlovka, kterou můžete servírovat za 30 minut? Stir fry je v tomto případě sázka na jistotu! Rychle orestované maso se zeleninou, pikantní omáčka a rýže vám během hektického pracovního týdne vám po návratu z práce zaručeně vytrhne trn z paty.
Suroviny
Postup
Maso zbavte případných blan a nakrájejte přes vlákno na tenké nudličky. Rozmíchejte v misce přísady na marinádu, přidejte 2 lžíce vody a vložte maso. Dobře promíchejte, aby se maso zcela obalilo.
Zatímco se maso marinuje, připravte si zbylé přísady, při vaření už pak jde vše velmi rychle. Nakrájejte oloupaný zázvor na tenké nudličky, cibuli na kolečka, u jarní cibulky nakrájejte bílé konce na kolečka a zelené natě překrájejte na delší kousky našikmo. Česnek nasekejte najemno.
Smíchejte suroviny na omáčku kromě sezamového oleje – do pánve přijde až nakonec, aby dodal chuť.
Rozpalte hlubokou pánev (ideálně wok) a přilijte do ní olej. Smažte maso po dávkách, aby bylo křupavé, a odkládejte stranou. Jakmile je maso orestované, přilijte trošku oleje, vsypte cibuli, nakrájené spodní konce jarních cibulek a zázvor a restujte několik minut, aby zelenina změkla. Pak přidejte česnek a opékejte ještě minutu.
Vraťte do pánve maso a zelené natě jarních cibulek a zhruba minutu restujte a míchejte. Následně přilijte omáčku a společně míchejte a prohřívejte již na nižším plameni. Na závěr přidejte do pánve sezamový olej a naposledy krátkým promícháním spojte. Podávejte
s jasmínovou rýží.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte skutečný hluboký wok, můžete vyzkoušet metodu asijských kuchařů, kteří na dno rozpálené pánve vlijí vyšší vrstvu oleje a hovězí nudličky v něm ponořené najednou bleskurychle osmaží. Pak maso vyndají, olej slijí a na pánvi nechají jen malou trošku na zeleninu. (Uchovaný olej později použijí na jiné vaření.) Díky tomuto kroku je maso ještě křupavější.