Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Stir fry s hovězím a jarní cibulkou
Stir fry s hovězím a jarní cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Stir fry s hovězím a jarní cibulkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Po 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1486 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 146 g
Tuky 48 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlovka, kterou můžete servírovat za 30 minut? Stir fry je v tomto případě sázka na jistotu! Rychle orestované maso se zeleninou, pikantní omáčka a rýže vám během hektického pracovního týdne vám po návratu z práce zaručeně vytrhne trn z paty.

Suroviny

vyzrálý hovězí steak (flank steak)
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný
jarní cibulka 8 ks
6–8 dle tloušťky
česnek 3 stroužky
2–3 dle velikosti
rostlinný olej
neutrální chuti, na restování
rýže jasmínová
hotová, k podávání
Na marinádu
škrob 1 PL
kukuřičný
sójová omáčka 1 PL
ústřicová omáčka 2 PL
pepř
čerstvě mletý
Na omáčku
ústřicová omáčka 2 PL
sriracha 1 PL
nebo třtinový či palmový
šao-sing (lze nahradit suchým sherry či japonským vínem na vaření mirin - používáte-li sladší mirin, vynechte cukr
sezamový olej 2 ČL

Postup

1

Maso zbavte případných blan a nakrájejte přes vlákno na tenké nudličky. Rozmíchejte v misce přísady na marinádu, přidejte 2 lžíce vody a vložte maso. Dobře promíchejte, aby se maso zcela obalilo.

2

Zatímco se maso marinuje, připravte si zbylé přísady, při vaření už pak jde vše velmi rychle. Nakrájejte oloupaný zázvor na tenké nudličky, cibuli na kolečka, u jarní cibulky nakrájejte bílé konce na kolečka a zelené natě překrájejte na delší kousky našikmo. Česnek nasekejte najemno.

3

Smíchejte suroviny na omáčku kromě sezamového oleje – do pánve přijde až nakonec, aby dodal chuť.

4

Rozpalte hlubokou pánev (ideálně wok) a přilijte do ní olej. Smažte maso po dávkách, aby bylo křupavé, a odkládejte stranou. Jakmile je maso orestované, přilijte trošku oleje, vsypte cibuli, nakrájené spodní konce jarních cibulek a zázvor a restujte několik minut, aby zelenina změkla. Pak přidejte česnek a opékejte ještě minutu.

5

Vraťte do pánve maso a zelené natě jarních cibulek a zhruba minutu restujte a míchejte. Následně přilijte omáčku a společně míchejte a prohřívejte již na nižším plameni. Na závěr přidejte do pánve sezamový olej a naposledy krátkým promícháním spojte. Podávejte
s jasmínovou rýží.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte skutečný hluboký wok, můžete vyzkoušet metodu asijských kuchařů, kteří na dno rozpálené pánve vlijí vyšší vrstvu oleje a hovězí nudličky v něm ponořené najednou bleskurychle osmaží. Pak maso vyndají, olej slijí a na pánvi nechají jen malou trošku na zeleninu. (Uchovaný olej později použijí na jiné vaření.) Díky tomuto kroku je maso ještě křupavější.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín