Jemnost líček hned tak něco nepřekoná. Měkčí maso byste opravdu hledali marně. Inspirovali jsme se francouzskou kuchyní a podusili je s pastinákem a hruškami, výsledek je víc než delikátní!
Suroviny
Postup
Fazole den předem propláchněte a namočte v míse do studené vody.
Maso poprašte moukou smíchanou s trochou soli a pepře. V hlubokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje na středním až silném ohni a opečte maso ze všech stran dohněda. Vyjměte a dejte stranou, pak vlijte zbývající olej a vsypte cibuli, opékejte ji 10 minut doměkka a dozlatova.
Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Do kastrolu k cibuli vlijte hruškovou či ananasovou šťávu a ocet, přiveďte k varu a nechte pár minut bublat, zatímco budete obracečkou odškrabovat přípečky. Do kastrolu přilijte vývar, vložte bylinky a vsypte scezené fazole, prohřejte k varu a povařte 15 minut. Poté vložte do tekutiny maso, přiklopte a přesuňte kastrol do trouby na 2 hodiny.
Na konci pečení do obsahu kastrolu vmíchejte pastinák a pečte přiklopené dalších 30 minut. Odklopte, vmíchejte hrušky a dopékejte bez poklice 45 minut, aby maso a fazole pořádně změkly a tekutina zmenšila objem a mírně zhoustla. Dolaďte solí, pepřem a octem. Jako příloha se hodí bramborová kaše či šťouchané brambory i čerstvé pečivo.
NĚCO NAVÍC
Namísto líček lze použít 600–750 g libovějšího vepřového ramínka, nakrájeného na cca 5cm kostky.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.