Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory
Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5935 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 320 g
Tuky 387 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční pečené vepřové koleno vcelku může vzbuzovat respekt, ale ve formě ossobucca, tedy po nařezaní na plátky, si na něj troufne i začátečník. Kost uvnitř dodává extra chuť, maso je bohaté na kolagen, šťavnaté a lahodné. Maso měkké jako dort jsme doplnili oblíbenými šťouchanými bramborami. Nevynechte křenovou gremolatu, dodá pokrmu nečekaný švih.

Suroviny

olivový olej 3 PL
přeseknuté i s kostí uvnitř (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
na kostičky
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté
česnek 3 stroužky
nadrobno
vývar kuřecí 250 ml
Na gremolatu
petrželka 1 hrst
nadrobno nasekaná
jemně nastrouhaná
křen 2 PL
jemně nastrouhaný (nebo podle chuti)
Na šťouchané brambory
varného typu B
sůl
kapusta 6 listů
bez tuhých řapíků, nakrájené na proužky
+ 1 lžíce navíc
mléko 80 ml
na kostičky, nebo slanina, na kostičky
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcené

Postup

1

Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozehřejte olivový olej. Plátky masa osolte, opepřete a opečte dohněda. Pak vyjměte a dejte stranou. Vsypte do hrnce nakrájenou cibuli, mrkev, celer, tymián a bobkový list a zvolna opékejte dozlatova. Pokud se zelenina přichytává, podlijte troškou vína, nechte odpařit a pokračujte v opékání. Nakonec přidejte česnek a ještě 1–2 minuty opékejte.

2

Vlijte všechno víno a seškrabte ze dna přípečky. Vařte, dokud se zhruba polovina vína neodpaří. Přilijte vývar, rajčata a vraťte do hrnce plátky masa. Přiklopené duste cca 2 hodiny, až je maso úplně měkké (dusit můžete i v troubě na 150°C). Občas zkontrolujte, zda je v hrnci dost tekutiny a případně dolijte trochu vývaru nebo vody.

3

Před koncem dušení připravte přílohu. Oloupané brambory vařte ve velkém množství osolené vody. Ke konci vaření, kdy už jsou brambory měkké, přidejte nakrájenou kapustu a vařte asi 2 minuty do změknutí kapusty. Vyberte z povrchu hrnce děrovanou lžící do cedníku kapustu a prolijte ji ledovou vodou, aby zůstala zelená a nechte ji dobře okapat. Pak slijte brambory, přidejte do nich máslo a mléko a rozšťouchejte je.

4

V pánvi rozpalte lžíci másla a přidejte pancettu či slaninu, vsypte cibuli a opečte dozlatova. Přihoďte okapanou kapustu, chviličku opékejte, pak přidejte drcený česnek a opékejte ještě 1–2 minuty. Směs cibulky, kapusty a pancetty zapracujte do horkých šťouchaných brambor.

5

Na gremolatu smíchejte nasekanou petrželku, citronovou kůru a křen. Nandejte na talíř šťouchané brambory s kapustou, na ně posaďte plátek ossobucca, polijte omáčkou a posypte gremolatou.

NĚCO NAVÍC
O nařezání kolena na plátky požádejte svého řezníka. Z předního kolena získáte menší, o něco libovější pravidelné kousky a pro čtyři osoby budete patrně potřebovat víc než čtyři – maso se hodně stáhne. Plátky ze zadního kolena bývají naopak poměrně velké a je na nich více masa i tuku. Tukovou vrstvu na mase ponechte, drží plátky pěkně pohromadě, lepší je sundat ji až na talíři.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!
  • Zajímavosti

Vychutnejte si královské limitky v průběhu celého léta!

Na trhu se díky velké oblibě s přehledem drží již od 70. let minulého století, kdy jej světu poprvé představil kalifornský franšízant Al Bernardin. Pro svou popularitu a vynikající chuť exceloval dokonce i v ikonickém filmovém trháku Pulp...