0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory

Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové ossobuco s křenovou gremolatou a šťouchanými brambory

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5935 kcal
Bílkoviny 211 g
Sacharidy 320 g
Tuky 387 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční pečené vepřové koleno vcelku může vzbuzovat respekt, ale ve formě ossobucca, tedy po nařezaní na plátky, si na něj troufne i začátečník. Kost uvnitř dodává extra chuť, maso je bohaté na kolagen, šťavnaté a lahodné. Maso měkké jako dort jsme doplnili oblíbenými šťouchanými bramborami. Nevynechte křenovou gremolatu, dodá pokrmu nečekaný švih.

Suroviny

olivový olej 3 PL
vepřové koleno 6 plátků
přeseknuté i s kostí uvnitř (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
na kostičky
řapíkatý celer 2 ks
na kostičky
tymián 2 snítky
lístky odrhnuté
bobkový list 1 ks
česnek 3 stroužky
nadrobno
vývar kuřecí 250 ml
konzervovaná rajčata krájená 400 g
1 konzerva
Na gremolatu
petrželka 1 hrst
nadrobno nasekaná
citronová kůra 1 PL
jemně nastrouhaná
křen 2 PL
jemně nastrouhaný (nebo podle chuti)
Na šťouchané brambory
brambory 800 g
varného typu B
sůl
kapusta 6 listů
bez tuhých řapíků, nakrájené na proužky
máslo 80 g
+ 1 lžíce navíc
mléko 80 ml
na kostičky, nebo slanina, na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcené

Postup

1

Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozehřejte olivový olej. Plátky masa osolte, opepřete a opečte dohněda. Pak vyjměte a dejte stranou. Vsypte do hrnce nakrájenou cibuli, mrkev, celer, tymián a bobkový list a zvolna opékejte dozlatova. Pokud se zelenina přichytává, podlijte troškou vína, nechte odpařit a pokračujte v opékání. Nakonec přidejte česnek a ještě 1–2 minuty opékejte.

2

Vlijte všechno víno a seškrabte ze dna přípečky. Vařte, dokud se zhruba polovina vína neodpaří. Přilijte vývar, rajčata a vraťte do hrnce plátky masa. Přiklopené duste cca 2 hodiny, až je maso úplně měkké (dusit můžete i v troubě na 150°C). Občas zkontrolujte, zda je v hrnci dost tekutiny a případně dolijte trochu vývaru nebo vody.

3

Před koncem dušení připravte přílohu. Oloupané brambory vařte ve velkém množství osolené vody. Ke konci vaření, kdy už jsou brambory měkké, přidejte nakrájenou kapustu a vařte asi 2 minuty do změknutí kapusty. Vyberte z povrchu hrnce děrovanou lžící do cedníku kapustu a prolijte ji ledovou vodou, aby zůstala zelená a nechte ji dobře okapat. Pak slijte brambory, přidejte do nich máslo a mléko a rozšťouchejte je.

4

V pánvi rozpalte lžíci másla a přidejte pancettu či slaninu, vsypte cibuli a opečte dozlatova. Přihoďte okapanou kapustu, chviličku opékejte, pak přidejte drcený česnek a opékejte ještě 1–2 minuty. Směs cibulky, kapusty a pancetty zapracujte do horkých šťouchaných brambor.

5

Na gremolatu smíchejte nasekanou petrželku, citronovou kůru a křen. Nandejte na talíř šťouchané brambory s kapustou, na ně posaďte plátek ossobucca, polijte omáčkou a posypte gremolatou.

NĚCO NAVÍC
O nařezání kolena na plátky požádejte svého řezníka. Z předního kolena získáte menší, o něco libovější pravidelné kousky a pro čtyři osoby budete patrně potřebovat víc než čtyři – maso se hodně stáhne. Plátky ze zadního kolena bývají naopak poměrně velké a je na nich více masa i tuku. Tukovou vrstvu na mase ponechte, drží plátky pěkně pohromadě, lepší je sundat ji až na talíři.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč