Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové ledvinky na cibulce
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 90 minut Snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 904 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 21 g
Tuky 41 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vnitřnosti patří k levným kouskům masa a jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek. Příprava ledvinek vyžaduje trochu času, základem je pořádné očištění. Omáčku můžete vylepšit i tak, že do základu přidáte vyškvařit trochu nakrájené slaniny. Kromě rýže k ledvinkám můžete podávat knedlíky, a to houskové nebo kynuté.

Suroviny

na namáčení
vepřové sádlo 1 PL
nebo řepkový olej
nakrájená nadrobno
kmín 1 ČL
celý
sůl
pepř
čerstvě mletý
nové koření 2 kuličky
vývar zeleninový
vroucí nebo vařící voda, podle potřeby
petrželka
čerstvá, hladkolistá, na ozdobení
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Ledvinky odblaňte, naplocho rozřízněte ostrým nožem a vykrojte močovody s tukem, musí zůstat jen čisté maso. Pak nakrájejte na cca 3 mm silné nudličky nebo na 1–1,5centimetrové kostičky. Důkladně propláchněte studenou vodou a pak je namočte aspoň na 2–3 hodiny do mléka. Potom je opět několikrát propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
 

2

V kastrolu či rendlíku na středním ohni opečte na tuku cibuli s kmínem skoro do světle zlatova, vložte okapané ledvinky, opečte, opepřete (nesolte, v této fázi by ztvrdly), přidejte nové koření a zalijte trochou vroucího vývaru nebo vody. Pod poklicí duste asi 30 minut, občas zamíchejte, podle potřeby dolévejte vroucí vývar či vodu.

3

Když jsou ledvinky téměř měkké, nechte vydusit šťávu, zaprašte moukou a opražte. Zalijte vlažnou vodou, aby vznikla řidší šťáva, a duste ledvinky ještě asi 15 minut. Osolte, podávejte ozdobené petrželkou a s rýží.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/12

Apetit magazín