Vnitřnosti patří k levným kouskům masa a jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek. Příprava ledvinek vyžaduje trochu času, základem je pořádné očištění. Omáčku můžete vylepšit i tak, že do základu přidáte vyškvařit trochu nakrájené slaniny. Kromě rýže k ledvinkám můžete podávat knedlíky, a to houskové nebo kynuté.
Suroviny
Postup
Ledvinky odblaňte, naplocho rozřízněte ostrým nožem a vykrojte močovody s tukem, musí zůstat jen čisté maso. Pak nakrájejte na cca 3 mm silné nudličky nebo na 1–1,5centimetrové kostičky. Důkladně propláchněte studenou vodou a pak je namočte aspoň na 2–3 hodiny do mléka. Potom je opět několikrát propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.
V kastrolu či rendlíku na středním ohni opečte na tuku cibuli s kmínem skoro do světle zlatova, vložte okapané ledvinky, opečte, opepřete (nesolte, v této fázi by ztvrdly), přidejte nové koření a zalijte trochou vroucího vývaru nebo vody. Pod poklicí duste asi 30 minut, občas zamíchejte, podle potřeby dolévejte vroucí vývar či vodu.
Když jsou ledvinky téměř měkké, nechte vydusit šťávu, zaprašte moukou a opražte. Zalijte vlažnou vodou, aby vznikla řidší šťáva, a duste ledvinky ještě asi 15 minut. Osolte, podávejte ozdobené petrželkou a s rýží.