Zabijačkový guláš dušený v troubě je tradiční zabijačkové jídlo, do kterého se zužitkují především vnitřnosti. Ale také tučnější část plece. Bránice chrání maso před vysušením a během pečení se postupně v guláši rozplyne a dodá mu ještě lepší chuť a tuk. Zabijačkový guláš je nejlepší s plátkem čerstvého chleba.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte maso, ledvinky, kmín, česnek a opečte, aby se maso zatáhlo.
Maso poprašte mletou paprikou, promíchejte a ihned podlijte trochou piva a vývaru z ovaru. Osolte, maso překryjte bránicí (pokud ji nemáte, přikryjte kastrol poklicí) a vložte do trouby. Pečte 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte, ale nechte bránici vyčnívat z tekutiny, aby se pěkně vypekla.
Když je maso měkké, přidejte pokrájená játra, mozeček a také uvařené srdce z ovaru. Podle potřeby podlijte a dopečte doměkka; trvá to asi 15–20 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a rozemnutou sušenou majoránkou.
Podávejte posypané cibulí a čerstvou majoránkou, chcete-li s chlebem.
NĚCO NAVÍC
Bránici neboli vepřovou síťku si objednejte předem u svého řezníka, stejně jako maso, vepřovou krev a vnitřnosti.