0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zabijačkový guláš dušený v troubě

Zabijačkový guláš dušený v troubě
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zabijačkový guláš dušený v troubě

2.9 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2130 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 67 g
Tuky 122 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bránice chrání maso před vysušením a během pečení se postupně v guláši rozplyne a dodá mu ještě lepší chuť a tuk.

Suroviny

vepřová plec 400 g
omytá, osušená a nakrájená na kostky
vepřové sádlo 1 PL
cibule 3 ks
velké, najemno
česnek 1 stroužek
nasekaný
paprika sladká 1 PL
mletá
ledvinky vepřové 200 g
očištěné a odblané, na nudličky (můžete je předem namočit do mléka)
kmín 1 špetka
drcený
sůl
pepř mletý
vývar
na podlévání
pivo světlé
na podlévání
játra vepřová 200 g
očištěná a pokrájená
mozeček vepřový 100 g
odblaněný a nakrájený
1 ks
vepřová bránice (viz Něco navíc)
srdce vepřové 100 g
uvařené z ovaru, na nudličky
majoránka (drhnutá) 2 PL
rozemnutá + čerstvá na ozdobu
cibule 1 ks
na kolečka, k podávání
chleba
k podávání

1 Troubu předehřejte na 160 °C. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte na něm cibuli do světle zlaté barvy. Přidejte maso, ledvinky, kmín, česnek a opečte, aby se maso zatáhlo.

2 Maso poprašte mletou paprikou, promíchejte a ihned podlijte trochou piva a vývaru z ovaru. Osolte, maso překryjte bránicí (pokud ji nemáte, přikryjte kastrol poklicí) a vložte do trouby. Pečte 1,5–2 hodiny a podle potřeby občas podlijte, ale nechte bránici vyčnívat z tekutiny, aby se pěkně vypekla.

3 Když je maso měkké, přidejte pokrájená játra, mozeček a také uvařené srdce z ovaru. Podle potřeby podlijte a dopečte doměkka; trvá to asi 15–20 minut. Nakonec dochuťte solí, pepřem a rozemnutou sušenou majoránkou.

4 Podávejte posypané cibulí a čerstvou majoránkou, chcete-li s chlebem.

NĚCO NAVÍC
Bránici neboli vepřovou síťku si objednejte předem u svého řezníka, stejně jako maso, vepřovou krev a vnitřnosti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit