Dušené telecí ledvinky

Dušené telecí ledvinky

1 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3753 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 188 g
Tuky 221 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podávejte s rýží, ale můžete si je labužnicky vychutnat i s jemným žemlovým knedlíkem nebo jen tak s křupavou houskou.

Suroviny

ledvinky telecí 1 kg
cibule 6 ks
nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 100 g
vývar hovězí 1 l
kmín špetka
sádlo 150 g

1 Telecí ledvinky řádně očistěte a nakrájejte na proužky. Vhoďte je do vroucí vody a po 2 minutách sceďte.

2 V hrnci rozehřejte 2 lžíce sádla a opečte na něm dozlatova cibuli. Přidejte ledvinky a opékejte je asi 5 minut, aby se povrch zatáhl. Pak osolte, opepřete, přidejte špetku drceného kmínu, zalijte vývarem a duste doměkka asi 30 minut.

3 Na 100 g rozehřátého sádla vsypte mouku a míchejte, až zpění a zesvětlá. Takto připravenou jíškou zahustěte omáčku a provařte 15–20 minut. Nakonec případně dochuťte solí a pepřem.

JAK LEDVINKY OČISTIT

  • Základní čištění. Nařízněte tukový obal a ledvinky z něj vyloupněte. Pak je odblaňte. Obraťte, nařízněte u hlavního močovodu a vyřízněte paprskovitě se rozbíhající kanálky.
  • Pro krátké vaření. Pokud budete ledvinky připravovat jen krátce, důkladně je zbavte pachu po močovině. V uzavíratelné nádobě je zalijte mlékem tak, aby byly potopené. Nechte je v chladu máčet alespoň 2 hodiny. Pak vyperte pod tekoucí vodou a osušte.
  • Pro delší vaření. Budou-li se ledvinky dusit nebo vařit delší dobu, stačí je krátce spařit. Očištěné ledvinky vhoďte na 1–2 minuty do vroucí vody. Pak je sceďte a osušte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit