Podávejte s rýží, ale můžete si je labužnicky vychutnat i s jemným žemlovým knedlíkem nebo jen tak s křupavou houskou.
Suroviny
ledvinky telecí
1
kg
cibule
6
ks
nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká
100
g
vývar hovězí
1
l
kmín
špetka
sádlo
150
g
Postup
1
Telecí ledvinky řádně očistěte a nakrájejte na proužky. Vhoďte je do vroucí vody a po 2 minutách sceďte.
2
V hrnci rozehřejte 2 lžíce sádla a opečte na něm dozlatova cibuli. Přidejte ledvinky a opékejte je asi 5 minut, aby se povrch zatáhl.
3
Pak osolte, opepřete, přidejte špetku drceného kmínu, zalijte vývarem a duste doměkka asi 30 minut.
4
Na 100 g rozehřátého sádla vsypte mouku a míchejte, až zpění a zesvětlá. Takto připravenou jíškou zahustěte omáčku a provařte 15–20 minut. Nakonec případně dochuťte solí a pepřem.
JAK LEDVINKY OČISTIT
- Základní čištění. Nařízněte tukový obal a ledvinky z něj vyloupněte. Pak je odblaňte. Obraťte, nařízněte u hlavního močovodu a vyřízněte paprskovitě se rozbíhající kanálky.
- Pro krátké vaření. Pokud budete ledvinky připravovat jen krátce, důkladně je zbavte pachu po močovině. V uzavíratelné nádobě je zalijte mlékem tak, aby byly potopené. Nechte je v chladu máčet alespoň 2 hodiny. Pak vyperte pod tekoucí vodou a osušte.
- Pro delší vaření. Budou-li se ledvinky dusit nebo vařit delší dobu, stačí je krátce spařit. Očištěné ledvinky vhoďte na 1–2 minuty do vroucí vody. Pak je sceďte a osušte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Výběr pro milovníky poctivé porce masa(42 receptů )