Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3753 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 188 g
Tuky 221 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podávejte s rýží, ale můžete si je labužnicky vychutnat i s jemným žemlovým knedlíkem nebo jen tak s křupavou houskou.

Související recepty

Suroviny

nadrobno
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar hovězí 1 l
kmín špetka
sádlo 150 g

Postup

1

Telecí ledvinky řádně očistěte a nakrájejte na proužky. Vhoďte je do vroucí vody a po 2 minutách sceďte.

2

V hrnci rozehřejte 2 lžíce sádla a opečte na něm dozlatova cibuli. Přidejte ledvinky a opékejte je asi 5 minut, aby se povrch zatáhl.

3

Pak osolte, opepřete, přidejte špetku drceného kmínu, zalijte vývarem a duste doměkka asi 30 minut.

4

Na 100 g rozehřátého sádla vsypte mouku a míchejte, až zpění a zesvětlá. Takto připravenou jíškou zahustěte omáčku a provařte 15–20 minut. Nakonec případně dochuťte solí a pepřem.

JAK LEDVINKY OČISTIT

  • Základní čištění. Nařízněte tukový obal a ledvinky z něj vyloupněte. Pak je odblaňte. Obraťte, nařízněte u hlavního močovodu a vyřízněte paprskovitě se rozbíhající kanálky.
  • Pro krátké vaření. Pokud budete ledvinky připravovat jen krátce, důkladně je zbavte pachu po močovině. V uzavíratelné nádobě je zalijte mlékem tak, aby byly potopené. Nechte je v chladu máčet alespoň 2 hodiny. Pak vyperte pod tekoucí vodou a osušte.
  • Pro delší vaření. Budou-li se ledvinky dusit nebo vařit delší dobu, stačí je krátce spařit. Očištěné ledvinky vhoďte na 1–2 minuty do vroucí vody. Pak je sceďte a osušte.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín