0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Telecí ledvinky s omáčkou z hrubozrnné hořčice

Telecí ledvinky s omáčkou z hrubozrnné hořčice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Telecí ledvinky s omáčkou z hrubozrnné hořčice

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2783 kcal
Bílkoviny 189 g
Sacharidy 43 g
Tuky 200 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Angličané si je s oblibou dávali k snídani, my jsme si je zamilovali coby hlavní chod. Správně očištěné a upravené ledvinky jsou totiž gurmánská záležitost.

Suroviny

ledvinky telecí 1 kg
mléko 500 ml
sádlo 50 g
hořčice hrubozrnná 4 PL
kapary 2 PL
sardelová pasta 1 ČL
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 200 ml
smetana ke šlehání 200 ml
zakysaná smetana 2 PL
chleba
k podávání, lze nahradit topinkami

1 Telecí ledvinky důkladně očistěte a odblaňte. Namočte je do mléka na 1–3 hodiny (ale lze i přes noc). Potom je opláchněte, osušte a pokrájejte na nudličky.

2 Na rozpálenou pánev dejte sádlo a okapané ledvinky na něm zprudka osmahněte, aby získaly krásnou barvu; trvá to asi 5 minut. Přidejte hrubozrnnou hořčici, kapary a sardelovou pastu, opepřete a lehce přisolte. Podlijte vývarem a zjemněte smetanou a lehce provařte 10 minut.

3 Ledvinky při tom stále míchejte, aby se nepřichytily k pánvi. Nakonec je ještě zahustěte zakysanou smetanou a už jen prohřejte. Podávejte s chlebem, topinkami nebo s bramborovými hranolky (recept).

JAK LEDVINKY OČISTIT

  • Základní čištění. Nařízněte tukový obal a ledvinky z něj vyloupněte. Pak je odblaňte. Obraťte, nařízněte u hlavního močovodu a vyřízněte paprskovitě se rozbíhající kanálky.
     
  • Pro krátké vaření. Pokud budete ledvinky připravovat jen krátce, důkladně je zbavte pachu po močovině. V uzavíratelné nádobě je zalijte mlékem tak, aby byly potopené. Nechte je v chladu máčet alespoň 2 hodiny. Pak vyperte pod tekoucí vodou a osušte.
     
  • Pro delší vaření. Budou-li se ledvinky dusit nebo vařit delší dobu, stačí je krátce spařit. Očištěné ledvinky vhoďte na 1–2 minuty do vroucí vody. Pak je sceďte a osušte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit