Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vepřové maso na víně a bylinkách

Společnost aromatických bylinek a jemné omáčky s bílým vínem vepřovému masu velmi svědčí!

Vydání: 2017/9
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Dušení 1:30
Maso

Ingredience

    • 2 lžíce olivového oleje
    • 600 g vepřové kýty (ořech) či pěkné plece, v celku
    • 2 velké stroužky česneku, oloupané a podélně rozpůlené
    • 1 lžíce najemno nasekaných čerstvých lístků rozmarýnu + snítka na ozdobení
    • malá hrstka nahrubo nasekaných čerstvých lístků šalvěje + snítka na ozdobení
    • 150 ml suchého bílého vína + na deglazování
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 60 ml drůbežího vývaru (nebo vody)
    • 60 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Ve velkém těžkém kastrolu rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte maso a opékejte ho 5 minut z každé strany, poté přeneste na talíř. Do uvolněného kastrolu vsypte česnek, rozmarýn a šalvěj a minutu je opékejte. Podlijte vínem a vařečkou uvolněte přípečky. Vařte pár minut, až není cítit alkohol.

2 Zmírněte oheň na mírný až střední. Do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Nakřivo přiklopte a duste cca 1,5 hodiny (možná i o čtvrt hodiny déle), až maso změkne – každých cca 20 minut ho přitom obracejte a seškrabujte přípečky. V kastrolu by stále měla být nějaká tekutina – podle potřeby podlévejte trochou horké vody (okolo 50 ml).

3 Až bude maso hotové (nejlépe to zjistíte pomocí teploměru: když je maso akorát, má vnitřní teplotu 65,5°C), vyjměte ho na talíř. Zesilte oheň pod kastrolem na střední, podle potřeby deglazujte trochou dalšího vína a dobře promíchejte, aby se oddělily hnědé kousky ze dna nádoby. Nechte odpařit alkohol (1–2 minuty), vlijte vývar (nebo vodu). Odstavte a nechte asi 15 minut chladnout.

4 Do zchladlé šťávy vlijte smetanu a vraťte na oheň. Opatrně prohřejte na mírném ohni za stálého míchání, až omáčka mírně zhoustne a prohřeje se. Nenechte projít varem! Podle chuti osolte a opepřete.

5 Odpočaté maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité teplou omáčkou (lze do ní vmíchat i šťávu, kterou pustí). Můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem a šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Pokud omáčka nezhoustne podle vašich představ, zahustěte ji 1 lžičkou škrobu smíchanou s 1 lžící vody.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bageta s hroznovým vínem a sýrem

Bramborovo-pórková polévka

Kuřecí salát s hroznovým vínem, kešú a jablky

Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou, zelím a pečenými knedlíky

Dušený králík s hroznovým vínem a olivami

Přidat komentář