Vepřové maso na víně a bylinkách

Vepřové maso na víně a bylinkách

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1437 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 23 g
Tuky 82 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Společnost aromatických bylinek a jemné omáčky s bílým vínem vepřovému masu velmi svědčí!

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
vepřová kýta 600 g
ořech, lze použít i pěknou plec, v celku
česnek 2 stroužky
oloupaný a podélně rozpůlený
rozmarýn 1 PL
najemno nasekané lístky + snítka na ozdobení
šalvěj 1 hrst
nahrubo nasekané čerstvé lístky + snítka na ozdobení
víno bílé 150 ml
suché, na deglazování
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar kuřecí 60 ml
nebo voda
smetana ke šlehání 60 ml

1 Ve velkém těžkém kastrolu rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte maso a opékejte ho 5 minut z každé strany, poté přeneste na talíř. Do uvolněného kastrolu vsypte česnek, rozmarýn a šalvěj a minutu je opékejte. Podlijte vínem a vařečkou uvolněte přípečky. Vařte pár minut, až není cítit alkohol.

2 Zmírněte oheň na mírný až střední. Do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Nakřivo přiklopte a duste cca 1,5 hodiny (možná i o čtvrt hodiny déle), až maso změkne – každých cca 20 minut ho přitom obracejte a seškrabujte přípečky. V kastrolu by stále měla být nějaká tekutina – podle potřeby podlévejte trochou horké vody (okolo 50 ml).

3 Až bude maso hotové (nejlépe to zjistíte pomocí teploměru: když je maso akorát, má vnitřní teplotu 65,5°C), vyjměte ho na talíř. Zesilte oheň pod kastrolem na střední, podle potřeby deglazujte trochou dalšího vína a dobře promíchejte, aby se oddělily hnědé kousky ze dna nádoby. Nechte odpařit alkohol (1–2 minuty), vlijte vývar (nebo vodu). Odstavte a nechte asi 15 minut chladnout.

4 Do zchladlé šťávy vlijte smetanu a vraťte na oheň. Opatrně prohřejte na mírném ohni za stálého míchání, až omáčka mírně zhoustne a prohřeje se. Nenechte projít varem! Podle chuti osolte a opepřete.

5 Odpočaté maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité teplou omáčkou (lze do ní vmíchat i šťávu, kterou pustí). Můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem a šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Pokud omáčka nezhoustne podle vašich představ, zahustěte ji 1 lžičkou škrobu smíchanou s 1 lžící vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit