Společnost aromatických bylinek a jemné omáčky s bílým vínem vepřovému masu velmi svědčí! Přesvědčte se sami a vepřové maso na víně a bylinkách uvařte.
Suroviny
Postup
Ve velkém těžkém kastrolu rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte maso a opékejte ho 5 minut z každé strany, poté přeneste na talíř.
Do uvolněného kastrolu vsypte česnek, rozmarýn a šalvěj a minutu je opékejte. Podlijte vínem a vařečkou uvolněte přípečky. Vařte pár minut, až není cítit alkohol.
Zmírněte oheň na mírný až střední. Do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Nakřivo přiklopte a duste cca 1,5 hodiny (možná i o čtvrt hodiny déle), až maso změkne – každých cca 20 minut ho přitom obracejte a seškrabujte přípečky. V kastrolu by stále měla být nějaká tekutina – podle potřeby podlévejte trochou horké vody (okolo 50 ml).
Až bude maso hotové (nejlépe to zjistíte pomocí teploměru: když je maso akorát, má vnitřní teplotu 65,5 °C), vyjměte ho na talíř. Zesilte oheň pod kastrolem na střední, podle potřeby deglazujte trochou dalšího vína a dobře promíchejte, aby se oddělily hnědé kousky ze dna nádoby. Nechte odpařit alkohol (1–2 minuty), vlijte vývar (nebo vodu). Odstavte a nechte asi 15 minut chladnout.
Do zchladlé šťávy vlijte smetanu a vraťte na oheň. Opatrně prohřejte na mírném ohni za stálého míchání, až omáčka mírně zhoustne a prohřeje se. Nenechte projít varem! Podle chuti osolte a opepřete.
Odpočaté maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité teplou omáčkou (lze do ní vmíchat i šťávu, kterou pustí). Můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem a šalvějí.
NĚCO NAVÍC
Pokud omáčka nezhoustne podle vašich představ, zahustěte ji 1 lžičkou škrobu smíchanou s 1 lžící vody.