Vepřové maso na víně a bylinkách

Vepřové maso na víně a bylinkách

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1341 kcal
Bílkoviny 127 g
Cukr 7 g
Tuky 77 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Společnost aromatických bylinek a jemné omáčky s bílým vínem vepřovému masu velmi svědčí!

Suroviny

olivový olej 2 PL
vepřová kýta 600 g
ořech, lze použít i pěknou plec, v celku
česnek 2 stroužek
oloupaný a podélně rozpůlený
rozmarýn 1 PL
najemno nasekané lístky, trochu pak i na ozdobení
víno bílé 150 ml
suché, na deglazování
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana 60 ml
ke šlehání

1 Ve velkém těžkém kastrolu rozehřejte olej na středním až silném ohni. Vložte maso a opékejte ho 5 minut z každé strany, poté přeneste na talíř. Do uvolněného kastrolu vsypte česnek, rozmarýn a šalvěj a minutu je opékejte. Podlijte vínem a vařečkou uvolněte přípečky. Vařte pár minut, až není cítit alkohol.

2 Zmírněte oheň na mírný až střední. Do kastrolu vraťte maso, osolte a opepřete. Nakřivo přiklopte a duste cca 1,5 hodiny (možná i o čtvrt hodiny déle), až maso změkne – každých cca 20 minut ho přitom obracejte a seškrabujte přípečky. V kastrolu by stále měla být nějaká tekutina – podle potřeby podlévejte trochou horké vody (okolo 50 ml).

3 Až bude maso hotové (nejlépe to zjistíte pomocí teploměru: když je maso akorát, má vnitřní teplotu 65,5°C), vyjměte ho na talíř. Zesilte oheň pod kastrolem na střední, podle potřeby deglazujte trochou dalšího vína a dobře promíchejte, aby se oddělily hnědé kousky ze dna nádoby. Nechte odpařit alkohol (1–2 minuty), vlijte vývar (nebo vodu). Odstavte a nechte asi 15 minut chladnout.

4 Do zchladlé šťávy vlijte smetanu a vraťte na oheň. Opatrně prohřejte na mírném ohni za stálého míchání, až omáčka mírně zhoustne a prohřeje se. Nenechte projít varem! Podle chuti osolte a opepřete.

5 Odpočaté maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité teplou omáčkou (lze do ní vmíchat i šťávu, kterou pustí). Můžete ozdobit čerstvým rozmarýnem a šalvějí.

NĚCO NAVÍC
Pokud omáčka nezhoustne podle vašich představ, zahustěte ji 1 lžičkou škrobu smíchanou s 1 lžící vody.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit