0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vídeňský řízek

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 289 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 0 g
Tuky 18 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vídeňský řízek, tedy přinejmenším coby název, vznikl až v 19. století. Od obyčejného řízku liší důsledným použitím telecího masa.

Suroviny

telecí maso 1 ks
řízek z telecího ořechu, 1–2 cm silný
sůl
mouka pšeničná hladká
podle potřeby
vejce 1 ks
prošlehané
strouhanka
čerstvá, podle potřeby
ghí
nebo voňavé sádlo na smažení (řízek musí plavat)
citron plátky
na ozdobení
bramborový salát
vídeňský (viz Něco navíc), k podávání
hlávkový salát
k podávání

Postup

1

Řízek vodorovně nařízněte a otevřete jako knihu. Zlehka ho naklepejte ještě víc dotenka (hlavně ve ,hřbetu‘). Mírně ho osolte, pak obalte v mouce, vejci a strouhance (nepřitiskávejte ji!). Smažte v pánvi s vyšší vrstvou tuku rozehřátého na 160–170 °C dozlatova. Během smažení občas řízkem zlehka pohněte a také lžící přelijte povrch rozehřátým tukem. Až bude řízek zespodu pěkně dozlatova, obraťte a dosmažte. Podávejte s citronem, doplněné bramborovým salátem a listy hlávkového salátu.

VÍDEŇSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Uvařte 700 g salátových brambor (typ A), vydrhnutých, v osolené vodě s kmínem doměkka. Brambory slijte, horké oloupejte a nakrájejte na kolečka do mísy. Zvlášť smíchejte 350 ml hovězího vývaru, 1 lžíci plnotučné hořčice, 3 lžíce jablečného octa a špetku krupicového cukru. V pánvi na středním ohni zpěňte na 2 lžících oleje 1 červenou cibuli, natenko, zalijte ochuceným vývarem, vlijte na brambory. Pak do salátu vmíchejte 1 lžíci hnědého másla a 2 lžíce oleje, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte hrstku nasekané petrželky. Nechte krátce odstát, pak podle chuti dosolte a dopepřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit