0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vídeňský řízek

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 289 kcal
Bílkoviny 31 g
Sacharidy 0 g
Tuky 18 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vídeňský řízek, tedy přinejmenším coby název, vznikl až v 19. století. Od obyčejného řízku liší důsledným použitím telecího masa.

Suroviny

telecí maso 1 ks
řízek z telecího ořechu, 1–2 cm silný
sůl
mouka pšeničná hladká
podle potřeby
vejce 1 ks
prošlehané
strouhanka
čerstvá, podle potřeby
ghí
nebo voňavé sádlo na smažení (řízek musí plavat)
citron plátky
na ozdobení
bramborový salát (surovina)
vídeňský (viz Něco navíc), k podávání
hlávkový salát
k podávání

Postup

1

Řízek vodorovně nařízněte a otevřete jako knihu. Zlehka ho naklepejte ještě víc dotenka (hlavně ve ,hřbetu‘). Mírně ho osolte, pak obalte v mouce, vejci a strouhance (nepřitiskávejte ji!). Smažte v pánvi s vyšší vrstvou tuku rozehřátého na 160–170 °C dozlatova. Během smažení občas řízkem zlehka pohněte a také lžící přelijte povrch rozehřátým tukem. Až bude řízek zespodu pěkně dozlatova, obraťte a dosmažte. Podávejte s citronem, doplněné bramborovým salátem a listy hlávkového salátu.

VÍDEŇSKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Uvařte 700 g salátových brambor (typ A), vydrhnutých, v osolené vodě s kmínem doměkka. Brambory slijte, horké oloupejte a nakrájejte na kolečka do mísy. Zvlášť smíchejte 350 ml hovězího vývaru, 1 lžíci plnotučné hořčice, 3 lžíce jablečného octa a špetku krupicového cukru. V pánvi na středním ohni zpěňte na 2 lžících oleje 1 červenou cibuli, natenko, zalijte ochuceným vývarem, vlijte na brambory. Pak do salátu vmíchejte 1 lžíci hnědého másla a 2 lžíce oleje, osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte hrstku nasekané petrželky. Nechte krátce odstát, pak podle chuti dosolte a dopepřete.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč