
Telecí řízky v hrubé strouhance
Vůně smažených řízků je synonymem svátečního oběda většiny českých rodin. A to i přes to, že k nám řízek doputoval přes Rakousko-Uhersko až z Itálie...
Ingredience
- 120 g bagety, nasekané na hrubou strouhanku (cca 1cm kousky)
- 1/2 hrnku nasekané hladkolisté petrželky
- 50 g strouhaného parmazánu
- hladká mouka + 2 vejce na obalení
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4x 150g telecí řízek (z kýty)
- 125 ml olivového oleje na opékání
- klínky citronu k podávání
- 4 hrnky nakrouhaného bílého zelí
- 1/2 červené cibule, nakrájené na plátky
- 1 jablko Granny Smith, zbavené jádřince a nakrájené na nudličky
- hrst nasekané petrželky
- 60 ml podmáslí
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce kaparů
NA SALÁT
Příprava jídla
1 Na salát v míse promíchejte zelí, cibuli, jablka a petrželku. Prošlehejte podmáslí, majonézu a kapary a osolte a opepřete. Přidejte do mísy a promíchejte.
2 Smíchejte rozmělněné pečivo, petrželku a parmazán. Připravte si mouku na obalování a v hlubokém talíři rozšlehejte vejce.
3 Maso naklepejte na sílu cca 7 mm a osolte ho i opepřete. Obalte v mouce, oklepněte, protáhněte vajíčkem a obalte ho v pečivové směsi. Rukou ji pěkně přitiskněte, má tendenci opadávat.
4 Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Opékejte 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte se salátem a klínky citronu.
NĚCO NAVÍC Telecí řízek se propeče dorůžova. Pokud máte rádi zcela propečený, nechte ho dopéct na plechu v troubě rozpálené na 220 °C. Stačí 10 minut.
Přidat komentář