Vůně smažených řízků je synonymem svátečního oběda většiny českých rodin. A to i přes to, že k nám řízek doputoval přes Rakousko-Uhersko až z Itálie...
Suroviny
1 Na salát v míse promíchejte zelí, cibuli, jablka a petrželku. Prošlehejte podmáslí, majonézu a kapary a osolte a opepřete. Přidejte do mísy a promíchejte.
2 Smíchejte rozmělněné pečivo, petrželku a parmazán. Připravte si mouku na obalování a v hlubokém talíři rozšlehejte vejce.
3 Maso naklepejte na sílu cca 7 mm a osolte ho i opepřete. Obalte v mouce, oklepněte, protáhněte vajíčkem a obalte ho v pečivové směsi. Rukou ji pěkně přitiskněte, má tendenci opadávat.
4 Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Opékejte 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte se salátem a klínky citronu.
NĚCO NAVÍC:
Telecí řízek se propeče dorůžova. Pokud máte rádi zcela propečený, nechte ho dopéct na plechu v troubě rozpálené na 220 °C. Stačí 10 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!(30 receptů)