Vůně smažených řízků je synonymem svátečního oběda většiny českých rodin. A to i přes to, že k nám řízek doputoval přes Rakousko-Uhersko až z Itálie...
Suroviny
Postup
Na salát v míse promíchejte zelí, cibuli, jablka a petrželku. Prošlehejte podmáslí, majonézu a kapary a osolte a opepřete. Přidejte do mísy a promíchejte.
Smíchejte rozmělněné pečivo, petrželku a parmazán. Připravte si mouku na obalování a v hlubokém talíři rozšlehejte vejce.
Maso naklepejte na sílu cca 7 mm a osolte ho i opepřete. Obalte v mouce, oklepněte, protáhněte vajíčkem a obalte ho v pečivové směsi. Rukou ji pěkně přitiskněte, má tendenci opadávat.
Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Opékejte 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte se salátem a klínky citronu.
NĚCO NAVÍC:
Telecí řízek se propeče dorůžova. Pokud máte rádi zcela propečený, nechte ho dopéct na plechu v troubě rozpálené na 220 °C. Stačí 10 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!(30 receptů )