Tak tomuhle říkám čáry máry! Tuk v oříšcích zařídí, že se jejich aroma a chuť opražením úžasně rozvine. Takže to doma zavoní jako v ráji…
Suroviny
ořechy
300
g
vlašské, kešu, lískové, mandle
tymián
1
PL
sušené, drcený
citronová kůra
2
ČL
jemně nastrouhaná
sůl
2
ČL
krupicový cukr
1
PL
olivový olej
1
PL
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Citronovou kůru, sůl, cukr a tymián promíchejte v misce. Vyložte plech pečicím papírem a vysypte na něj všechny oříšky a mandle.
2
Zasypte je směsí koření a cukru a promíchejte. Všechno rovnoměrně pokropte olejem a deset minut pražte v troubě, až oříšky zezlátnou a budou báječně křupavé. (Složení směsi koření i poměr cukru a soli si můžete samozřejmě upravit podle vlastní chuti.)
3
Vyndejte, vysypte na misku a jezte!
Komentáře
Oříšky jsou výtečné, používám olivový olej, do kterého si předem přes noc dám rozvonět citronovou kůru. Je to skvělý doplněk k čaji/svařáku i vínu.