Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2312 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 64 g
Tuky 207 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tak tomuhle říkám čáry máry! Tuk v oříšcích zařídí, že se jejich aroma a chuť opražením úžasně rozvine. Takže to doma zavoní jako v ráji…

Suroviny

ořechy 300 g
vlašské, kešu, lískové, mandle
tymián 1 PL
sušené, drcený
citronová kůra 2 ČL
jemně nastrouhaná
sůl 2 ČL
krupicový cukr 1 PL
olivový olej 1 PL

1Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Citronovou kůru, sůl, cukr a tymián promíchejte v misce. Vyložte plech pečicím papírem a vysypte na něj všechny oříšky a mandle.

2Zasypte je směsí koření a cukru a promí­chejte. Všechno rovnoměrně pokropte olejem a deset minut pražte v troubě, až oříšky zezlátnou a budou báječně křupavé. (Složení směsi koření i poměr cukru a soli si můžete samozřejmě upravit podle vlastní chuti.)

3Vyndejte, vysypte na misku a jezte!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Lucie Dvorská

Oříšky jsou výtečné, používám olivový olej, do kterého si předem přes noc dám rozvonět citronovou kůru. Je to skvělý doplněk k čaji/svařáku i vínu.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit