
Vývar s kapáním
Novoroční vývar musí mít sílu, dopřejte mu čas a táhněte jej co nejdéle.
Ingredience
- 1,5 kg hovězí oháňky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- divoké koření (8 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy)
- 700 g kořenové zeleniny (cca 2 mrkve, 2 petržele, 1/2 bulvy celeru), nakrájené na kousky
- 2 cibule, neoloupané a nakrájené na čtvrtky
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml suchého červeného vína
- 8 lžic dětské krupičky
- 4 vejce
- 8 lžic mléka
- špetka soli
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 2 petržele, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce másla
- 1 menší pórek, nakrájený na proužky čerstvá petrželka
NA KAPÁNÍ
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Oháňku narovnejte do pekáčku, přelijte olejem, vsyp- te koření, zeleninu a cibuli a vložte do trouby. Pečte zhruba půl hodiny a během pečení občas promíchejte, aby se vše pěkně opeklo.
2 Pekáč vyndejte z trouby a slijte tuk. Maso vložte do hrnce, ve kterém budete vařit vývar. Pekáček postavte na plotnu na mírný plamen. Protlak rozmíchejte s vínem, přilijte do pekáčku, promíchejte a restujte, aby zelenina zkaramelizovala a víno se odpařilo. Poté vše z pekáčku přesuňte k masu.
3 Do hrnce přilijte studenou vodu, pomalu přiveďte k varu a na velmi mírném plameni nechte táhnout alespoň 4 hodiny. Pěnu sbírejte. Poté vývar sceďte přes plátýnko.
4 Mrkev s petrželí orestujte na másle, přidejte pórek a vše zalijte vývarem. Přiveďte pomalu k varu. Dětskou krupičku prošlehejte s vejci a mlékem, osolte a přes vidličku nebo hrubé struhadlo vlijte do polévky. Krátce zavařte. Nakonec přidejte obrané maso.
Přidat komentář