Zapékaná krůta s ořechy

Zapékaná krůta s ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2603 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 93 g
Tuky 164 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječný způsob, jak zužitkovat případné přebytky od svátečního oběda či večeře. Navíc si můžete jídlo připravit a zamrazit na později.

Suroviny

krůtí stehna 350 g
nebo kuřecí maso
šunka 150 g
od kosti, na proužky
hrášek 180 g
mražený
máslo 50 g
+ trocha na vymazání
mouka pšeničná hladká 50 g
mléko 600 ml
víno červené 3 PL
hořčice hrubozrnná 2 ČL
čedar 100 g
lze nahradit jiným výrazným sýrem
ořechy 50 g
směs, nasekané
sůl
pepř

Postup

1

Chcete-li jídlo rovnou podávat, zahřejte troubu na 200 °C.

2

Pečené maso smíchejte se šunkou a hráškem v zapékací nádobě vymazané máslem.

3

Připravte si omáčku: máslo, mouku a mléko dejte do rendlíku a za stálého prošlehávání přiveďte k varu.

4

Prohřívejte, až omáčka zhoustne a bude hladká, pak vmíchejte sherry a hořčici, osolte a opepřete a ještě minutu zvolna vařte. Sejměte z ohně a vmíchejte polovinu sýra.

5

Omáčku rovnoměrně přelijte přes směs v zapékací míse.

6

Zbývající sýr smíchejte s ořechy a nasypte na omáčku.

7

V tuto chvíli můžete jídlo dát až na pět hodin do chladničky nebo zmrazit.

Před podáváním pečte 25–35 ve vyhřáté troubě, aby povrch pěkně bublal a zezlátl.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit