Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2764 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 222 g
Tuky 120 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušené švestky spolu s kaštany dodají nádivce ozvláštňující nečekaný prvek.

Související recepty

Suroviny

lze použít také srdíčka a žaludky
slunečnicový olej 2 PL
vejce 5 ks
sušené, krátce povařené, rozpůlené
kaštany ¼ kg
vařené, loupané, nahrubo
oregano 1 PL
sušené
česnek 1 stroužky
na větší kousky
lze nahradit koňakem
bez kůrek, na zahuštění nádivky
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
krůta 1 ks
3-4kg

Postup

1

Očištěné drůbky jemně pokrájejte nebo pomelte a na oleji osmahněte s cibulkou do zlatohněda (používáte-li žaludky, napřed je povařte doměkka). Do mléka dejte vejce, švestky, kaštany, oregano, kousky česneku, armagnac a směs drůbků. Postupně přidávejte kousky toustového chleba tak, abyste získali hustou kaši.

2

Nádivku rukama propracujte, osolte a opepřete. Kousíček náplně si osmažte na pánvi a ochutnejte, abyste věděli, zda je vše v pořádku. Pokud ano, naplňte krůtu a otvor zašijte.

3

Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 stupňů. Krůtu potřete olejem, osolte a pečte dvě až čtyři hodiny – obvykle se počítá hodina pečení na kilo váhy. V závěru můžete přepnout na gril, potřít krůtu vypečenou šťávou a prudčeji ožehnout, aby byla zlatohnědá.

Tip
Agen, město, odkud pochází autor receptu, je proslulé vynikajícími švestkami a také způsobem jejich sušení. Seženete je ve Fruits de France.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...