Zastřená vajíčka na bagetě

Zastřená vajíčka na bagetě

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2190 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 91 g
Tuky 153 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyklepnout vejce do misky, nechat je sklouznout do naběračky ponořené v horké tekutině, takže bílek lehce ‚zastře‘ ještě vláčný žloutek – pošírování chce trochu cviku. Ale žádné strachy, zvládnete to!

Suroviny

bageta 1 ks
máslo
na osmahnutí bagety
vejce 6 ks
víno bílé 120 ml
voda 120 ml
cibule 1 ks
malá, nakrájená najemno
česnek 1 stroužek
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
mouka pšeničná hladká 1 PL
smetana ke šlehání 250 ml

1Vodu s vínem přiveďte k varu, přidejte bylinky, cibuli a česnek. Povařte 10 minut, přeceďte, bylinky uchovejte. Tekutinu vraťte na oheň. Vejce po jednom vyklepněte do misky a z ní se je pokuste žloutkem napřed sesunout na naběračku ponořenou do vroucí tekutiny. Miskou pak opatrně přehrnujte bílek přes žloutek – po 3–4 minutách se vejce ,zastřou‘. Nechte je odkapat a uchovejte v teple. Za mírné teploty vývar povařte, až zhoustne asi na třetinu. Vraťte do něj bylinky.

2Připravte omáčku: do hustého vývaru přidejte lžíci mouky rozmíchanou v troše studené vody a míchejte, aby vznikla hladká omáčka. Osolte, opepřete, zalijte smetanou, krátce prohřejte.
 

3Z bagety ukrojte šest plátků a na másle je opečte dozlatova. Na každý plátek položte zastřené vejce a všechno přelijte trochou husté voňavé omáčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

Anonym

Když jsem přešel k "zastření" vejce, musel jsem hrnec ve kterém jsem dělal "omáčku" naklánět, protože tekutiny bylo strašně málo (ale podle receptu). U vajíček jsem stál asi půl hodiny, protože se mi dělaly a přilepovaly na naběračku jen kolem dokola a uprostřed se s bílkem nic nedělo. Z omáčky pak nebyla žádná omáčka... Raději jsem toho tedy nechal a udělal si klasická volská oka.

Anonym

Vždyť je to tak jednoduché....Ten kuchař musí být opravdu nezručný...

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit