Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázvorová zmrzlina

Zázvorová zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zázvorová zmrzlina

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Pro zkušené Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2513 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 194 g
Tuky 164 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí kandovaný zázvor využijete nejen jako dekoraci na zmrzlinu: nasekejte ho do perníků i do sušenek, vylepšete jím chuť sladkých chlebíčků. Anebo si pár kostek jen tak hoďte do horkého čaje.

Suroviny

voda 130 ml
zázvor (čerstvý) 90 g
oloupaný
mléko 400 ml
zázvor kandovaný
k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

Vodu a cukr svařte v rendlíku na sirup. Zhruba 70 g zázvoru nakrájejte nadrobno a vsypte do horkého sirupu. Zakryjte pokličkou a nechte nejméně 30 minut louhovat, aby sirup získal štiplavou chuť.

2

Smetanu vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, a navrch mísy položte síto. V další míse rozšlehejte žloutky.

3

Do hrnce nalijte mléko, přes síto k němu vlijte zázvorem ochucený sirup a společně zahřejte těsně pod bod varu. Část vřelé směsi nalijte pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s mléčným základem, vlijte vše zpátky do hrnce.

4

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a promíchejte. Mísu se směsí vložte do studené vody s ledem a zchlaďte, aby se dala vložit do lednice. Pak umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.

5

Zbylých 20 g zázvoru nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj šťávu. Přidejte ji do vychlazené zmrzlinové směsi a promíchejte. Směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Podávejte buď ihned po umíchání (zmrzlina bude mít konzistenci točené), nebo uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout. Před podáváním dejte zmrzlinu povolit. Podávejte posypané trochou kandovaného zázvoru.

NĚCO NAVÍC
Na kandovaný zázvor nakrájejte na tenčí plátky 1 oloupaný středně velký oddenek zázvoru. Plátky překrojte na čtvrtiny, vložte do rendlíku, zalijte vodou, aby byly tak akorát ponořené, a přidejte šťávu z poloviny 1 citronu. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, pak slijte. (Šťávu můžete uchovat na pozdější využití – ze zázvoru budou ještě další dva nálevy. Vzniklá tekutina je dobrá jako základ na čaj či limonádu.) Zázvor opět vložte do vody, přidejte další lžičku citronové šťávy a vařte opět 10 minut, pak slijte. Tento postup zopakujte ještě dvakrát, ale při posledním kole vodu neslévejte. Jakmile se voda začne vařit, zasypte zázvor 2–3 vrchovatými lžícemi cukru. Vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na hustý sirup, trvá to asi
30 minut. Zázvor vyjměte, nechte okapat a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Nechte jej mírně oschnout a pak obalte asi v 65g krupicového cukru. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč